För Sweetman är ledningen guld värd

12 segrar i karriären – samtliga tagna från ledningen.
I lördagens silverfinal i V75® på Solvalla bjöds Sweetman på ett önskeläge bakom bilen och taktiken är det inget snack om.
- När vi har de här lägena kör vi för ledningen och försvarar oss där med Sweetman – han är ju så extremt beroende av spets där får han en jäkla flykt i steget jämfört med då han ligger bakom hästar, säger Lars I Nilsson.


Jägersrotränaren Lars I Nilsson har haft många hästar som gått bäst i ledningen. Men ingen lika extrem som sexårige Sweetman.
När Sweetman körts i ledningen och försvarat den positionen har det bara blivit förlust vid ett tillfälle. I slutet av november förra året blev Christoffer Eriksson Rackham för svår på utsidan och slog Sweetman regelrätt.
Alla andra gånger i ledningen har den sexårige valacken seglat undan i favoritpositionen.
Under åren har han spetsat hem fyra lopp i travets elitserie, en klass I-final, ett lopp i bronsdivisionen med tillhörande final och nu senast ett lopp ingående i silverdivisionen i V75.
På lördag väntar en silverfinal på Solvalla (V75-1) med en kvarts miljon kronor till vinnaren.
Johnny Takter körde senast och fick försvara sig mot en het häst på utsidan men Sweetman kunde ändå knappt hålla undan för i rygg gående Four Guys Dream.
Lars I Nilsson har nu låtit hästen vila från tävling sedan 8 januari och underhållit formen.
- Han har känts rejäl i alla jobb jag gett honom och han brukar gå bra direkt även om han får lite längre pauser mellan starterna.
Senast blev det väldigt ryckigt kört och han var nära att förlora mot Four Guys Dream som han ju möter nu också och verkar ha en ruggig form. Men det blev tuffa 1.11,7 första varvet på den banan mitt i vintern med en halvhet häst utvändigt, säger Lars I Nilsson.

Som en dröm i spets
Enligt Nilsson är Sweetman en dröm att köra i ledningen. Hästen ligger lätt i handen och är reglerbar som en liten bil. Hetsar aldrig upp sig eller ligger på.
När han tvingas tävla i ryggar däremot spänner sexåringen sig.
- Bakom hästar springer han mest och bromsar och får inte alls den aktionen som han får i ledningen. Han är så oinspirerad bakifrån, bryter och är lite omotiverad och tappar effektiviteten. Det har att göra med att han är stänkrädd också.
Kan du utveckla det där att det blev för ryckigt kört senast för att alldeles passa?
- Johnny fick kasta loss och köra allt vad som gick där på upploppet efter att först ha fått försvara sig mot en het häst och genom hela sista kurvan suttit och koncentrerat sig för att hålla inne den i rygg. Sweetman är allra mest effektiv när han får gå i jämnt tempo liksom. Då får han ut sitt steg och det blir jobbigt för de andra. Det är bara Rackham som lyckats med att ta ner Sweetman och Rackham är en bättre häst än både Four Guys Dream och vår häst. Christoffers är inte med på lördag och det är klart att vi måste vara lite optimistiska, säger tränaren.
Bäst i ledningen - då är det tur att hästen är rejält startsnabb.
- Ja, och när vi har de här lägena kör vi för ledningen och försvarar oss där med Sweetman. Får vi ledningen så kör vi där och då är han hästen som ska slås. Den kusk som sätter sig utvändigt och ska knäcka honom tror jag inte vinner loppet i så fall, då blir det nog en tredje som vinner. Jag har full respekt för de formstarka hästarna 6 Eddy West,
5 Four Guys Dream och 11 Nero Maximus men samtidigt tror jag samtliga har respekt för vår häst också. Broddar har han tävlat med på slutet och gått bra och även jänkarvagn, rycktussar och huvudlaget blir samma, slutar Jägersrotränaren Lars I Nilsson.

Publicerad lördag 5 februari 2022.