Ny storseger för Fiftyfour – nu kan det bli Frankrike

Fiftyfour, Sveriges bästa 2-åring, dansade runt banan i något som mest kan liknas vid ett välbetalt träningsjobb. 175 000 in på kontot utan att anstränga sig. Lika imponerande var Calgary Games och gjorde comeback på Solvalla. Och nu siktar båda på Frankrike.


– Det var lika lätt som vanligt, sa kusken Ken Ecce och log med hela ansiktet efter att Fiftyfour vunnit på Jägersro:

– Det är som en dröm att köra honom, jag är mycket tacksam för att jag får chansen.

Det mest intressant kom annars från ägaren Håkan Linné som pratade lite framtid:

– Tomas [tränare Malmqvist] är lite sugen på att testa honom mot de franske hästarna. Det skulle i så fall bli den femte januari, men vi har inte bestämt ännu.

Efter det testet blir det en vilo–  och träningsperiod fram till våren och den svenska storloppssäsongen.

I Breeders Crown för 2-åringar så drog Fiftyfour till ledningen på ett par steg, sen fick Ken Ecce dra ner på tempot och i en snabb avslutning kunde ingen helt enkelt hänga med.

Hans främsta egenskap?

– Skallen. I värmningen är han inte alls fokuserad och man sitter och tänker på att det här kommer aldrig att gå. Sen när det blir lopp är det en helt annan häst.

Ecce vann sedan med Love No Pain som tog sig förbi en tapper Olga Utca den sista biten.

 

image5dmtg.png

Annars var det Adrian Kolgjini som fick en bra start på dagen. Först satte han dit Lars I Nilssons High Hope Lee som var helt överlägsen efter ledning från start till mål. Sen vann han med med Blackhawk Face som i karriärens sjunde start äntligen gick felfritt och då blev det seger.

– Äntligen, sa fotbollsprofilen Anders Friberg som är delägare i treåringen.

Rapid Pal prisutdelning.jpg

 

Joakim Lövgren tog sin dagsseger med Rapide Pal och öste sedan beröm över hästen.

– Han fick en ny uppgift av mig den här gången, att gå bakifrån men löste det också. Han är bra varje gång och jag gillar honom verkligen.

Goldas Love har gjort en del fina prestationer på slutet och när nu Christoffer Eriksson gav 4-åringen, tränad av Johan Lejon, ett perfekt lopp blev det också en enkel seger.

– Han blev inkörd först som 3-åring så det var bra gjort, sa en nöjd tränare.

Ola Samuelssons framgångar fortsätter, nu satte Joseph Taavela Ruocco dit Loke Briljant, resolut från start och sedan lätt undan.

– Skönt att jag inte gjorde några misstag, det var väl bara kusken emot, sa Joseph som börjar jobba för Samuelsson från årsskiftet.

 

Josef Franzl tittar bakåt.jpg

Kanske var det tyske Scala som svarade för kvällens prestation. Det 3-åriga stoet tog hand om ledningen, försvann sedan till en lätt seger på en topptid.

– Jag hoppas att hon kan vara med i en del större lopp nästa år, sa kusken och tränaren Josef Franzl. Men närmast kan det bli en start i ett Margaretalopp på Solvalla i februari.

Och på tal om topphäst och Frankrike. Calgary Games gjorde comeback och vann lekande enkelt tillsammans med Björn Goop. Och efter loppet lättade Nurmos lite på tankarna och berättade att målet är Prix Tenor de Baune på julafton.

– Det är planen och vi åker raka vägen till Grosbois. Vi räknar med att vara framme på onsdag mitt på dagen någon gång. Meningen är att han står på Grosbois fram till loppet på julafton och efter det har vi ett par olika alternativ vi väljer mellan. Vi vill se hur han tar starten och hur han trivs på Grosbois först, sa Nurmos till Travronden.

 

Publicerad fredag 16 december 2022.