Nora skötte flest V75–vinnare förra året

För Nora Viljanen är det inte ett jobb.

Det är ett liv.

– Det viktigaste är att du verkligen bryr dig om din häst tycker om den. Att du känner den, upptäcker om något är fel. Ser till att den mår bra.


I den kärleksförklaringen till hästen kanske hemligheten bakom hennes framgångar som hästskötare finns.

Under 2021 var hon den skötare som passade flest V75–vinnare och hon är en viktig kugge hos Adrian Kolgjini. Nora passade sju V75–vinnare (25 vinnare totalt) och har inlett 2022 med ytterligare en STL–seger (Hannibal Face).

– Att Upstate Face skulle vinna fyra V75–lopp såg jag inte komma. Visst trodde jag att han skulle vinna några lopp, men han hade en fantastisk utveckling.

Nora kommer, precis som namnet antyder, från Finland – men säger hemma om Sverige numera. Vägen har gått via en sväng till USA innan hon tog plats hos Stefan Melander.

– Efter två år hos Stefan ville jag testa något annat medan jag var fri och obunden. Så det blev Australien.

Fyra år ”down under” hos det mycket framgångsrika tränarparet Clayton Tonkin och Emma Stewart gav erfarenhet och tuffhet.

– Jag växte som människa och lärde mig jättemycket.

Men sen 2020 finns hon i Vomb hos Adrian Kolgjini. Hon bor på gården och har femton meter till jobbet.

– Det är ett fantastiskt bra ställe att jobba på, jag kan inte tänka mig ett annat jobb. Jag tror att jag kommer att jobba med det här hela livet.

Nora erkänner också att det inte går långa stunder utan att hon bryr sig om och tänker på sina passhästar.

– Det gör jag på ledig dar också. Det går inte att stänga av bara för att jag är ledig.

Nora känner sina passhästar. Ser på dem när något inte stämmer eller om de är extra spralliga. Hon pysslar om dem, ger dem massage och ser som sin uppgift att de ska må så bra som möjligt.

Egentligen är det värsta när de ska tävla. Då törs Nora knappt titta.

– Usch, jag är så otroligt nervös. När jag var ung [idag är hon 26 år] provade jag att köra lopp, men det gick inte. Jag var så nervös att jag fick sluta.

Nu lägger hon istället grunden till framgångarna och njuter av sina fyrbenta vänner.

Och visst drömmer om att vinna V75–ligan i år också.

– En del av mina hästar har flyttat. Hannibal Face ska ner till Frankrike och göra några starter, men jag passar också några fina unghästar. Så visst hoppas jag. Och året har ju börjat bra.

Fotnot: På lördag 15 januari startar hennes passhäst Ubiquarian Face i Gävle, Nora tror på en bra prestation men att det kan bli svårt att vinna.

 

 

Publicerad fredag 14 januari 2022.