Sören Bertilssons sista(?) stjärna jagar tredje raka

Havbergs Djali blir med all sannolikhet Sören Bertilssons sista stjärna, men han blir kanske också den bästa.

– Det känns i alla fall så, säger Sören.

Havbergs Djali har inlett karriären med två raka segrar, båda till glada odds. Men när vi pratar med Sören så har han varit helt övertygad om att han hade bästa hästen vid båda vinsterna.


– Du vet hur det är. En amatörtränad häst och en amatör som kör, då blir det bra odds.

Vid de båda segrarna har Lars Jönsson skött tömmarna och bjudit på två enkla segrar.

– Jag har inte licens att köra längre, så Lars fick köra i prov– och kvallopp och när han gjorde det så lovade jag att han skulle få köra i de två första starterna.

Och så blev det – dessutom kör han nu på tisdag – i den tredje starten.

– Det finns väl ingen anledning att ändra, Lars är inte någon duvunge som kusk.

Historien om Havbergs Djali började hemma hos Sören och Ros–Marie Lindström. Men Bergsåkerstränaren Daniel Wäjersten hade ögonen på hästen och ville ha den, med på resan norrut följde Havbergs Vilma och båda kördes in av Victor Lyck i Rättvik. Fast Wäjersten var inte helt nöjd så när Sören och Sven–Erik Sjunnesson var på besök i stallet utanför Sundsvall kom det raka besked.

– Först och främst måste jag säga att vi fick ett fantastiskt mottagande där uppe, men Daniel var mer förtjust i Vilma och tyckte att vi kunde ta med Djali hem.

Så Djali kom hem till Havberg igen. Sören jobbade på och berättar att hästen säkert kunde ha startat tidigare men ville förbereda honom väl. Och det gör han inne på Jägersro.

– Det är ju en otrolig anläggning. Det finns motionsslinga, milebanor, två rakbanor.

Idag tror Sören att hans 3-åring i alla fall kan gå 14,5 med en 10–avslutning i 500 meter. Han säger att hästen själv får bestämma hur många fler starter det blir i år, men knappast mer än fyra–fem totalt. Det hörs att han är rädd om ”Djali”, medveten om att det finns Ready Cash i stammen och att det kan bli ”hett”.

– Jag tror att han är den mest kapabla jag tränat, säger Sören och då kan vi nämna de tre miljonärerna The Last Peace, Havbergs Mimi och Havbergs Knght som alla blivit miljonärer passerat Sören.

Men snart är det alltså slut.

– Jag har två hästar kvar. Djali och hans mamma. Havbergs Viking finns på Jägersro Travskola numera. Jag fyllde 78 för någon månad sedan och om jag ska börja med en unghäst igen så är jag uppåt 84 innan det är dags. Så det ska mycket till för att det ska bli en häst till.

Men avslutningen kan bli glansfull. Havbergs Djali är både stark och snabb, det finns massor med utveckling i hästen och när kusken Lars Jönsson rycker tussarna händer det saker.

På tisdag jagar han tredje raka segern, men framförallt så skyndar Sören långsamt. Han vill njuta av den sista stjärnan riktigt länge.

 

 

 

 

Publicerad måndag 17 oktober 2022.