Två Derbyvinnare som är sportens framtid

Derbysöndagen handlade inte bara om Francesco Zet och Lara Boko.

Det handlade också om Gransjöns Kaskad vinnare av Svenskt Ponnytravderby Kat A och och Trigger vinnare av Svenskt Ponnytravderby Kat B.


Gransjöns Kaskad kördes av Moa Rosenberg, dotter i en känd travfamilj från Tingsryd, och hon var minst sagt tagen efter sin Derbyseger.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är i chock.

Gransjöns Kaskad var kanske inte en överraskande vinnare, men det fanns ändå lite dramatik bakom segern.

– Han var jättesjuk för en månad sedan, så jag visste inte riktigt var jag hade honom. Men det var bara att köra och hålla honom i trav.

imagecykar.png

Wendela Manberger som vann med Trigger är inte heller något okänt namn. Hennes systrar har vunnit Svenskt Ponnytravderby och hon har själv en titel i kategori A med Månstorps Tuffing. Nu var det alltså Trigger som var bäst bland russen.

– Det var en jätterolig seger. Trigger är en speciell individ. Han brukar inte fokusera på att springa utan springer lika mycket och skriker på de andra.

Wendela själv är en tuffing, hon tog helt enkelt hästen och lastbilen och körde själv ner till Jägersro från Stockholm.

  Jag är inte så lätt att vara med inför en tävling, så det var lugnast så.

Och det gick ju bra.

Lägg föresten de här namnen på minnet. 1998 vann Johan Untersteiner Svenskt Ponnytravderby – 19 år senare vann han Svenskt Travderby med Cyber Lane. Den framgångsrika kusken Kevin Oscarsson är en annan vinnare precis som Anette Lorentzon som numera är framgångsrik tränare i USA.

Så det är i ponnysporten framtidens vinnare skolas.

 

Publicerad torsdag 8 september 2022.