Per Nordström lyrisk efter storloppsvinsten

Per Nordström gick tidigt ut och sa att Kentucky River är hans derbyhäst i år.
Efter den imponerande segern i Eskilstunas Fyraåringstest är topphästen glödhet inför Svenskt Travderby.
Segertiden på nya banrekordet blev 1.12,0/2640a vilket är tre tiondelar från Calgary Games världsrekord.
– Han ju fruktansvärt stark och ärlig den här. Det är en tiger och det fanns lite kvar idag, berömde Per Nordström efter segern som var värd 250 000 kronor.


V86 avgjordes på Sundbyholms travbana där publiken fick se grymma prestationer i Eskilstunas Fyraåringstest.
Det blev en rivig historia där Luuk Schermer bjöd på en rejäl fartfest. Han drog iväg direkt till ledningen och anförde i ett hiskeligt tempo långt före övriga fältet. Första 500 metrarna travades efter 1.06,5 och första 1000 efter 1.09,6. Luuk Schermer slog inte av på takten utan dundrade på i 40, 50 meter före övriga och kom upp till första 1500 metrarna efter 1.10,5. Samtidigt låg favoriten Kentucky River placerad som första häst i andraspår i den jagande klungan. När Per Nordström vred ut honom till anfall i utgången av slutkurvan, bet det ruggigt bra. Luuk Schermer höll farten sanslöst bra, men kunde inte freda sig den sista biten mot en grym Kentucky River. Per Nordströms häst gjorde en enorm prestation, och en makalös insats signerade även Luuk Schermer som sannerligen föll med flaggan i topp som tvåa. Segertiden för Kentucky River blev 1.12,0/2640a, vilket var nytt banrekord. Det tidigare hade Readly Express med 1.12,1. Världsrekordet innehas av Calgary Games med 1.11,7 från segern i Svenskt Travderby förra året.
– Det blev ett speciellt lopp i och med att Luuk Schermer öppnade så fruktansvärt bra idag och blev ju het på kuppen och drog iväg som en riktig hare där framme. Men den här är ju stark som brännvin så det passar oss jättebra, sa Per Nordström.
– Sen satt ju jag och Wäjersten och lurade på varandra litegrann och kunde gå ner litegrann runt svängarna och snåla på innerspår. Sedan är han ju fruktansvärt stark och ärlig den här och när han fick fritt spelrum och jag gav honom anfallsorder, så bara matade han hela vägen in i mål. Det är en tiger och det fanns lite kvar idag, det var huvan oryckt idag också.
– Jag gick ju ut ganska tidigt och sa att det här är en fruktansvärt kapabel häst som har en enastående motor, och en riktig fighter också. Det här är min derbyhäst och det står jag fast vid. Han njuter av att träna och han njuter av att tävla. Det är en fantastiskt fin häst som vi siktar på Derbyt med.

Diamanten fick äntligen vinna - när Hail Mary blev fast
Hail Mary var megafavorit på V86 och spelad till hela 86 procent.
Men stjärnhästen fick aldrig chansen och blev fast i rygg på ledaren.
– Det viktigaste i Sverige är att hålla fast favoriterna, sedan spelar det inte så stor roll vad man blir själv. Men hästen kändes jättefin och vi överlever det här också, sa Örjan Kihlström.
Vann loppet gjorde istället Diamanten, ägd av Peter "Foppa" Forsberg och tränad och körd av Björn Goop.
– Jag är jätteglad för hans skull. Han har gjort så många jättebra lopp utan att få vinna, sa Björn Goop.
Det var stort fokus på förhand på elitloppstvåan Hail Mary i V86. Den Daniel Redén-tränade hästen var gigantisk stor favorit och spelad till 11 för tio och hela 86 procent av insatsfördelnigen på V86. Från innerspåret provade Örjan Kihlström att köra från start men kunde inte hålla ut en blixtstartande Inti Boko som flög till ledningen in i första sväng för Mika Forss. Inti Boko drog på i ett stenhårt tempo, 1.07,9 första 500 metrarna och 1.09,5 första varvet. Snett på utsidan satt stallkamraten Seismic Wave och i rygg på ledaren, och därmed fastlåst, Hail Mary. Den sistnämnde fick aldrig någon chans under vägen att komma loss. I andra par utvändigt hade Björn Goop placerat Diamanten och Peter Forsbergs häst hade torrt spurtkrut när han vreds ut till anfall 250 kvar. Diamanten avslutade starkt och fångade in en tapper Inti Boko precis före mållinjen. Den sistnämnde var heroisk efter att ha anfört i det stenhårda tempot. Segertiden blev 1.11,0/2140a man kan säga att det "äntligen" var hans tur att vinna, nu i sin första seger för året.
– Jag är jätteglad för hans skull. Han har gjort så många jättebra lopp utan att få vinna. Det har alltid varit någon som har varit för bra och han har haft dåliga utgångslägen flera gånger. Han har mött Don Fanucci Zet flera gånger, fått luckan för sent och spurtat vasst men aldrig fått sätta pricken över i:et. Det var kul att det lyckades nu för det är en fantastiskt fin häst. Han har haft lite problem men trivs bra nu med att träna i sanden, sa Björn Goop.

Örjan: "Vi överlever nog det här också"
Hail Mary däremot satt däremot hermetiskt fastlåst och gick i mål med alla krafter sparade. Örjan Kihlström berättade i en intervju efteråt att han var mycket nöjd med hur Hail Mary kändes, men inte hur loppet gestaltade sig.
- Vi satt där vi satt men hästen kändes jättefin. Sedan är det inte så kul för spelarna, det förstår man ju men hästen kändes fin och det väl trots allt det viktigaste för vår del, sa Örjan Kihlström och fortsatte med en liten bitsk kommentar.
– Det viktigaste i Sverige är att hålla fast favoriterna. Sedan spelar det inte så stor roll vad man blir själv. Jag provade att köra lite från start och hade jag backat så hade väl de andra backat också. Då hade jag varit tvungen att backa mig runt hela fältet. För hästens del var det här inte det viktigaste loppet, sen är det såklart roligare om han hade fått chansen. Men vi överlever det här också, fortsatte Kihlström.

Rampant tog karriärens första seger i sin 19:e start när han tog hem den sjätte avdelningen, tillika ett försök i Klass II. Den vassa avslutningen resulterade i en smått överlägsen seger.
– Han har tränat hur bra som helst men så fort det har kommit till lopp så har det knutit sig för honom tidigare, sa Adrian Kolgjini.

Publicerad torsdag 21 juli 2022.