Christoffer Eriksson vann Finlandia–Ajo – Cokstile klar för Elitloppet

Han vann Elitloppet för två år sedan och har nu chansen att göra det igen.
Cokstile svarade för en imponerande uppvisning när han vann Finlandia-Ajo från dödens – på nya banrekordet 1.09,6.
– Hästen var enormt bra, sa segerkusken Christoffer Eriksson efter triumfen som var värd drygt en miljon kronor.
– Jag har känt att han har varit på gång och är mycket nöjd att han är tillbaka, sa tränaren Erik Bondo vars stjärna fick en direktplats i Elitloppet.


Under söndagen kördes Finlandia-Ajo på Vermo utanför Helsingfors. Det blev vild körning från början då flera hästar jagade ledningen och öppningen blev tuff. Favoriten Brambling hamnade illa till från sitt sjundespår och Örjan Kihlström hittade inte ner någonstans och blev hängande i tredjespår. Han valde sedan att backa och därmed var vinstchansen spolierad för Daniel Redéns häst. Istället var det Bebi Bi som forcerades till täten efter ett drygt halvvarv, när spetsjakten lugnat ner sig. Cokstile var inte med i körningen från början men kom efterhand glidande som första häst i andraspår och tog positionen utvändigt om ledaren. Tempot var högt uppskruvat och man varvade på 1.10,5. Gareth Boko satt i tredje par utvändigt och i dennes rygg var Stoletheshow placerad. Cokstile slog klorna i ledande Bebi Bi i utgången av sista sväng, och avväpnade denne i ett nafs. Ute i spåren anföll Gareth Boko och med i dennes rygg Stoletheshow. Men dessa kunde inte komma i närheten av Cokstile som bara sprintade undan över upploppet till en lätt seger för Christoffer Eriksson. Tvåa blev en bra spurtande Stoletheshow och trea blev Gareth Boko som även han gjorde det bra. Segertiden blev nya banrekordet 1.09,6/1620a och solvallas sportchef Anders Malmrot fanns på plats för att dela ut den rosa biljetten till Elitloppet.
– Det var härligt att se och det var verkligen uppvisning. Hästen var fantastisk, sa Malmrot.

"Har ett psyke av stål och är som en studsboll"
Även för segerkusken Christoffer Eriksson var det förstås väldigt stort att styra nioårige Cokstile först över mållinjen.
– Hästen var enormt bra och kändes väldigt löpglad hela loppet. Det är en fantastisk häst som har tävlat på en hög nivå i många år. Han kommer från ett starkt vintermeeting, och även om resultaten kanske inte var topp topp de sista gångerna så har han gjort bra prestationer. Nu var han tillbaka på en tusenmetersbana som han älskar och han tycker nästan bäst om att tävla utvändigt om ledaren. Då är han som bäst, sa Christoffer Eriksson.
– Han har ett psyke av stål och en kropp som tål att tävla på den här nivån. Han är som en studsboll när han kommer ut och när jag värmde honom kändes han nästan ännu finare nu än vad han gjorde för två år sedan.

"Tror inte att han startar mer innan Elitloppet"
- Jag kom iväg rätt så okej och förstod nästan att Alessandro skulle bli släppt till ledningen. När den hästen framför mig som inte var så jättebetrodd kom ner på innerspår kändes det bättre. Det kändes även bättre att Tycoon Conway Hall satt bakom mig och inte någon av Stoletheshow eller Brambling. I sista sväng var han gott gåendes och när de andra kallade lite på sina häst bakifrån fick jag ett bra svar. Min häst var gott gåendes och jag kände att han hade mycket krafter kvar. Att köra sådana här hästar är ren glädje och det här är ett väldigt stort lopp att vinna, sa Christoffer Eriksson.
Tränaren Erik Bondo stod vid sidan och njöt av prestationen av sin stjärnhäst.
- Han har varit instängd två gånger men jag tycker att han har varit på väg. Jag är mycket nöje med att han är tillbaka. Vi får träna på nu och jag tror inte att vi startar mer innan Elitloppet. Han behöver vara ännu bättre för att vinna Elitloppet, sa Erik Bondo.

Publicerad söndag 1 maj 2022.