Efter blodproppen – Steen Juul är tillbaka på Jägersro

På nyårsafton drabbades Steen Juul av en blodpropp.
Bara några månader senare är han i farten igen och har dubbla chanser på V86® när han gör comeback på Jägersro – och så drömmer han om Elitloppet…


Att det är segt virke i Steen Juul råder det inget tvivel om. 70-åringen åkte på en blodpropp på nyårsafton och fick åka akut till sjukhuset i Köpenhamn med ambulans. Efter ett par dagar fick han åka hem och var snart på benen igen.
– Jag mår bra. Jag kan inte hålla samma tempo som tidigare och blir trött ibland och måste ta igen mig. Det kunde gått värre och jag känner mig lite starkare för varje dag som går.
Att sluta är inget alternativ för den danske tränarnestorn. Han plockar fram topphästar hela tiden och har två av Danmarks mest spännande hästar i stallet, Extreme och Festival Of Speed.
– Det är två väldigt bra hästar som gör att det är lätt att gå till stallet på morgonen. Båda tränar som de ska och Extreme ska starta i slutet av mars. Jag tror att han kan ta klivet in i eliten. Jag siktar på Copenhagen Cup i mitten av maj och är hästen så bra som jag hoppas så får gärna Anders Malmrot slå en signal. Vi är gärna med i Elitloppet.
– Vad det gäller Festival Of Speed kommer jag att matcha honom lite försiktigt i början. Han har tjänat alla sina pengar i årgångsloppen och nu ska han ut mot mer rutinerade och tuffare konkurrenter. Det är inte alltid en femåring tar klivet in i eliten och det finns inte så många femåringslopp för honom. Festival Of Speed har lika hög kapacitet som Extreme, men inte samma teknik.

"Man ska nog strecka bägge"
På onsdag åker han till Jägersro och V86 med två hästar.
– Jag tror att båda två kommer att göra bra lopp och ska kunna duga även om jag vet att det är tuff konkurrens. Hästarna känns bra och har fått bra lägen så man ska nog strecka bägge.
– 6 Encore Cloc (V86-1) är en häst med hög kapacitet. Han har mer pengar att tjäna och står sig bra i klassen. Han tränar bra och jag är nöjd med honom. Lång distans spelar ingen roll och jag tror att han är med där framme. Jag planerar inga ändringar.
– 2 Falm (V86-3) är nyttig och gör sällan några plattmatcher. Insatsen senast var jag väldigt nöjd med. Han sprang en 1.15-tid i Århus och det är bra, banan där är inte snabb och säkert några sekunder långsammare än exempelvis Jägersro. Falm är bäst när han är med där framme och spåret är perfekt. Han är klart bäst när han kan tävla barfota runt om och det ska han göra den här gången, senast tävlade han med skor. Falm vinner inte så ofta, men han är bra i ordning och har passande förutsättningar och ska ses som en outsider.

Publicerad tisdag 15 mars 2022.