Lyckad Hästnäringsdag på Jägersro

Världsmästaren Jens Fredricson, veterinärprofessorn Lars Roepstorff och den framgångsrika galopptränaren Jessica Long.

Det var helt enkelt upplagt för en intressant paneldebatt vid Hästnäringsdagen på Jägersro. Och en sak var de tre rörande överens om; hästarna mår bra av att röra sig på varierande underlag och i varierande hastighet.


Givetvis kom barfota på ridhästar upp till debatt. Roepstorff och Fredricson var i princip överens om att underlag och hovkvalitet fick styra medan Jessica Long kunde förklara att inom galoppsporten fick de unga hästarna gå barfota så länge som möjligt, men att det sedan av säkerhetsskäl var förbjudet att tävla barfota.

Lars Roepstorff höll också ett intressant anförande om hästarnas rörelse och kraft med och utan skor. Han hänvisade till en pågående studie om barfota på ridhästar som genomförts hos Peder Fredricson på Grevlundagården.

imageca15p.png

Djärvaste idén under dagen kom annars från Jens Fredricson som föreslog ett ”Elitridsportcentrum” på Flyinge med Sveriges Olympiska Kommitté som partner och ATG som sponsor.

– Idag håller alla till i sin ensamhet på den egna gården. Det här skulle ge massor av fördelar, dessutom skulle satsaningen vara garanterad i 25 år. Jag vill påstå att de guldmedaljer vi nu tagit är frukten av 25 års arbete.

Som helhet en mycket uppskattad dag där trav, galopp och ridsport kunde samsas och utbyta erfarenheter kring det stora gemensamma intresset; HÄSTEN.

Se en film från studien på Grevlundagården nedan:

Publicerad onsdag 21 september 2022.