Derbysegern kan bli Francesco Zets sista start

- Man känner sig odödlig när man kör honom.

Daniel Redén försökte förklara Örjan Kihlströms iskalla styrning med Francesco Zet i Svenskt Travderby värd fyra miljoner kronor!


Från sidan såg det länge ut som att Björn Goop i täten stal Svenskt Travderby med obesegrade andrahandsfavoriten Lulius Boko.

Björn Goop fick bestämma tempot, dämpade tempot, samtidigt som Örjan Kihlström satt still i tredje utvändigt med Francesco Zet.

Alla väntade på attacken.

Men Örjan Kihlström satt lugn.

700 meter före mål drog han i högertömmen och Francesco Zet speedade i mäktig stil och tog sig snabbt fram utvändigt om ledaren. Men mitt i slutsvängen tappade plötsligt favoriten stilen men Örjan Kihlström fångade upp hingsten och stöttade honom. Francesco Zet tappade lite fart men höll sig i trav och in på upploppet fick han full marschorder igen och visade ingen nåd när han avgjorde loppet i mäktig stil på segertiden 1.12,0 över distansen 2 640 meter autostart.

– Drog han inte tussarna? utbrast Daniel Redén.

Nej, Örjan drog aldrig extraväxeln utan Francesco Zet avgjorde säkert ändå med krafter kvar.

– Jag hade tussarna kvar, mitt enda bekymmer var att hålla i och se till att han höll sig på benen. Det var spännande en bit där 400 kvar; men han visade vilken champion han är. Han hade gott om krafter kvar. Den senaste derbysegern känns alltid skön, just nu känns det fantastiskt bra och en sådan här häst är värd att vinna derbyt, sa Örjan Kihlström efter sin femte derbytriumf.

– Han är väldigt snabb en bit och vi satt rätt nära täten ändå, kommenterade Örjan Kihlströms sin taktik i loppet.

En svensk Triple Crown

Segern var elfte raka för Francesco Zet som i fjol vann Svensk Travkriterium och i år vunnit travets Triple Crown: Konung Gustaf V:s Pokal, Sprintermästaren och Svenskt Travderby. Totalt har fyraåringen tjänat drygt 13,8 miljoner kronor via 15 segrar på 17 starter.

Daniel Redén har tidigare sagt att Francesco Zet är från en annan planet.

- En planet vi inte känner till; han har något som jag aldrig upplevt av en häst tidigare.

Klädd i sin nya gula derbykavaj sa plötsligt Daniel Redén att det här kan ha varit fyraåringens sista start. Att det istället kan bli avel.

– Det skulle teoretiskt vara hans sista start. Nu kommer min telefon att glöda. Självklart vill vi att han ska tävla vidare, men det är något vi måste överväga. Det kostar att driva allt. Tänk att få en efter Francesco Zet och med Proppen (Propulsion) som morfar…

Den tidigare obesegrade Lulius Boko blev tvåa från ledningen och tränaren Timo Nurmos var stor i förlusten värd två miljoner kronor.

– Man måste vara nöjd med att vara tvåa i derbyt. Man vill vinna men mötte en bättre häst i dag. Man kan inte säga mer.

imaged5ntc.png

Nurmos hästar dominerade Derbystoet

Timo Nurmos som före derbyt kunnat räkna in en stalldubbel i Derbystoet.

Favoriten Lara Boko såg ut som en vinnare hela söndagens och dominerade Derbystoet från början till slut tillsammans med Mika Forss.

Det fyraåriga stoet visade med eftertryck att hon är kullens drottning då hon dansade undan från ledningen. I hennes CV finns sedan tidigare bland annat seger i Svenskt Travoaks och ett andrapris i Stochampionatet.

- Det är min första derbyseger för varmblod. Jag är mycket tacksam, sa segerkusken Mika Forss som bjöd på en härlig segergest över mål

Solvallatränaren Timo Nurmos hade kvalat in hela sex hästar till Derbystoet och från sidan kunde han räkna in en stalldubbel sedan Senorita Tokio fixat andrapriset från rygg ledaren tillsammans med Ulf Ohlsson. Timo Nurmos övriga fyra finalister slutade oplacerade.

- Lara Boko är en väldigt fin häst, hon har visat att hon är bäst i årgången, årets häst bland de fyraåriga stona. Jag missade loppet då jag värmde Lulius Boko, men jag hörde i skogen att hon vann. Det viktigast är inte att se loppen utan att man vinner, kommenterade Timo Nurmos.

Både Lara Boko och Senorita Tokio är med i Premiechansen och fick därmed dubbla prispengarna i Derbystoet, två respektive en miljon kronor.

Manual Flight målgång.jpg

Andra segern för Hanna i K.G. Bertmarks

V75 blev favoritbetonad även i övrigt.

Sofia Aronsson-tränade Unico Broline var söndagens mest streckade häst på V75 och tillsammans med Erik Adielsson imponerade han stort i V75-1. Den sexårige valacken blev rejält utmanad i omgångar i spets, men försvarade sig tappert och vann till slut säkert.

Favoritseger blev det även i galoppfyllt V75-2 där Palmyra visade hög grundklass när hon vann tillsammans med sin tränare Joakim Lövgren.

Palmyra målgång.jpg

V75-4 blev ett rivigt lopp med högt tempo i täten. Det tackade Flemming Jensen för bakom Cadiz som avgjorde enkelt över upploppet efter en resa i tredje utvändigt.

Hanna Lähdekorpi vann K.G. Bertmarks Minne, amatörkuskarnas elitlopp, med en urtapper Manual Flight. Hanna forcerade sin häst till ledningen i en mycket snabb öppning i 1.08-fart första halvvarvet, trots den inledningen höll den Conrad Lugauer-tränade fyraåringen undan och vann V75-5 på ett imponerade sätt. Det var förövrigt Hanna Lähdekorpis andra seger i det anrika loppet.

L.L.Royal och Robert Bergh avslutade en favoritomgången där utdelningen för sju rätt stannade vid 386 kronor medan det blev jackpot på både sex och fem rätt.

 

Publicerad söndag 4 september 2022.