Drömlägen igen för Laradja Vrijthout

Laradja Vrijthout kan vara hästen att luta sig emot i lördagens V75® – efter att han lottades till innerspår bakom startbilen för fjärde gången i rad.
- Turgubbe! säger hans tränare Conrad Lugauer.


Det är Jägersro i Malmö som står värd för tävlingarna och hemmatränaren Conrad Lugauer har tre högintressanta hästar till start. Han låter uppåt på samtliga men det är Laradja Vrijthout (V75-6) som kommer få störst förtroende av spelarkollektivet. Sjuåringen har god tumme med fru Fortuna och från innerspår är det upplagt för ledning hela vägen, frecis som i två av hästens tre senaste starter. Men näst senast blev det galopp bakom startbilen.
- Det var ett misstag av mig på Åby. Hästen har ett extremt temperament och för att göra en lång historia kort var hästen väldigt svår när jag fick honom och sedan har han etablerat sig väldigt bra här i Sverige och gjort fantastiska insatser. Men man ska aldrig sluta att utveckla en häst och på Åby, där jag ärligt talat tyckte att han hade en straffspark utan målvakt, tänkte jag att det skulle göra honom gott att köra en riktigt lugn värmning. Men hästen reagerade inte som jag hade tänkt mig. Tvärtom hade han för mycket energi och ville äta upp startbilen, och då kom galoppen, berättar Conrad Lugauer i podden V75–lördag hela veckan.
Till senaste starten ändrades uppvärmningsrutinen och hästen skötte sig utan anmärkning och tog en överlägsen seger från ledningen.
- Han är en travmaskin som inte brukar galoppera och bara jag gör så som det passar honom blir det bra.

"Kommer göra en kanonprestation"
Det är inte bara startspåret som är perfekt inför lördagens lopp. Hästens form är också på topp enligt hans tränade.
- Jag tror att han kommer göra en kanonprestation, på grund av två anledningar. Om vi bortser ifrån att jag har ändrat lite på uppvärmningen för att han ska vara lite mer avslappnad, har han nu tävlat tre gånger regelbundet och det är superplus för honom. Nu har han verkligen tävlingstempo i kroppen att kunna spurta över hela distansen. Plus att jag i förra veckan körde ett lite längre och ganska intensivt träningspass med honom. Han presenterade sig på ett grymt sätt, hade bra träningssiffra, bra återhämtningspuls och jobbet var på precis den nivå jag ville köra med honom. Allt gick helt enkelt perfekt och han har återhämtat sig bra och är pigg och glad, så jag tro att han är i bra författning också mentalt. Han är precis mellan "crazy" och bekväm och det betyder att jag kan låta honom löpa på i sitt eget tempo. Då är han extra stark, när jag inte behöver bråka med honom. När jag kan lite fullt på hans styrka brukar det gå fort med honom.

imagecblug.png

Blickar mot Frankrike
Ett av loppen inom ramen för V75 är ett kraftprov över tre varv och där väljer Conrad Lugauer att ta ut Manual Flight (V75-4), en häst som tidigare matchats mestadels i sprinterlopp, från dubbla tillägg.
- Manuel Flight (V75-4) är en buffelstor och rejäl häst som har riktigt bra kapacitet, men han har hittills aldrig kunnat ta sig till ledningen på egen hand. Men han har oerhört bra styrka och har gått 1.12 blankt över 2 000 meter och då ser man att han nästan inte är långsammare över 2 000 meter än över 1 600 meter. Han har en fantastisk styrka och jag tror att han klarar 3 000 meter alldeles utmärkt, säger Lugauer och fortsätter:
- Sedan finns det också en baktanke. Det är ett väldigt sympatiskt och satsande ägargäng bakom hästen som älskar trav. De kombinerar alltid spänning på trav med resa, och det här kan bli en häst som vi åker över med till Paris rätt ofta. Jag tycker också att han är en häst som kan tävla i långlopp och därför bestämde vi att satsa på 3000 meter den här gången. I mitten av november borde han ha ett lopp över 2 700 meter på Vincennes för fyraåriga hästar och går han bra på lördag kanske jag anmäler honom dit.

Bra förutsättningar i diamantstoet
I veckans försök i diamantstoet är också hästarna utspridda över tre volter och där har Conrad Lugauer spår två på startvolten med Debutante (V75-2). Det är han nöjd med, även om startmomentet är ett orosmoln.
- Hon kan segerstrida om hon går felfritt men för två starter sedan började hon med en väldigt konstig grej, att vara osäker och lite överkänslig i starten. Med bilstart för två starter sedan blev jag väldigt överraskad för så brukar de inte bete sig och hoppa bara för att de känner sig osäkra, nu senast anmälde jag till ett voltstartlopp och då fick hon ett otacksamt spår fyra och felade även då för att hon blev för ambitiös och ville tävla.
- Nu fick vi ett mer stressfritt spår och bara tre hästar med i volten. Det blir verkligen spännande för trampar hon iväg borde hon kunna en 14-tid och det är bra när man står på start.

Publicerad tisdag 18 oktober 2022.