Travskolan blev vägen in i sporten för Moa Bolinder

Det började med några ponnyer i Oxie, Moa Bolinder fastnade för hästarna och tog kontakt med Travskolan på Jägersro. Som tolvåring klev hon in i skolstallet för första gången. Under de elva år som gått har hon fått uppleva massor kring hästar och trav.


Men tisdagen den 19 april kommer hon aldrig att glömma, då vann hon sitt första lopp med en ”riktig” travare. Santos As sprang bara ifrån fältet och vann på nytt rekord.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, att jag fick vinna mitt första lopp hemma på Jägersro var givetvis extra roligt.

Och egentligen började allt den där dagen för elva år sedan när Moa sökte upp Jägersros Travskola.

– Hade jag inte fått en massa hjälp där så hade jag inte stått här idag. Jag började gå kurser, tog licens och fick börja köra lopp i ponnytravet. Många i travet har någon bekant eller släkting som sysslar med trav, men jag kommer från en familj utan travkontakter.

Efter ett par år i ponnysporten började Moa snegla på de stora hästarna. Hon fick chansen att köra de stora travarna i Travskolan och älskade det.

– Jag undrar om inte Anna Rogell [Utbildningsansvarig på Jägersro] nästan tyckte att jag körde för mycket, så hon tog kontakt med Jörgen Lorentzen där jag fick börja jobba.

Moa fick möjligheten att köra många hästar, fick också chansen att åka till Frankrike för att ta hand om ett par hästar för Lorentzen.

– Vi höll till på Anders Lindqvists borg inne på Grosbois [en stor träningsanläggning strax utanför Paris]. Tomas Malmqvist hade några hästar där också så jag fick möjligheten att köra många olika hästar.

Månaderna i Frankrike har också gjort ett djupt intryck på Moa.

– Jag vill tillbaka dit, inte nu men om ett par år. Det finns en helt annan passion där.

Efter månaderna i Frankrike flyttade hon till Halmstad, jobbade hos Ricardo Bianchi, längtade hem till Malmö och flyttade till Ola Samuelsson.

– Där hade vi väldigt fina hästar och där var det nära att jag fick vinna mitt första lopp. Jag körde Rare Magic och vi förlorade med en nos mot Lucky Guy Boko.

När sedan Preben Sövik sökte personal tog hon klivet dit, trivs jättebra och lite håller hon på att forma nästa generation unga travkuskar.

– Vi har en praktikant i stallet som jag varit ledare för i Travskolan. Så det är jätteviktigt att tar hand om alla som är intresserade.

Moa Bolinder har visat att det får att söka sig till travsporten utan vare sig kunskap eller kontakter och att sedan ta steget in bland de stora.

– Travskolan och tiden i Frankrike har verkligen vässat intresset, berättar Moa om sina år i sporten.

Och givetvis drömmer hon om nästa möjlighet att köra lopp, även om det ser snyggt ut i statistikraden med 100 procent segrar under 2022.

Publicerad måndag 25 april 2022.