Formtoppad Sövik tar turen till Gotland

Formtoppade Preben Sövik tar turen till Gotland på onsdag.
Visbytravet är värd för V86® och Jägersrotränaren har två chanser.
- Bästa chansen är Enfin Pastis. Jag tror vi leder från start till mål.


Preben Sövik är hetare än någonsin. Förra lördagen tog han sin första tränarseger på V75 tillsammans med Bottnas Idol. Dessutom slutade Giannas Love tvåa och det var en lätt resa hem från Skaraslätten.
– Det var en fantastisk dag och det största jag varit med om hittills som egen tränare. Det är på lördagarna man vill synas och når man framgångar där så betyder det att man gör någonting rätt, berättar Sövik.
Jägersrotränaren har sett till att utbilda sig rejält innan han tog steget att bli egen tränare. Efter gymnasiet valde han att förkovra sig och valde att åka över till USA. Han jobbade för Trond Smedshammer som under många år byggt upp en stark rörelse där. Han kom tillbaka till Sverige och blev försteman hos Luft Kolgjini. Där fick han möjligheten att åka runt Europa med stallets stjärnhästar. Han fortsatte till Robert Bergh där han också var försteman. De sista åren innan han tog ut sin proffslicens jobbade han hos Ola Samuelsson där han också fått stort förtroende.
För tillfället står det ett 25-tal hästar i stallet och fler är på väg in.
– Jag har precis släppt iväg några ettåringar som jag haft för inkörning för Robert Bergh och sedan väntar jag in några tvååringar så det ser bra ut på sikt.

Även galopphästar i stallet
Stallet har även fyra galopphästar i träning. Inte så vanligt, men i Preben Söviks fall är det inte så konstigt. Hans sambo Nina Lindberg Lensvik är proffstränare på Jägersro Galopp och firar stora framgångar för tillfället.
– Vi hjälps givetvis åt en hel del och det är en fördel att ha ett öppet sinne och vi tar del av varandras kunskap, det är hästar vi jobbar med och det finns mycket gemensamt.
På onsdag drar Preben Sövik till Visbytravet och V86 med två hästar i full form.
– Jag tror mest på Enfin Pastis (V86-3) som håller strålande form för dagen. Hon vann lätt senast och hade krafter kvar. Nu var det i ett lite enklare sällskap än vad det är den här gången. Samtidigt är hästen under utveckling och gången innan satt hon fast med gott om krafter kvar mot bra motstånd. Hon är riktigt startsnabb och jag vill till ledningen och sedan tror jag på en bra chans. Jag kommer inte att göra några ändringar och det är Enfin Pastis som är den stora anledningen till varför jag väljer att åka till Gotland.
Med på resan är också Rothschild (V86-1) som vann senast och också kommer med full form.
– Han har jag ändrat lite på vad det gäller träningen. Han verkar trivas med det och visade en annan och bättre gnista senast. Han har känts fin länge, men det där lilla extra har saknats. Han känns fortsatt jättefin, men läget drar ner mina förväntningar och vi måste ha mycket tur. Kan vi vara trea-fyra kommer jag att vara nöjd och jag kommer inte att göra några ändringar.

Publicerad tisdag 2 augusti 2022.