In memoriam: Göran Falk

Hästägaren, uppfödaren och styrelsemedlemmen i Skånska Travsällskapet Göran Falk är död.

Han avled hastigt i hemmet omgiven av sina närmaste.


Göran Falk var född och uppvuxen i Landskrona, han var verksam i köttbranschen genom Falkbolagen men det är inom travsporten som vi lärt känna honom.

När han på 1970–talet klev in i travsporten gjorde han det i mycket blygsam skala, hästen hette Klöver Blomman och för tränaren Gert Möller blev det tre segrar och 96 000 på kontot. Efterhand ökade hästbeståndet och något av ett genombrott på den stora scenen kom när Göran Falk köpte Revenue som hos Lutfi Kolgjini utvecklades till en världsstjärna. Revenue var också den häst som Falk ofta återkom till när speciella favoriter kom på tal.

Egon Lavec, Going Kronos, Glen Kronos, Hövding Lavec, Lantern Kronos, Needles’n Pins, The Bucket List F. och The Bank – listan på stjärnhästar som Göran Falk varit inblandad i kan göras lång. Travsporten var inte bara en svensk angelägenhet för Göran Falk. Han fascinerades tidigt av den amerikanska travsporten och hade under många år ett framgångsrikt samarbete med Jimmy Takter - ett samarbete som även utvecklades till en varm vänskap familjerna emellan.

För 15 år sedan köpte Göran också en stor gård i Klågerup, tio minuter från Jägersro. Gården uppe på höjden, döpt till Falk–On–Hill, har byggts upp till en förstklassig träningsanläggning där sambon Helena Burman driver sin träningsrörelse.

Göran Falk var genuint intresserad av sina hästar, han älskade att se dem tävla och han älskade hela sporten. Om någon behövde hjälp fanns han alltid där, beredd att bidra.

In i det sista levde han för sin sport, så sent som i oktober var han inblandad i en stor hästaffär där han, tillsammmans med några andra intressenter, köpte storuppfödaren Jean Pierre Dubois hela ettårskull. Det fanns helt enkelt inga gränser för Göran Falks intresse och engagemang för travsporten.

Göran Falk blev 75 år.

Publicerad torsdag 1 december 2022.