Sören Bertilsson har tagit fram nästa stjärna

Havbergs Mimi, Havbergs Knight, Havbergs Viking. Listan på fina hästar som 77-årige Sören Bertilsson har tagit fram kan göras lång. Nu kommer nästa.

Havbergs Djali gick ett starkt provlopp för ett par veckor sedan, kom nu ut och debuterade med en snygg seger.

– Jag var tvungen att leverera, annars hade jag väl fått sparken, skämtade kusken Lars Jönsson.


Havbergs Djali är tränad av Sören Bertilsson och uppfödd av Sören tillsammans med Ros–Marie Lindström. Ni känner Sören som han som döper sina hästar efter hemorten Havberg strax utanför Skurup, men efter några turer är det Sven–Erik Sjunnesson från Eslöv som äger.

Att Havbergs Djali skulle debutera med seger var väl, sett i ett lite längre perspektiv, lite överraskande. Han har varit väldigt trög och bekväm.

– Daniel Wäjersten [Bergsåkerstränaren] hade köpt honom, men efter ett tag ville han lämna igen honom eftersom han var så trög. Så nu är han här.

Sören satte igång och grundtränade sin 3-åring, gav honom ett snabbare jobb efter 1.16/1600 meter inne på Jägersro. Sen var han mogen för debut.

– Det är klart att vi hade en del förhoppningar på honom, erkände Sören och fortsatte:

Nu inledde Havbergs Djali i lite trög stil, men när Lars Jönsson ryckte bomullen ur hästens öron blev det lite bättre fart.

images44u.png

 

– Jag var lite osäker på om jag skulle våga rycka tussarna, men jag gjorde det i alla fall och då blev det fart på honom, sa Lars Jönsson.

Under slutvarvet klev Havbergs Djali fram till ledande Önas Royal och avgjorde sedan enkelt. Men så har Havbergs Djali att brås på; storebror Havbergs Knight har tjänat 1,3 miljoner och mamman Havbergs Fifi är syster till duktiga hästar som Havbergs Mimi, Havbergs Gidde och Havbergs Viking.

Sören har hunnit bli 77 år, älskar sina hästar och gillade verkligen att stå i vinnarcirkeln tillsammans med den kommande stjärnan.

– Ja, det här började väl bra. Så det är klart att jag är jättenöjd.

Kusktalangen Simon Helm vann med favoriten Protector Tile, sen avslöjade han att han kommer att lämna Jägersro. Så han fick alltså avsluta den här tiden på Jägersro med en seger.

– Från mitten av september kommer jag att börja jobba för Markus B Svedberg på Eskilstuna. Det blir ett nytt och spännande kapitel. Jag har haft det jättebra hos Christoffer [Eriksson] men vill prova något nytt.

 

Protector Tile prisutdelning.jpg

Bakom Protector Tile fick Simon ta fram sina känsliga körhänder, det såg inte helt stabilt ut runt sista sväng men när han bad om lite extra inne på upploppet så fångade Protector Tile in ledande Hi D i de allra sista stegen.

– Det var tufft, men den här gången hade jag den bästa hästen. Han gick rejält sista 600 och är formtoppad.

Kvällens dubbelsegrare var Thoms Uhrberg som haft en fin period. Vinst på Charlottenlund i helgen, vinst på Halmstad i måndags och så en dubbel på Jägersro.

– Nu är det bara att köra på, det är skönt för självförtroendet när det rullar på.

Uhrberg inledde med Matchpoint Pellini som trots ett lopp utvändigt ledaren var starkast den sista biten.

– Jag körde bara lugnt, han var väl inte som bäst i förra starten så jag var inte så optimistisk.

Atlas Bir målgång.jpg

Sen avslutade Thomas med Atlas Bir som efter två raka andraplatser fick sin seger. Det var ledning hela vägen som gällde och även om han tröttnade den sista biten så blev det säkert.

– Han var lite pigg, så det blev ett högt tempo. Jag tror att han har en ljus framtid.

Havannah Line avslöjade lite gryende form senast, men fick då inte fritt tillslut. Nu serverade Joakim Lövgren henne ett drömlopp och då blev det en lätt seger.

– Hon springer förstås i sin egen värld, tittar mest på de andra. Så gjorde hon lite idag också, men det är en talang som kan springa, sammanfattade Joakim insatsen.

 

Publicerad onsdag 31 augusti 2022.