Jägersro stöttar kampen mot ALS – möt Peter Bengtsson på lördag

Det kom ett samtal till Jägersros sportchef Mats Ahlkvist. Det var från förre förbundskaptenen i fotboll Tommy Söderberg. Han frågade om Jägersro ville vara med och stötta ”För livet mot ALS”.

– Det var inte minsta tvekan, säger Mats Ahlkvist. Jägersro är inte en isolerad företeelse utan vi är en del av samhället, en del av Malmö. Så vi kommer att skänka 5000 kronor för varje hemmaseger under lördagens V75–tävlingar [med Müllers Memorial].


V75–6 heter också ”För livet cupen mot ALS” med tanke på den fotbollsturnering med massor av kändisar som spelas i Malmö på lördag. Till det loppet kommer också initiativtagaren Peter Bengtsson, sjuk i ALS sedan augusti 2020, och Tommy Söderberg för att dela ut pris.

– Jag bestämde mig tidigt för att göra något, att jag ville samla in pengar till forskning runt ALS och sprida kunskap om sjukdomen, berättar Peter.

Redan har Peter samlat in över en miljon kronor som han satt in i Ulla-Carin Lindqvist stiftelse för ALS (Det är stiftelsen som får alla pengar som han samlar in).

Om vi tar det från början är Peter fotbollskille, spelade i IFK Malmö och Husie. Så tanken att arrangera en fotbollscup för att samla in pengar låg rätt nära. Och när han skulle dra igång fotbollen fick han ett handfast råd.

– Ta hjälp av Tommy Söderberg, han känner alla.

Peter skickade ett meddelande till Tommy som sedan ringde tillbaka efter en kvar och sa ja direkt. Via föreningen ”Vi lirare” ordnade Tommy rader av kändisar som ska spela en fotbollscup under lördagen. Markus Rosenberg, Daniel Andersson, Jesper Blomqvist, Behrang Safari, Olof Persson är några av de spelare som ställer upp. Välkände Jonas Eriksson kommer att döma och Lasse Granqvist är speaker.

För Peter, som i det civila drivit en ICA–butik på Möllevången, är cupen en dröm. Och Jägersro är med för att stötta den drömmen.

– Jag är medveten om att jag är sjuk, men efter att jag kom upp ut det svarta hålet efter sjukdomsbeskedet försöker jag göra något. Jag vet inte hur min sjukdom utvecklas, hur jag mår om ett halvår. Men kanske kan jag arrangera den här Cupen i tio år till. Ingen vet.

Peters sjukdom kommer smygande nerifrån, han är rullstolsburen men kan fortfarande själv förflytta sig från rullstolen till en fåtölj – men han kan inte gå. Han har börjat få känningar i axlar och händer.

Men inget kan stoppa hans kamp och brinnande vilja att samla in pengar till forskning kring ALS och att sprida kunskap om sjukdomen.

Jägersro arrangerar också ett andelsspel där alla andelsköpare uppmanas att swisha hälften av den eventuella vinsten till ”För livet mot ALS”. Det systemet hittar du här: https://www.atg.se/jagersroandelar/spel/211178_V75_2022-10-22_7_5

Fotnot: Skulle det, mot förmodan, inte bli någon hemmaseger under dagen kommer Jägersro ändå att skänka en summa pengar.

Publicerad torsdag 20 oktober 2022.