Nurmos kommer med tuffa trion

Timo Nurmos vet hur man vinner ett derby.
Tre gånger tidigare har han gjort det i Sverige, ytterligare fem gånger i Finland.
I årets upplaga som avgörs på söndag mönstrar han hela tre finalister – med den obesegrade Calgary Games i spetsen.


Första segern i svenska derbyt tog Timo Nurmos när Sahara Dynamite vann 2008. En bedrift som följdes upp tre år senare med Beau Mec. För fem år sedan var det var det Readly Express som såg till att Solvallatränaren fick sin tredje gula kavaj. Det är också just Readly Express, en av vår tids största stjärnor, som är far till hästen som "alla" snackar om inför årets derby - Calgary Games.
- Jag har haft många av "Readlys" avkommor och jag tycker att han är den som påminner mest om honom, i alla fall som jag haft, säger Timo Nurmos.
5 Calgary Games (V75-6) har dykt upp som det stora utropstecknet inför årets derby. I fjol, som treåring, gjorde han ingen start och faktum är att tävlingsdebuten skedde först i slutet av juni. Då blev det seger - och det har blivit mer av den varan. Komethästen kommer till finalen som obesegrad i sin karriärs sex starter. Var det medvetet att matcha honom så?
- Nej, inte medvetet så. Man startar när man känner att hästen har ett bra lopp. Han fick en sårskada på våren, annars hade vi nog startat honom lite tidigare, men det var ingen stress heller.

Kommer som obesegrad till finalen
Vi får bläddra tillbaka till 2007 för att hitta den senaste hästen som kommit till derbyt utan förlust och som också vunnit. Commander Crowe utvecklades sedan till en av de bästa svenskfödda travarna genom tiderna. Tränaren menar att också Calgary Games har en obegränsad potential.
- Jag tycker att han har visat det själv, han har speeden och styrkan. Det spelar inte så stor roll hur det går på söndag, han har i alla fall visat han är en fin häst och jag tycker om honom. Han går i vilket fall mot en ljus framtid och det känns jätteroligt att träna och tävla med honom. Han är så koncentrerad när han tävlar, han tittar framåt och bara springer. Han vet inte vad som händer utanför honom och det är samma när han tränar, han är så koncentrerad, säger Timo och fyller i:
- Han har fin stam och fin exteriör, en väldigt fin häst och otroligt bra inställning. Man kan säga att det är en drömhäst. Han har gått alla sina lopp med skor, fast huva och vanlig vagn. Det finns många växlar kvar. Vi får se vad vi ska göra till derbyt, vi får fundera…

Chiru och Henry Flyer - starka utmanare
Nu är ju inte Calgary Games som sagt den enda derbykandidaten från Timo Nurmos stall. Både 9 Chiru (V75-6) och 4 Henry Flyer Sisu (V75-6) tog sig till final som försöksvinnare. Chiru har klivit fram som en bubblare i år och har tagit fem segrar på sju starter, insatsen senast var högst övertygande.
- Det är svårt att säga vilken som gjorde det bäst i kvalen, alla gjorde det väldigt bra och jag måste vara väldigt nöjd. Chiru klarade det mycket bra från sitt bakspår och kom väldigt bra på slutet och hade "propparna" kvar i mål. Han har gjort det väldigt bra då han vunnit från alla positioner, bakifrån och spets och kan öppna bra. Jag tror han har en väldigt ljus framtid.
Henry Flyer Sisu var framgångsrik redan i fjol som treåring och var bara centimetrar från att vinna kriteriet då. I uttagningen senast visade han att formen återfunnits och att han är ytterligare ett starkt ess ur Nurmos triss.
- Henry Flyer Sisu känns mycket bra, han har vuxit mycket och fått 30 kilo mer än i fjol. Det är en ganska stor häst men han ser väldigt fin ut i kroppen och har tagit loppet senast på bra sätt, han vann med krafter kvar.
Derbystoet avgörs förstås också på söndag. Nurmos är i högsta grad involverad där. 3 Hoboken Am (V75-3), som var tvåa i oaks i fjol, inledde året med två raka galopper men glänste när hon tog en överlägsen seger i sitt uttagningslopp senast.
- Jag tycker att hon visade formen där i försöken, jag hoppas hon får visa vilken härlig häst hon är i finalen.

Publicerad söndag 5 september 2021.