Fransk seger i Elitloppet – galopp fällde Önas Prince

Franske Etonnant vann Elitloppet på Solvalla i en av svettigaste uppvisningarna i loppets historia.

Styrkelejonet hade problem med svängarna och kunde vinna trots galopp.

Richard Westerink som vunnit Elitloppet två gånger tidigare med Etonnants pappa Timoko ville ta hela världen i sin famn.

– Jag är så stolt över hästen och Solvalla är världens vackraste bana.

Men det kunde ha blivit Jägersroframgång om inte Önas Prince galopperat 250 kvar.


2014 och 2017 segrade Timoko med Björn Goop i sulkyn.

I år kunde Richard Westerink återvända med en son till sin gamla världsstjärna och ta hem Solvallas Internationella Elitlopp för tredje gången.

Lagom till elitloppsfinalen strax före klockan sex på söndagskvällen sprack molntäcket upp och Solvalla badade i sol och värme efter en kall travhelg.

Publiken var tillbaka efter två år och applådera och tjoade sportsligt efter åttaårige Etonnants seger. Detta trots att mångas favorit floppade i loppet.

Daniel Redén och Örjan Kihlströms regerande mästare Don Fanucci Zet var favorit till segern efter en fenomenal uppvisning till seger i sitt försök. I finalen slog svensken ihop direkt i starten och galopperade bort sina chanser.

Loppet blev en riktig holmgång, en fajt där det gavs och togs. Click Bait tog ledningen och Daniel Redéns andra häst i loppet Hail Mary hetsade upp sig på utsidan.

Tempot var högt uppskruvat och första halvvarvet klockades på 1.06,6 med Stefan Melanders häst i ledningen. Matthieu Abrivard gav sig direkt av i tredjespår med Vivid Wise As och i släptåg där bakom i tredjespår Anthony Barrier bakom Etonnant.

800 meter från mål slog Etonnant på en galopp ute i ingenmansland en bit ner i kön men ställde sig och hämtade upp markförlusten med spänstiga steg i spåren och var klart starkast på upploppet.

Ett högt tempo -  1.08,0 första 1000

-  gynnade den urstarke vinnaren då i stort sett hela fältet sprang sig trötta. Segertiden skrevs till storfina 1.09,3 över de 1609 meterna. Lägg till att vinnaren sprang i tredjespår hela sitt försökslopp till en fjärdeplats!

Etonnant betyder "fantastisk" på franska -  och omdömet blir som namnet efter Elitloppet som i år för första gången delade ut fem miljoner kronor till segraren.

Richard Westerink hade ett franskt följe vänner och supporters över hela upploppet.

- När jag såg att han galopperade tänkte jag att nu är det över. Men Etonnant är Etonnant! Jag är så stolt över att han är en avkomma till Timoko och att vi vann igen. Jag vill tacka publiken för fantastisk support. Solvalla är världens vackraste bana, sa den segerrusige tränaren.

 

"Hail Mary magisk"

Hail Mary svarade för en bra insats insats som räckte till andraplatsen. Erik Adielsson var nöjd...men ändå inte.

- Hästen gör det magiskt bra, helt fantastiskt, och han visar åter igen att han är en unik häst. Man kanske inte ska gnälla när man tar en andraplats i Elitloppet, men det var inte den jag var intresserad av i dag. Jag har liksom aldrig haft toppchans att vinna Elitloppet och jag tyckte att jag hade det i dag. Hästen var i jättefint skick och de kommer ha mycket roligt med honom, sa Erik Adielsson.

Trea slutade holländske Mister F. Daag. Don Fanucci Zet inkom oplacerad efter sin startgalopp.

Daniel Redén:

- Vi valde att köra med skor på Don Zanucci Zet och då slår han ihop, det har han ju aldrig gjort. Man skulle kanske ha gått på magkänslan och ryckt skorna, men så här är det med racing, det är små marginaler. Han blev för peppad från innerspår. Hail Mary gör ett djävulskt lopp med den öppningen, sa Redén.

Jägersrotränaren Per Nordströms Önas Prince gick stadigt genom den sista kurvan från köposition och hade varit i segerstriden felfri. En toppinsats.

– Vi kommer aldrig att få veta hur det gått om han travat hela vägen. Det kan ha varit segern som försvann, det jag kan säga att vi hade varit väldigt långt fram, sammanfattar Per Nordström.

Per trodde att Önas Prince touchat sig i svängen och därför galopperat.

– Jag satt bara och åkte, hade inte ryckt huvan eller något.

Conrad Lugauer tog sig också till final med en tapper Night Brodde som drog i ledningen i sitt försök. I finalen slutade det med galopp som slagen.

– Vi nådde vårt mål när vi tog oss till final, sa Conrad.

Publicerad söndag 29 maj 2022.