Otroliga prestationer av "himmalaget"

– Vad är det vi har sett ikväll. Vilka prestationer.

Vi citerar en spontan kommentar från Jägersros sportchef Mats Ahlkvist direkt efter onsdagens tävlingar.

”Himmalaget” bjöd på en fantastisk uppvisning och det var sport på absolut högsta nivå.

– Idag lämnade vi inte mycket till de andra, sa Joakim Lövgren sedan han vunnit det tredje raka V86–loppet.


Det är nästan svårt att rangordna prestationerna, men vi får väl börja med Hidalgo Heldia som i ett ”vanligt” lopp dundrade runt på 1.09,6.

– Jag är chockad, men han har extrem överkapacitet för klassen, sa tränaren Conrad Lugauer efter uppvisningen.

Det här var hästens tredje start för Lugauer, det har slutat med galopp i de två första men nu höll han sig på benen. Och han drog undan i ett stenhårt tempo.

– Första varvet gick otroligt fort (10,1) och sedan ökade han (08,5 sista 500). Hästen var helt enkelt fantastiskt bra. Men vi har otroligt bra sport på Jägersro, det är tuff konkurrens.

image1z36c.pngSen fortsatte Conrad med att visa upp kapabla Laradja Vrijthout i ett bländande skick. Efter en tuff spetskamp fick han ledningen mitt i första kurvan och sedan såg konkurrenterna bara Lugauers ryggtavla försvinna i fjärran.

– Vi blev ju lite chockade av Hidalgo Heldia, men Laradja Vrijthout gjorde ett fantastiskt lopp han också. Vi hade det lite tufft i början men hade tur att Johans häst (Grandfather Bill) tappad travet lite så att vi kom till ledningen. Sedan slappnade han av och kändes jättefin hela vägen, sa Lugauer.

Och då ska ni veta att stall Lugauer redan innan de två uppvisningarna vunnit två lopp, Conrad körde själv The Flying Eagle till en lätt seger medan Sofia Ericsson fick låna Debutante i amatörloppet – och där blev det också seger.

– Hästarna har gått fantastiskt bra idag, tyckte också en påtagligt nöjd Lugauer.

Joakim Lövgren visar tre fingrar.jpg

Precis lika nöjd som Lugauer var alltså Joakim Lövgren, tre raka segrar på V86 och med hästar som presterade på topp.

– Jag fick faktiskt en bra känsla när jag såg propositionerna för att par veckor sedan. Jag visste att jag hade hästar som passade bra.

Och visst stämde det.

Vi tar dem i tur och ordning och börjar med Jeans’n Passion som avgjorde efter en rejäl avslutning i spåren.

– Jag får vibbar för Stoeliten. Hon är tuff i psyket, har fin muskulatur och har dessutom ”killerinstinkten.

 

Piemonte segerdefilering.jpg

Men mest nyfikna var vi kanske på Piemonte som skulle testa voltstart inför en tänkt start i Harper Hanovers.

– Jag lär mig honom hela tiden. Han är lite speciell, springer mest och filosoferar men växlar tempo på ett par steg när jag ber honom.

500 kvar hade han avgjort loppet, då hade han lämnat alla långt bakom sig – och började filosofer igen.

– Han bromsade till, så jag fick rycka tussarna för att han skulle vakna till.

Nu var det aldrig någon förlustfara utan det var god marginal till resten av gänget.

Under Armour målgång.jpg

Sen avslöjade Lövgren, efter Under Armours seger att det kan bli två hästar i Harpers.

– Det är en härlig häst. När jag ber honom gå så bjuder han verkligen till. Hästen är fantastisk. Jag är lite sugen på Harpers med honom också, jag tror han skulle passa där.

Sådär när alla var mätta på topprestationer kom Thomas Uhrberg och visade upp årsdebuterande Nova Mahiron i ett bländande skick. Hon dansade undan i ledningen och årsdebuterade på 1.11,6.

– Jag hade väl egentligen tänkt ett lopp i rygg, men hon var väldigt laddad idag så det var bara att hålla i sig. Det finns fart och kunnande, men hon var lite väl pigg så det får vi jobba lite med, sa en påtagligt nöjd Thomas Uhrberg.

Nova Mahiron målgång.jpg

I Breeders Courseuttagningen var det Dea Grif som skötte taktpinnen. Snabbt till ledningen och sedan kom ingen i närheten.

– Hon var väldigt fin idag, öppnade snabbt och sen fick jag dämpa en bit. När jag sedan kunde gasa på under slutvarvet så kändes det verkligen bra, sa kusken Gustav Johansson (som även vann med Notos).

Dea Grif har inlett karriären starkt, men det här var hennes första seger. Kanske hjälp att hon startade utan skor för första gången.

Bakom Dea Grif fullföljde Expelled och Adrian Kolgjini starkt och tog den andra finalplatsen.

Dea Grif prisutdelning.jpg

Det betyder att inför de två av slutande uttagningsloppen, i Wolvega och på Åby, är följande hästar är kvalificerade till finalen på Solvalla: Tetrick Wania, Show Your Guts, Urban Africa, Point of View, Pure Atlas, Jewilla, Dea Grif och Expelled.

Finalen avgörs söndagen den 29 maj med en miljon till vinnaren.

 

Publicerad torsdag 12 maj 2022.