Per Nordström blev Årets tränare

Per Nordström blev Årets tränare 2021. Han fick kröna sitt succéår med den prestigefyllda titeln.

– Det här är mycket, mycket stort för mig, sa Per efter utmärkelsen.


Per Nordström hade ett fantastiskt fjolår och körde in över 15 miljoner kronor och blev alltså Årets tränare. Stallet vann flera stora lopp. Den stora stjärnan Önas Prince vann Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders´ Crown. Felix Orlando tog hem dubbla segrar i E3.
- Det känns helt underbart. Jag trodde att det fanns en viss chans och detta är mycket mycket stort för mig. Jag är på toppen av min karriär och fjolåret var magiskt och detta är kronan på verket. Jag har ett mycket bra team bakom mig och bra hästägare som backar upp mig. Jag har byggt en helt ny träningsanläggning och det har slagit ut precis som vi hoppats, sa Per Nordström.

En annan tung titeln, Året Häst, vanns av Calgary Games med 49 procent av rösterna – med Nordströms Önas Prince på andra plats.

Calgary Flames hade ett makalöst år och hästen vet fortfarande inte hur det känns att förlora ett travlopp. Säsongens stora höjdpunkt var den förkrossande segern i unghästarnas största lopp – Svenskt Travderby. Han vann även Europaderbyt och sprang in 6,4 miljoner kronor.
- Han lever sitt eget liv och gör det han tycker är roligt och den viktigaste för honom är hans skötare Fredrica Sandberg, sa Timo Nurmos.

Årets kusk för tionde gången
Årets kusk blev Örjan Kihlström som för tionde gången lade beslag på den prestigefyllda titeln. Han vann bland annat Elitloppet och Svenskt Travkriterium och körde in 54 miljoner kronor.
- Det fanns många höjdpunkter, men Elitloppet är nummer ett ändå. Jag njuter varje dag när man får köra så pass fina hästar. Man får nypa sig i armen, sa Örjan Kihlström.
I tuff konkurrens blev Jennifer Persson Årets Komet. Hon tränar bland annat Titan Yoda som tog sig till final i Svenskt Travderby och vann även ett försök till Breeders´ Crown.
- Det är hästarna som springer och jag gör mitt för att de ska kunna vara fräscha. Jag har ett starkt team runt mig med hovslagare, massörer och veterinärer. Jag har många att tacka för att jag kan stå här och ta emot priset. Det är en tuff bransch att arbeta i, man jobbar varje dag och väldigt mycket, men jag tycker att det är värt varenda minut man lägger ned, sa Jennifer Persson.

Adrian Kolgjinis Hepburn blev Årets 2-åring med 47 procent av rösterna.

– Hon har en väldigt effektiv gång och hon lägger mil under sig vid varje steg hon tar. Hon vet precis vad det handlar om och vi siktar så klart mot Oaks, sa Adrian till Kanal75.

Daniel Redén lade beslag på tre titlar. Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet blev Årets äldre, Francesco Zet blev Årets treåring och Honey Mearas Årets sto.

Samtliga vinnare under Hästgalan:
Årets Häst:
 Calgary Games
Årets Tränare: Per Nordström
Årets Kusk: Örjan Kihlström
Årets Komet: Jennifer Persson
Årets Tvååring: Hepburn
Årets Treåring: Francesco Zet
Årets Fyraåring: Calgary Games
Årets Äldre: Don Fanucci Zet
Årets Sto: Honey Mearas
Årets Kallblod: Månlykke A.M.
Helen Anns Pris: Sandra Eriksson
Svensk Travsports Montépris: Mindyourvalue W.F.
Stig H:s skötarstipendium: Emma Nordström och Pernilla Sundling.
Årets uppfödarbragd: Tomas Jonsson, Nossebro (uppfödare till bland annat Önas Prince).
ATG:s Hederspris Ridsport: Roland Thunholm
ATG:s Hederspris Galopp: Helena Gärtner

Publicerad söndag 13 februari 2022.