"Skräll–Preben" slog till med en ny högoddsare

En 70–oddsare och en 20–oddsare på hemmabanan Jägersro med två dagars mellanrum. Preben Sövik har form på stallet, men spelarna har inte riktigt hängt med.

– Hästarna har gått bra, synd bara med Dontloosememate. Det var nära att han också fått vinna, sa Preben efter torsdagens lunchtävlingar.


I tisdags vann Moa Bolinder med Preben–tränade Santos As till ett jätteodds, nu var det Ken Ecce som fick äran att sätta dit Giannas Love till dryga 20 gånger pengarna.

– Jag kände i förra veckan att hon var på gång, men vågade inte riktigt lita på det.

Men visst stämde det. Ken Ecce hittade ryggen på ledande Star Victory Tour och smet sedan ut bakom Global Credibility som vandrat i dödens sista varvet.

– Otroligt duktigt att hon kunde växla tempo så snabbt, tyckte Preben sedan hans sto fått luckan dryga 100 meter från mål.

Sen höll han på att lura skjortan av konkurrenterna med Dontloosememate som han skickade till ledningen och sedan fick dra ned tempot med.

– Det var lite synd att han inte fick hålla undan. Han saknade ett lopp i kroppen, men jag trodde faktiskt att det skulle gå ändå när vi fick köra så sakta första varvet. Nu kände jag in på upploppet att det var krävt, men det höll ju på att gå ändå.

 

image8hcv.pngI de allra sista stegen hann Vasco de Gama (Olof Thorson) förbi.

– Ska jag vara ärlig så trodde jag inte att vi vann, kommenterade Thorson.

Dagens dubbelsegrare blev Michael Nimczyk. Den tyske kusken har blivit en maktfaktor på Jägersro.

Efter torsdagens dubbel vid lunchtävlingarna har han tolv segrar på 28 starter och ligger trea i kuskligan efter Adrian Kolgjini och Joakim Lövgren.

– Hästarna går fantastiskt bra, förklarade han lite blygsamt framgångarna på sin nya ”hemmabana”.

Och han är snabb på att hylla träningsanläggningen i Vomb, han hyr in sig hos Lutfi och Adrian Kolgjini, när hans framgångar kommer på tal.

– Det är fantastiskt att träna i Vomb. Både jag och hästarna trivs fantastiskt bra.

Beachcomber målgång3.jpg

Nu ordnade alltså Nimczyk en dubbelseger. Det började med Brady DE som fick ett tungt lopp sista 1300, såg faktiskt slagen ut mitt på upploppet när ledande Becker Grif plötsligt galopperade.

– Det är svårt att säga hur det gått om den inte galopperat, det är inte säkert att vi vunnit. Men min häst gjorde en mycket stark prestation.

Med jättefavoriten Beachcomber blev det behagligare. Han kunde enkelt ta över ledningen efter en kort bit och sedan lunka hem loppet, i sista sväng lämnade Beachcomber bara fältet med många längder.

– Det är en stor häst som behövt mycket tid, berättade Nimczyk om femåringen som tog sin femte seger i den sjunde starten. Han har helt enkelt inte orkat så bra tidigare, men jag har förstående ägare som gett hästen den tid den behövde. Så nu tror jag att det här blir bra.

Adrian Kolgjini fortsätter att vinna lopp. Nu fick han låna Akal Face av Lars I Nilsson som kunde vinna efter ett lopp utvändigt ledaren, men det var lite tur med i bilden då Eddie Shadow galopperade mitt på upploppet i ledningen.

– Det är svårt att säga hur det gått annars, sa Adrian. Men jag kan säga att Akal Face taktade till i början av upploppet och tappade fart, annars hade vi vunnit under alla omständigheter.

Akal Face prisutdelning2.jpg

Tidig ledning blev det både för Tour Eiffel (Peter Ingves) och Amazing Hazel (Johan Untersteiner) och det resulterade sedan i två säkra segrar.

Dagen avslutades med att Henrik Thomsen satte dit Mulberry, det var nionde segern i fjortonde starten – och det var en seger som lovade mer.

– Jag kommer nog tillbaka hit fler gånger, sa han och klappade om den egenägda fyraåringen.

Publicerad torsdag 21 april 2022.