Kan Malmqvists franska stjärna vinna Paralympiatravet?

Från lejonkulan på Vincennes till Jägersro.
Express Jet gör intressant debut på svensk mark då första deltävlingen i Paralympiatravet körs.


Jägersro är värd för den här lördagens V75 som kryddas med en fin jackpot.
Omgången innehåller ett klassiskt vårtecken - det är dags för den första av totalt fyra deltävlingar till Paralympiatravet. Finalen körs på Åby den 7 maj.
I deltävlingen, som också är anrika L.C. Peterson-Broddas Minne, dyker en för svenska spelare ny bekantskap upp. Franske 1 Express Jet (V75-7), i träning hos Tomas Malmqvist, gör första starten på svenskt underlag.
Åttaåringen med drygt sex miljoner kronor på kontot, är både härdad och meriterad från den franska konkurrensen. I sulkyn sitter den tidigare tränaren Pierre Vercruysse som förstås gör resan till Malmö i angeläget ärende.
– Hästen har gjort det bra i Frankrike. Han har gjort det bra på Vincennes också, men han ska inte starta där alltför ofta, det gör hästen mentalt trött. Jag tror också att han går bättre på släta banor och det är en av anledningarna att vi vill prova här, säger Tomas Malmqvist.

Är snabb från start - i Frankrike

Express Jet tävlade senast i Prix du Bois de Vincennes mot den franska eliten, ett lopp som såg Prix d'Amérique-hästen Ampia Mede Sm besegra supertravaren Cleangame. Gången före blev det seger för Express Jet i ett lopp på banan i Caen, det efter att tidigt tagit sig till ledningen.
Och hästen har också visat prov på kvickhet från start på fransk mark. På lördag inleder man från ett innerspår bakom bilen på Jägersro. Hur kan han nyttja det?
– Han fick ett bra utgångsläge här. Sedan kan jag inte svara riktigt på hur snabb ut han är på en svensk bana. Han är ju snabb ut i Frankrike, men det är lite annorlunda där. Skulle vi komma till ledningen så vill vi gärna köra där. Han ska ses med bra chans, tycker jag.
Vad är planerna efter det här, blir det fler starter i Sverige?
– Det är ett test det här. Han har avelsarbete också, så han kommer gå tillbaka ner till Frankrike efter den här starten och vi har inte planerat något mer.

Har redan vunnit i Gulddivisionen

Express Jet är inte det enda bidraget från stall Malmqvist i Paralympiatravets första deltävling. Han får sällskap av 5 Holy Water (V75-7). En häst som vi redan fått stifta bekantskap med på V75 de senaste veckorna. Han vann något överraskande Gulddivisionen på Axevalla i slutet av februari men hade inte någon lycka med sig i finalen senast.
– Holy Water gör ju det bra hela tiden men kom bort sig lite senast, det blev ett taktiklopp och han hamnade för långt bak. Men han har ju gjort det bra och har till och med vunnit Gulddivisionen och var ju tvåa också näst senast, säger Tomas och fortsätter:
– Han behöver ett bra lopp, han är som bäst när han får använda sin speed till slut och jag tror kanske det kan bli svårt att vinna här. Vi är nöjda om han kan vara trea, fyra och jag tycker det är Express Jet som är den hetaste chansen.

Blev fast i trötta ryggar senast
Stallets tredje kandidat på V75 är 1 Alert Vendil (V75-5) som spurtade starkt på Åby för två starter sedan, men senast blev fastlåst invändigt. Nu blir det en ny chans i Klass 1.
– Alert Vendil var det lite samma för som för Holy Water senast, han kom bort sig i finalen efter att ha hamnat i en trött rygg. Han har ett hyggligt läge här, även om hästen väl bara är sådär ut från start, han öppnar inget extra. Det kan bli barfota fram den här gången och en liten outsider från han räknas som.

Publicerad torsdag 7 april 2022.