Den nya stjärnan är döpt efter ett gammalt danshak

Håkan Linné köpte sin första häst 1982, han började springa på Jägersro som 14–15-åring i mitten av 60–talet. Som hästägare har han vunnit stora lopp, så när vi undrar om han är nervös inför Fiftyfours start i Svensk Uppfödningslöpning skrattar han nästan.

– Nej, kanske lite precis innan start men inte mer än så.


Håkan har sedan många år haft ett samarbete med Tomas Malmqvist på Jägersro, det har även blivit en del franska hästar men nu blir inriktningen på Backfire’s avkommor. Backfire är mamma till Fiftyfour och den bästa häst som Håkan någonsin ägt. Hon var med i åtta stora årgångsfinaler, vann både Drottningens Pokal och Breeders Crown, var tvåa i Stochampionatet och innan karriären var över hade hon tjänat 5,5 miljoner. Backfire är unik på ett annat sätt också; det är den enda häst som Håkan kört.

– Det var mot slutet av hennes karriär och jag tänkte att när jag nu hade en så bra häst måste jag prova att köra den. Så tillsammans med hennes skötare Nathalie körde jag henne i dubbelsulky.

Men nu är Backfire mamma på heltid och båda hennes avkommor i startbar ålder kommer ut på Jägersro på lördag.

– Jag hoppas att vi får inleda dagen med en seger, Backdraft startar redan i första loppet.

Men huvudnumret är alltså Fiftyfour som inlett karriären med tre segrar och en tredjeplats och som imponerade i kvalet.

Om vi börjar med att reda ut namnet Fiftyfour?

– (skratt) De äldre kommer säkert ihåg ”femtifyran”, dansstället på Föreningsgatan 54 i Malmö. 1968 var jag där och dansade och träffade min då blivande fru Lisbeth. Pappan till Fiftyfour heter Fourt Dimension så jag tyckte att Fiftyfour var ett bra namn.

 

imagetvx5r.png

Nu är det alltså lite upp till bevis. Håkan har som hästägare aldrig vunnit ett såhär stort lopp för 2-åringar och för tränare Malmqvist, som haft stora framgångar med unghästar, skulle det också bli första vinsten i Svensk Uppfödningslöpning.

– Det är ju tufft i de här loppen, den som får bästa loppet vinner.

Håkan Linné drömmer alltså om en ny stor seger, men han ligger lågt när vi undrar om Fiftyfour kan bli bättre än mamma Backfire.

– Går det, undrar han. Blir han lika bra skulle jag vara otroligt nöjd.

Hemmalaget representeras också av Conrad Lugauer som kvalade in Monaco, men efter en tredjeplats i kvalet blev det ett tråkigt utgångsläge i finalen.

– Han har utvecklats jättefint och springer jämnt och bra, men från spår elva blir det svårt och jag hoppas att vi kan få med oss lite pengar.

.

 

Publicerad fredag 18 november 2022.