Jägersrodominans på Mantorp

Bäst i landet bland ”pojkarna” i fjol.
På lördagen tog Tyler Mifsud sin första lördagsseger på V75.
- Det känns väldigt stort, speciellt när det kommer med en familjehäst, berättade den 24-årige maltesen sedan han levererat omgångens knall i Federer.


I fjol vann han 25 lopp.
Det gjorde Tyler Mifsud till landets segerrikaste B-licensierade manlige körsven, endast slagen av Sandra Eriksson.
Den största triumfen kom i "amatörernas elitlopp" K.G. Bertmarks Minne hemma på Jägersro med Galantis och var värd 150 000 kronor.
Så lördagens skräll var inte den största segern i karriären sett till pengar.
Men kanske ur ett känslomässigt perspektiv.
Anledningen var att han nu satt upp bakom Federer, tränad av storebror Larson Mifsud, som via ett rykande upplopp hann upp favoriten Mojo Express i allra sista steget före mål.
- Det kunde inte ha löst sig bättre, loppet blev precis som jag hoppats på förhand. När jag tog ut honom så kände jag att jag hade mycket krafter kvar, hästen gick så fort han kunde, men jag var inte säker på att vi skulle hinna dit. Men precis vid mål tyckte jag att vi hann fram, berättade Mifsud om den danskfödde femåringen som visat god segeraptit genom karriären, men företrädesvis vunnit sina lopp från ledningen.
Nu visade hästen takter som talar för att det här blir ett ekipage som kan hävda sig i Svenska Travligan (STL) fler gånger under 2022.
- Det är min första STL-seger. Det känns väldigt stort, speciellt när det kommer med en familjehäst. Vi trodde att han skulle bli en riktigt bra häst redan i fjol och nu börjar det visa sig. Förhoppningsvis kan han fortsätta att utvecklas. Min bror har bara två hästar som tävlar, men snart ska vi plocka ut ett par till som ser intressanta ut, berättade Tyler Mifsud.

Lillebror Kolgjini trivs på Mantorp
Det var början på en avslutning av omgången som skulle gå helt i Jägersros tecken.
Dante Kolgjini tog sin första seger på V75 då han satte dit Racing Ribb på Mantorp under motsvarande tävlingsdag i fjol.

imagewmyt.png

Nu fick han åter förtroendet av storebror Adrian och förvaltade det på bästa sätt bakom It’s A Girl.
Som lillasyster till självaste Bold Eagle har hon haft ögonen på sig sedan födseln och lördagens prestation var sannolikt den främsta hittills då hon tuggade ledande skrällen Dame Lane för en lycklig vinnarkusk.
- Vi har haft höga tankar om henne hela tiden, men hon tappade ett par månaders träning redan från start, så det är inte konstigt att hon kommit igång sent. Idag valde jag att ta det safe från start och smög fram i andraspår. Kevin (Oscarsson) försökte verkligen sticka undan där framme, men när jag ryckte tussarna fick jag riktigt bra svar och med den stammen skulle hon ju bara avgöra, konstaterade Kolgjini som även vann ett STL-lopp utanför kupongen med Olle Elfstrand-tränade Milos Ganador.

Takter tillbaka på "pappas gata"
Och apropå Takter och Racing Ribb så blev det två av huvudrollsinnehavarna i avslutningen. Johnny Takter skickade programenligt Lars I Nilssons spetsfantom Sweetman till ledningen varpå allt verkade klappat och klart. Men en synnerligen löpsugen Racing Ribb ville annat och satte upp farten till 1.11,9 första rundan trots att Johan Untersteiner gjorde sitt bästa för att hålla tillbaka sin häst.
Det kunde ha bäddat för Four Guys Dream som tassade med i rygg på ledaren, men Racing Ribb höll farten tillräckligt länge för att luckan skulle komma för sent, trots att Four Guys Dream störtdök de sista stegen.

Sweetman prisutdelning.jpg

- Jag misstänkte att det skulle bli så här, jag vet att den andra hästen kan vara het. Men jag ville inte sitta och backa för mycket i sista sväng, då kan det vara svårt att få igång dem sista 100. Jag är stolt över hästen, att han tände till som han gjorde och kunde svara trots det tuffa första varvet. En mycket fin häst, berömde Takter som inledde sin kuskkarriär just på Mantorp, varifrån han tvingades flytta av sin nyligen bortgångne far, den legendariske travtränare Bo William.
- Det var med sorg som jag flyttade härifrån, men i efterhand uppskattar att pappa gjorde det. Annars hade jag inte fått den karriär jag fick och fått uppleva världen på det sätt som jag har. Killar som jag behöver någon som peppar en och ger en spark i baken ibland. Pappa var en drivkraft som alltid supportade mig, sade Johnny Takter.

Bra start för jättestallet
På tal om stödjande fäder så driver numera Johan Untersteiner landets största travstall sedan han fått "ärva" pappa Peters rörelse vid årsskiftet.
254 hästar står på träningslistan och en heter Danilo H.B. Den nyblivne sexåringen inledde karriären med en seger på sina första 20 starter. Nu ståtar han plötsligt med två raka sedan Johan kört till ledningen och fått sällskap av favoriten Oskar of Sand inför slutvarvet. Den senare började sin karriär omvänt med sju raka segrar och fick nu vidkännas andra raka förlusten sedan den förre försvarat sig tappert hela vägen.
- Ännu har inte pappa fått sparken i alla fall. Egentligen är det inte så stor skillnad. Det är ju samma hästar som vi hade förra året, bara att de hamnat under samma tak. Nu började året bra och jag hoppas att det fortsätter, kommenterade Untersteiner junior.

Dubbel för Kihlström
I övrigt handlade det som så ofta om Örjan Kihlström som inledde omgången med att skicka Champ Lane till ledningen från ytterspår bakom bilen.
Resten blev odramatiskt för tränaren Timo Nurmos första starthäst under 2022.
Mer spänning bjöds i Oasis Bi's lopp för högsta klassen där Disco Volante galopperade bakom bilen och Kihlström tog ledningen med Remarkable Feet, men valde att släppa till favoriten Lucifer Lane.
Det visade sig vara ett riktigt beslut då luckan kom redan i slutsvängen varpå Jörgen Westholms sjuåring slog sig förbi till första gulddivisionssegern.
Oasis Bi är en den senaste av flera internationella stjärnor som tränats fram på Mantorp.
Stefan P Pettersson var mannen bakom den 18-faldige miljonären och fick även gå in i vinnarcirkeln i form av prismottagare sedan Chantal Jet kört ifrån motståndet från spets i dagens mest överlägsna triumf för Magnus Jakobsson.

Publicerad söndag 9 januari 2022.