Ett oprövat kort i Europaeliten senast då hästen var kaxig och föll med flaggan i topp.
Efter toppinsatsen i Hugo Åbergs på Jägersro är Christoffer Eriksson inte överdrivet rädd för motståndet i Åby Stora Pris på lördag med Rackham.
– Förhoppningsvis ska han vara ännu lite vassare formmässigt och 3140 meter känns bara spännande.
Och under Åbergskvällen säkrade också Staro Leonardo och Joakim Lövgren en plats i storloppet.


Åby Stora Pris (V75-7) på lördag är fyllt av rutinerade hästar som nästan samtliga varit mer eller mindre stående gäster i de riktigt stora loppen de senaste åren.
Christoffer Erikssons Rackham är på väg underifrån och orutinen till trots räknas hästen inte som någon statist på lördag, ingen som ska vara med för att lära.
Fuxen hör till fältets minst rutinerade och har knappt ens hunnit etablerat sig i gulddivisionen. Saker och ting har dock tagit rejäl fart bara den senaste månaden.
Rackham styrkeuppvisning och överlägsna seger i guld under Halmstadtravets helg med Sprintermästaren ledde till en inbjudan till sprinterloppet Hugo Åbergs Memorial och en ny fin insats hemma på Jägersro.
Robert Bergh körde i stället för avstängde Eriksson och styrde som om han satt bakom en häst med många miljoner på bankboken.
– Hästen gick ett femstjärnigt lopp och var ju bara två längder efter vinnaren i mål. Synd att bara få en femteplats för den insatsen men det var positivt i alla fall när man såg hur fin han var. Vi har väl vetat hela tiden att Rackham är så här bra även om det tog några starter extra för honom att komma igång i år, säger Christoffer Eriksson.
Liksom förra året dröjde det några starter innan hästen fick upp värmen.
– Jag tror att det är så att han efter har fått sin vila över vintern och sedan tränat på tungt…att det liksom tar ett tag innan han hittar rätt med "trycket" i kroppen helt enkelt.

Gjutet streck
ATG erbjuder en extra fin jackpot denna helg med potentiella 50 miljoner kronor till en ensam vinnare efter den skrälliga omgången i Rättvik på lördagen där sjurättspotten blev liggande orörd.
Ett streck på Rackham i Åby Stora Pris låter som ett måste om man lyssnar på mannen som kan hästen bäst.
- I den klass han är med nu finns bara bra hästar. Men han är en av dem. Det är säkerligen dagsform och löpningsförlopp som kommer att avgöra vem som blir slutvinnaren på lördag.
1 Hail Mary är nog förstahästen och 12 Milligan's School som vann i fjol blir farlig trots sitt läge. Men där någonstans är han; jag tror mycket på min häst.

Halvnöjd med läget

Förstapriset i Åby Stora Pris är 1,5 miljoner kronor och en seger skulle innebära att Rackham nästan dubblar sin prissumma.
Spåret i det andra ledet bakom bilen är Christoffer Eriksson hyfsat nöjd med.
– Det är "både och" kan man tycka, när det är 3000 meter. Han är inte så våldsamt startsnabb, och med ett spår lite längre ut är risken att han hade fått en vid förstasväng. För det gäller ju att försöka att hitta en position. Nu är han ändå där han ska vara, i andraspår.
Hur har han uppträtt i träningen efter loppet på Jägersro?
– Jag tycker att hästen känns fortsatt bra och vet att han är under utveckling. Förhoppningsvis ska han vara ännu lite vassare formmässigt till på lördag. Och distansen tycker jag är spännande också. Han har ju bara tävlat över tre kilometer en gång tidigare, det var när han var fyra år och då vann han ju enkelt. Det kändes redan då att sådana distanser kunde bli något för honom som äldre.
Du brukar alltid framhålla "motorn" i Rackham, hans hjärta och lungor.
– Redan då han var liten kändes
han som en häst för högsta klassen. Sedan att han inte haft kroppen förrän nu gör inget då han tagit kliv hela tiden. Han har ju egenskapen att kunna hålla bra fart väldigt länge i loppen. Så jag hoppas att det blir lite tävling i loppet på lördag mellan några av de andra. Det kan gynna oss, säger Christoffer Eriksson.
Vad sägs, inte låter det som att Jägersrotränaren talar om en nykomling i eliten?

Staro Leonardo har smugit upp i eliten och har fått ett fint utgångsläge:

– Han visade senast att formen från i vintras var tillbaka och han har tränat på bra efteråt. Läget är perfekt.

Publicerad fredag 12 augusti 2022.