Kullettan fortsätter att leverera. Francesco Zet tog en mycket enkel seger när uttagningarna till Svensk Travderby avgjordes på tisdagen.

–  Han kändes lika fin som han har varit hela året, sa kusken Örjan Kihlström efter fyraåringens tionde raka fullträff.

Men Per Nordströms Kentucky River och Adrian Kolgjinis A Perfect Face har båda segerchans i de två stora finalerna.


I fjol vann Francesco Zet Svenskt Travkriterium och Breeder’s Crown. I år har han vunnit Konung Gustaf V:s Pokal och Sprintermästaren. Francesco Zet är kungen bland landets fyraåringar och om inget oförutsett inträffar kommer han vara storfavorit när "travsportens blå band" avgörs på Jägersro 4 september. Uttagningsloppet vann han i överlägsen stil från ledningen.

– Det jag kände i värmningen gjorde mig väldigt nöjd. Ni ska veta att vi har kört lite "Proppen-träning" med honom efter Sprintermästaren och ökat till fem intervaller. Det är inte många som klarar det och om han var lite seg i benen ska det här loppet få honom att explodera, sa hästens tränare Daniel Redén, som var lika lättad som glad efter att finalbiljetten bärgats.

– De här kvalkvällarna är vidriga för oss tränare. Nu underlättade det när han kom till ledningen men det är en jäkla press. Speciellt när man har en häst som alla tror bara ska ta sig till finalen. Det är inte bara och bara, det är levande djur.

imageeka3y.png

Obesegrad utmanare

Francesco Zet var inte ensam om att glänsa i derbyuttagningarna.

Kentucky River och Per Nordström blir det stora hemmahoppet i Svenskt Travderby. Han vann sitt uttagningslopp i bländande stil och Nordström var givetvis nöjd:

– Det är en fantastisk individ, berömde Per. Jag vann med krafter kvar och nu är i i final.

Per har hela året sagt att Kentucky River är hans Derbyhäst – och visst fick han rätt.

– Jag körde inte så mycket från start, sen räknade jag kallt med att vi skulle få ta över ledningen.

Och visst räknade Per rätt. Han släpptes till ledningen och då var det lugnt hela vägen ”hem”.

– Han kändes riktigt bra  idag, så nu ska vi finslipa på detaljer och konservera den här formen.

Och efter de favoritbetonade uttagningsloppen, där alla de stora favoriterna gick vidare, blir det ett kanonderby.

– Det är ju bara bra hästar med i finalen, men så ska det ju vara, fortsatte Per.

Power Doc prisutdelning.jpg

Åke Lindbloms Power Doc, tvåa bakom Francesco Zet i Konungens Pokal, gav ett bländande intryck när han på lätta hovar lämnade motståndet från ledningen.

– Han har den franska styrkan och den amerikanska speeden och är en jättefin häst att köra. Han är helt underbar! sa hingstens tränare, kusk och ägare Åke Lindblom.

Stefan P Petterssons Iznogoud Am, tvåa bakom Francesco Zet i Sprintermästaren, vann också sitt uttagningslopp överlägset sedan han fått överta ledningen.

– Han har jättehög kapacitet och extrem snabbhet i sig. Det tycker jag är hans absolut bästa vapen, hans höga hastighet. Han var lite ambitiös och ville dra på men vi kommunicerade bra och det gick bra, sa körande Björn Goop, som senare under kvällen körde Timo Nurmos obesegrade Lulius Boko till åttonde raka triumfen.

- Han har en jäkla kapacitet! Vi fick överta och bestämma men drog ändå på i ett bra tempo och han gick undan för lätt maskin, sa Goop om hästen som kan vara den store utmanaren till Francesco Zet.

– Det klart att Francesco ska vara den store favoriten, han har ju varit så fantastisk bra och det klart att han är en svår häst, men jag tycker att Lulius är bra och vi får se hur han kan utmana.

Lulius Boko prisutdelning.jpg

Tidigt avancemang till ledningen var segerreceptet även för familjehästen Edibear, tränad av Linda Persson och körd av maken Stefan Persson.

– Jätteskoj! Vi har inte så många hästar och en är så bra att den kan gå hela vägen till derbyt. Det är häftigt! sa segerkusken.

"Då exploderar hon"

Uttagningarna till Derbystoet avgjordes också under kvällen och ett av dessa kördes inom ramen för V75. Segern i det loppet gick till hemmahästen A Perfect Face, som vann ohotad sedan hon körts till ledningen av sin tränare Adrian Kolgjini, som har fler växlar att ta till i finalen.

– Jag vet ju vad som händer när man rycker bomullen ur hästens öron och drar ner de norska skygglapparna. Då exploderar hon. Så det var rätt så mycket sparat, sa Kolgjini.

A Perfect Face segerdefilering.jpg

Annars var det stall Timo Nurmos som dominerade uttagningarna till Derbystoet. Solvallatränaren lade beslag på sex av de tolv finalplatserna och mest imponerade Rihanna W.I. Trots en kostsam öppning till ledningen stod hon i en klass för sig och dundrade i Jorma Kontios händer enkelt ifrån motståndet på kvällens snabbaste segertid -  1.11,7 över 2 140 meter med bilstart.

– Hon har varit bra nästan varje gång men i dag gjorde hon sitt bästa lopp hittills i karriären, sa Jorma Kontio.

Timo Nurmos-tränade Senorita Tokio (Ulf Ohlsson) och Lara Boko (Mika Forss) gick också till final som försöksvinnare och deras stallkamrater Isabelle Cash, Miss Imperatrice och Mirci A’lir gick till final som tvåor. Övriga uttagningar vanns av Roberts Berghs jätteskräll Jump In samt Flemming Jensens Glorius Rain.

Mats Ahlkvist med derbyskylten.jpg

Mats Ahlkvist och Timo Nurmos med derbystoe skylten.jpg

Finalerna avgörs söndagen den fjärde september.

Publicerad onsdag 24 augusti 2022.