Svenskt Travderby: Bara positivt kring det stora hemmahoppet

Per Nordström sa redan i mars, efter ett vanligt vardagslopp i Halmstad, att Kentucky River var hans Derbyhäst.

Och Per fick rätt. På söndag är Kentucky River och Per Nordström det stora hemmahoppet i Svenskt Travderby.

– Som jag ser på loppet är det tre hästar som sticker ut. Min, Lulius Boko och Francesco Zet.


Nu var det inte den där segern på Halmstad som fick Per att sticka ut hakan så tidigt på säsongen, det var istället det som Kentucky River visat i träningsjobben på gården.

– Han jobbade med Önas Prince och Harran Boko och matchade dem pulsmässigt. Och när vi tog pulsen efter tolv minuter visade det sig också att han återhämtade sig snabbt.

Tack vare pulsklockan fick Per de besked han ville ha. Det gjorde också att han la upp säsongen efter de förutsättningarna. Långlopp med jämna intervaller.

– Det har också varit en tacksam väg fram hit. Han har aldrig varit till veterinären sedan han kom till mig. Han har gått varje jobb som varit inplanerat. Sen tar han loppen som en man och känns bara snäppet vassare för varje start.

 

imagepduzb.png

Precis som alla andra av Pers hästar går han ute dygnet runt. Han kommer bara in i stallet inför träningsjobben och släpps ut direkt efter.

– Jag upplever det väldigt positivt för hästarna, så han kommer givetvis att gå ute i sin hage även natten inför Derbyt också.

Per var tvåa i Travderbyt förra året med Önas Prince. Då var det Calgary Games som var för bra. I år finns det en kuslig likhet. Timo Nurmos kommer med obesegrade Lulius Boko. Han har matchats fram på ett liknande sätt som Calgary Games och såg bländande ut i sitt kval. Per vill inte prata om revansch, men det hörs att han väldigt sugen på att vinna det största av de tre klassiska loppen.

– Jag tror att han är så bra han kan vara. Fredagen innan Derbyt går han sitt sista jobb, inte något tuffare utan mer för att underhålla formen. 

Taktiken?

– Han kan öppna rätt så bra, men jag vet inte hur snabb Lulius Boko är, jag har inte mött den sida vid sida, och Francesco har jag inte heller varit nära. Det klart att alla kommer vi försöka ladda lite extra men ändå inte köra så att man går över gränsen. Jag får ta iväg honom lite lugnt och försöka hitta ett vettigt slagläge.

Även om Per ursprungligen är norrbottning blir det mycket skånskt om Kentucky River skulle vinna Svenskt Travderby. Kentucky River är uppfödd i Forsby strax utanför Klippan av Peter Carlsson, Lars-Holger Carlsson och Anette Berggren med familjer.. ”Kennelnamnet” River syftar på Rönne Å som flyter i anslutning till hagarna. 

Skötare till Kentucky River är Per's fru Emma Nordström.

Publicerad torsdag 1 september 2022.