Efter succén – Michael Nimczyk stannar i Vomb hela året

Michael Nimczyk har gjort en kometkarriär i Sverige. 50 procent segrar, ledning i kuskligan på Jägersro och hästar som ser fantastiska ut.

Succén har fått Michael och pappa Wolfgang att ändra på planerna för säsongen.


– Från början hade vi tänkt stanna i Sverige februari ut, men det har gått så bra att vi kommer att stanna här hela året, säger Michael.

35-årige Nimczyk beskrevs i början av karriären som Tysklands Björn Goop. Han körde sitt första lopp som 16–åring, han vann sitt första tyska championat 2008 – 22 år gammal. Efter det har det blivit ytterligare elva guldhjälmar. Han är född in i sporten, följde tidigt med pappa Wolfgang på tävlingar och när han slog igenom beskrevs han som något av en frälsare för tysk travsport.

Men under ett par år har far och son Nimczyk pratat om en svensk filial, nu blev det äntligen allvar av planerna.

– I slutet av förra året bestämde vi oss för att nu var det dags, vi skulle se hur hästarna presterade i Sverige. Jag pratade med Adrian och ”Ludde”[Kolgjini] om möjligheterna att träna hos dem och sen bestämde vi oss för att åka med några hästar till Sverige i två månader, berättar Michael.

Hästarna kom till Vomb, trivdes från första havretuggan och levererade direkt på banan.

– Jag kunde väl aldrig drömma om att det skulle gå så bra. Men jag, personalen och hästarna trivs verkligen i Sverige.

imagey0ss.png

Michael Nimczyk påpekar noga att det inte är något fel på träningsanläggningen utanför Willich i Nordrhein–Westfalen, men att miljöombytet till Vomb har fått en positiv effekt på alla hästar.

– Jag skulle gissa att samtliga hästar har blivit 10–20 procent bättre sedan vi kom till Sverige.

Typexemplet är kanske Tom N’Jerrydiamant som studsat runt Jägersro två gånger och tagit två raka segrar. Och de flesta andra hästarna har visat en liknande utveckling.

– Vi tränar inte tillsammans med Kolgjinis hästar, men tränar ju på deras anläggning efter vårt eget koncept. Det är en fullständigt fantastisk anläggning att träna hästar på, vi har inte lika fina möjligheter vid vårt stall i Tyskland.

Tanken är att det ska finnas knappt 20 tyska hästar på filialen. De kommer hela tiden att bytas ut med tanke på form och startmöjligheter. Huvuddelen av stallet kommer fortfarande att finnas i Tyskland och Michael Nimczyk kommer att pendla mellan de två länderna för att kunna köra de flesta av stallets hästar. Och när Michael själv är upptagen brukar Adrian Kolgjini rycka in som kusk.

Bakom många av stall Nimczyks hästar finns storhästägaren Karin Walter–Mommert och det var också hon som köpte ultratalangen Tetrick Wania inför Svensk Uppfödningslöpning. Tetrick Wania har under vintern tränats i Finland av sin uppfödare och tidigare ägare Riina Rekilä, men stjärnan kommer snart till Michael Nimczyk i Vomb.

– Någon gång i mitten av mars kommer han till mig. Planen är att han ska vara kvar i här i Sverige under hela säsongen för att kunna starta i de stora loppen.

Så räkna med att Michael Nimczyk kommer att bli en faktor att räkna med i Sverige under hela 2022.

Nimczyk4.jpg

Publicerad torsdag 17 februari 2022.