Bronson är den lilla älsklingshästen

Det började inte så bra, när Fredrik Forsberg skulle gå in till nyförvärvet Bronson vände hästen baken till och skulle slå. Samma sak för sambon Maria Lind.

– Jag sa till Maria att vi skickar tillbaka honom och hon tyckte samma sak, berättar Fredrik som under den första tiden fick ha en kvast med sig in i boxen för att mota undan hästen.

Men hur det nu gick till fick Bronson stanna, Fredrik och Maria började sakta men säkert bygga upp ett förtroende tillsammans med Bronson.


– Jag skulle tro att han varit med om något obehagligt, men nu är vi kompisar och han litar till 110 procent på mig och Maria. Vi behöver inte ens sätta fast honom när vi selar, han står bara lugnt på stallgången.

Fredrik är en välkänd profil på Jägersro, jobbar i Hästshopen och har haft häst i många år. Och den omtyckte Fredrik fick ta emot massor av gratulationer sedan Bronson vunnit ett montélopp i mitten av januari. Själv såg han ut som ett barn på julafton när han stod i vinnarcirkeln.

– Jag älskar verkligen den lille hästen, så det är klart att jag var glad. Jag är bara sån, visar min glädje.

Fredrik har haft framgångar som både tränare och ägare tidigare. Sander Esterel blev både Månadens Häst och Årets Häst, Beverly Boulevard [tillsammans med bl a Mats Öhman] vann både V75 och i Frankrike. Hon ägs nu av Boko Stables och har föl i Holland.

Nu har han två hästar i stallet i Sjöbo, förutom Bronson även Rooney Face. De står uppstallade två minuter från Fredrik och Marias bostad, i samma stall som den förre proffstränaren Staffan Nilssons hästar. Där finns en 900 meter lång rakbana, en liten backe, en 2,4 km lång slinga – och en hel skog.

– Vi har så fina möjligheter, så det känns jättebra. Jag måste också framhålla Maria, hon gör mycket av markarbetet. Utan henne hade hästarna inte varit så bra.

Michaela Bergman, gift med proffstränaren Marcus Bergman, har också en stor del i framgången. Hon var den som red Bronson i kvalet förra året och hon har också hjälpt till med både Bronson och Rooney Face och hade egentligen första tjing att få rida.

– Men hon har inte tagit ut sin licens i år, så då frågade jag Lee [Nimåker]. Jag ville gärna ha någon som höll till på Jägersro, som jag kunde träffa och prata med.

Inför montédebuten andades Fredrik optimism. Bronson hade visat form i starten innan i ett sulkylopp tillsammans med Ola Samuelsson.

– Jag sa till Lee att dra på i hårt tempo, jag visste ju att min häst var stark. Det var ju tuffa hästar mot, men sista biten gick min ifrån och det blev ju tre längder i mål.

Och glädjen efter vinsten gick inte att ta fel på, det formligen strålade runt Fredrik.

Så nu blir det monté i framtiden?

– Jag vet inte, jag kan för lite om det. Om det sliter på ryggen? Jag skulle tro att vi växlar lite. Men tanken är att han ska starta i ett montélopp på Halmstad den 14:e februari.

Rooney Face då?

– Michaela Bergman ridtränar honom i galopp, hon säger att han känns stark och har lagt på sig muskler. Kanske kan han starta i mars.

Fredrik, egentligen utbildad kock, trivs perfekt med sitt ”hästfyllda” liv och faktum är att Fredrik och Maria nyligen pratade om det där första mötet med Bronson och hur nära det var att han skickades tillbaka.

Och nu är det inte aktuellt att skicka iväg honom, han är älskad – den lille.

Publicerad torsdag 3 februari 2022.