Framtiden tar plats på Jägersro

Hållbarhet, smarta energilösningar, omvärldstrender, personalisering via algoritmer, AI, blockchain, Virtual och Augmented Reality och F1–grafik på travlopp...
Det var en hisnande resa att följa Framtidsdagen på Jägersro och lika fascinerade att inse att framtiden i många fall redan är här.


– Det här är också en del av framtiden, att stora och spännande företag samlas här hos oss på Jägersro för att prata framtid, diskutera lösningar och knyta samman nätverk. Det är viktigt att vi i travsporten inte befinner oss i en egen ”bubbla” utan är med och formar framtiden, säger Kent Öhlander, vd på Jägersro och initiativtagare till Framtidsdagen.

Med ett nytt, smart och gränslöst Jägersro inom en snar framtid som tema, samlades företagen för en heldag på Jägersro. Efter att Skånska Travsällskapets ordförande Kerstin Peterson–Brodda hälsat välkommen och kort informerat om Jägersro, var det Svensk Travsports vd Maria Croon som inledde och temat var hållbarhet; avfall, vatten, energi, drivmedel – och givetvis hästvälfärd. Och precis som tänkt med dagen fick Marie tips om smarta energilösningar från E.ON senare under eftermiddagen.

– Ett fantastiskt spännande initiativ av Jägersro, sa också Maria Croon. Det här skapade många intressanta tankar och idéer om framtiden.

Att framtiden redan är här eller kan skapas idag, skulle visa sig inte vara en utopi.
– En digital tvilling av en framtida fysisk byggnad gör det möjligt att på förhand testa och simulera funktioner, lösningar, aktiviteter och hur olika åtgärder påverkar tex en fastighet, konstaterade CAD Studions Roger Nordin. Han noterade också hur den digitala tvillingen med hjälp av utplacerade sensorer underlättar en byggnads drift- och underhållsplanering.

– Släng alla ritningar, avslutade Nordin, och drog ett exempel på hur en digital tvilling
och en surfplatta i händerna på hantverkare och arbetsledare, helt hade eliminerat behovet av ritningar ute på en byggarbetsplats.

Sten Andersen, Chief of Innovation & Future Affairs på ATG, såg framför sig en snabb teknisk utveckling. Andersen förutsåg digitala pass, personaliserade erbjudanden när du loggar in hos ATG och nya kundgrupper:
– Ungdomarna tillbringar 2,5 ggr mer tid vid digitala möten än till möten IRL. Det är där vi måste möta våra nya kunder. Majoriteten av unga män identifierar sig som ”gamers” och det är viktigt att veta.

Andersen berättade också om trenden i USA att använda rösten för att styra din dator eller telefon, redan 2026 spås det att röststyrning blir klart dominerande.
– Det går helt enkelt snabbare att prata än att skriva, sa Andersen och demonstrerade ett par olika röststyrda funktioner som redan finns på teststadiet hos ATG.

Men med alla nya digitala upplevelser, tjänster och mervärden kommer också kravet på robusta och snabba kommunikationsprocesser.
– ... och i alla typer av byggnader, förklarade Håkan Tykö från MIC Nordic, ledande på mobil täckning inomhus. Engagerat berättade Tykö också om vilka fördelar som 5G erbjuder och gav deltagarna samtidigt en inblick i den mobila kommunikationens utveckling. Från NMT och framåt...

imagev4ujr.png

 

Hans Forsberg, senior expert på Semcon, (ett internationellt teknikföretag med digital spetskompetens) påstod själv att han inte visste mycket om trav – men kunde ändå presentera klockrena framtidslösningar. Många ”lånade” från Formel 1–världen.
– För ett antal år sedan var det kris i Formel 1, tittarsiffrorna sjönk drastiskt. Det var helt enkelt för tråkigt att bara se bilarna swisha förbi. Då satsade ägaren Bernie Ecclestone stora pengar på att förbättra upplevelsen.

Idag kan du som tittare se loppen från förarens position, tajt racing, se bensinförbrukning, hastighet, vilken växel som ligger i och en massa annat. Detta tack vare att varje bil utrustats med fem kameror och två mikrofoner och kompletterats med information från depån. Forsberg visade sedan en film där samma teknik använts på travekipage.

– I travlopp kan vi visa hastighet, hästens puls, hur långt hästen sprungit – kanske i förhållande till andra hästar och mycket annat. Tekniken finns redan.
Och där tindrade ögonen på Sten Andersen som en timme innan spekulerat i möjligheten att spela under pågående lopp.
Ser ni framtiden. Röststyrd telefon, varvet kvar av ett lopp och ett snabbt röstkommando: ”Vinnare nummer 3”.
– Det kräver många och snabba processer för att kunna erbjuda rätt odds, men det är fullt möjligt, kommenterade också Andersen.

 

Framtidens anda.jpgEgentligen är det bara fantasin som kan sätta gränser. På Jägersro är det mycket populärt med besök på stallbacken, att se hästarna i stallmiljö. Men hur kul är det en regnig novemberdag för en festklädd restaurangpublik?

Jättekul om du frågar det danska företaget Khora A/S som är ledande i Norden på att skapa virtuella världar baserade på VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality – förstärkt verklighet). En hisnande virtuell stallbacksvandring är redan möjlig.

Dagen avslutades sedan med Inspirationsstationer, SpeedMeetings och mingel. Kontakter knöts, idéer diskuterades och nya tankar formades.
– Vi har haft en helt fantastisk dag, sammanfattade Kent Öhlander och avslutade med framtidsrubriken:

– Ett gränslöst Jägersro.

Publicerad fredag 2 december 2022.