Tre miljonchanser för Adrian Kolgjini

Tre miljonlopp samma tävlingsdag.
Adrian Kolgjini är med alla.
I Paralympiatravet startar han Upstate Face.
- Jag tycker att min häst är den som gjorde bästa försöksloppet. Han blir bara finare och finare.


Adrian Kolgjini är i hetluften under årets hittills största tävlingsdag i Sverige.
Upstate Face tillhör favoriterna i en sällsynt jämnspelad final av Paralympiatravet (V75-7), detta sedan han i det närmaste utklassat motståndet i sin kvalificering på Jägersro för snart en månad sedan.
Därefter har siktet varit inställt mot lördagens lopp med 1,5 miljoner kronor till vinnaren, och träningsrapporterna går i dur.
– Han blir finare och finare och fått jäkligt mycket spänst. Det gör att jag inte behöver vässa honom något märkvärdigt hemma, loppen har gjort sitt.
Lopp av denna dignitet brukar göra att tränarna maxar balansen. Men medan samtliga konkurrenter kör barfota runt om så låter Kolgjini skorna sitta på.
– Det kommer att bli skor på. Barfotaeffekten hoppas jag att vi kan rycka i en elitloppsfinal.
Trots det "handikappet" är förväntningarna höga.
– På förhand ser det rätt så öppet ut, det är ingen utstakad favorit som överglänst de andra. Jag tycker att min häst är den som gjorde bästa försöksloppet, så självförtroendet är där.
Är han i sitt livs form?
– Jag hoppas att jag har en häst som stiger med loppen för hela säsongen. Det är därför jag inte vill trycka åt honom så hårt där hemma just nu, eftersom jag vet att säsongen är lång.
Tror du att han vinner Paralympiatravet?
- Det skulle inte förvåna mig ett dugg. Han känns ruskig hästen.

Tror sig ha bästa hästen
Aquarius Face vann sitt försök till Kungapokalen (V75-3) utvändigt om ledaren och drog innerspår i finalen.
A Perfect Face föll från ledningen i sitt försök till Drottningens Pokal (V75-1) och startar från spår 6.
Trots det tvivlar inte Kolgjini på vem som är hans andra stora miljonchans.
– Jag tycker att Perfect Face är den av de två som sticker ut, som har bra chans att vinna sitt lopp. Aquarius möter kanske övermakten i Francesco Zet, men Perfect håller jag som bästa hästen i sitt lopp. Bara för att hon fick stryk senast så sjunker hon inte ner någonstans på min skala. Jag tror att hon kommer att vara bättre till det här loppet och det finns ingen häst i fältet som skrämmer mig.
Här vankas dessutom maximering av balansen när Kolgjini drar av framskorna för andra gången i karriären. Något han tror ska få stor effekt.
– Hon blev mycket friare i gången i fjol när jag ryckte det i Breeders’ Crown-finalen. Jag förväntar mig detsamma plus lite till med tanke på hästen tagit fina kliv sedan hon var tre år.

"Bättre den här gången"
Omvänt blir det för Kali Smart som på sig skorna i Lovely Godivas Minne (V75-4) för stoeliten.
Detta sedan hon galopperat med segergrepp i storloppet Seinäjoki Race senast.
– Hon var lite öm i fötterna, men jag tror inte att det var hela sanningen. Banan var väldigt lös och hon fick inget fäste alls. Så hade jag ingen checkrem på henne heller. Nu kommer jag att lägga på en lång check för säkerhets skull. Som hon känns i jobben hemma är hon nog bättre den här gången.
Hur mycket betyder det att hon måste tävla med skor?
– Hon har blivit en sådan klasshäst att hon gör sina lopp även om hon springer med skor. Men för att vara 110 procent behöver hon vara barfota, säger Adrian Kolgjini.

Publicerad fredag 6 maj 2022.