Nurmos dominerade kvalen – Jägersro fick en finalist

Francesco Zet vaknade till först på upploppet. Det gav Daniel Redéns hans 1000:e tränarseger.
Timo Nurmos var stekhet i uttagningarna till Oaks – och fick med sig fyra vinnare. Good Vibes/Per Nordström till Oaksfinalen.


En fredagskväll på Solvalla helt vigd åt treåringarna. Det när uttagningarna till både kriteriet och oaks kördes. En afton som blev speciell för Daniel Redén. När Francesco Zet spurtade hem sitt försök, var det tränarens 1000:e seger.
- Det är mäktigt. Jag hade inte tänkt på det så mycket förrän i går när jag blev meddelad om det. Jag trodde väl jag hade 700 segrar eller något sådant, men det har gått fort… Vi har hittat vårt koncept och fått till ett bra team, det är jag och stallet som tagit 1000 tränarseger och inget annat, sa Daniel Redén.
Francesco Zet såg mest ut att springa och lattja under merparten av loppet, men när det blev dags för upplopp vaknade Daniel Redéns jättetalang till - och avgjorde lekande lätt. Efter en tripp i andra par utvändigt fick Örjan Kihlström fart på sin häst 150 meter från mål, vilket resulterade i en mycket enkel seger före fint spurtande jättesusaren That’s So Clever. Betrodda Down Under och utvändigt travande Global Concept fick ge sig till slut och missade finalplats. Vinnaren Francesco Zet tog karriärens femte seger i sjunde starten på 1.13,0 över 2640 auto.
- Jag fick skrika åt honom högt
där jag stod i sista sväng för att han skulle fatta att det var allvar… han är ju helt i sin egen värld. Hästen kan springa ända till månen skulle jag tro, han kan bli hur bra som helst, men han är inte riktigt där mentalt än. Han blir mer loj för varje start som det verkar, men jag tror han bara leker med oss…Det är en ruggig pålle, när det "ramlar ned" för honom, då jäklar, sa Daniel Redén.

Urstark Donizetti avgjorde säkert
Jerry Riordan-tränade Donizetti är en stark rackare. Kevin Oscarsson rundade fältet för att landa utvändigt om ledaren med 1400 meter kvar. Därifrån redde Maharajah-sonen ut det utan några större problem. Donizetti kopplade segergreppet en bit in på upploppet och passerade mål på 1.13,9 över 2640 auto. Stenhårt bakom om andra finalbiljetten men det var favoritspelade Mellby Jinx som fick nosen först efter en tung långspurt.
Mister Invictus är ett starkt kriteriekort från Timo Nurmos. Örjan Kihlström tog sats och landade först utvändigt inför sista varvet som blev en envig mot anförande Mustang Racer som, trots en stor galopp i starten, kvickt forcerats till tät av Robert Bergh. Ledaren stod minst sagt för en bragdartad insats men fick ge sig i sista steget mot Mister Invictus. 1.14,3 över 2640 visade vinnaren.

Triss i skrällar i kriteriekvalen
När två trätte, vann en tredje. Den klassiska klyschan besannades när Robert Bergh skrällde med Kavatosåfin. Vinnaren serverades en prima invändig resa bakom ledande Felix Orlando som fick ta emot Graham Hill utvändigt. Det resulterade i att båda var trötta när upploppet nalkades. Kavatosåfin hittade fritt och kunde till slut avgöra enkelt före jättesmällen Henessi Walk som nöp andrapriset. 1.14,1 över 2640 auto var vinnartiden.
Peter Ingves var mannen bakom skrällen Dowhatyoudodowell som tränas av danske Peter Rudbeck. Vinnaren hittade ut i andraspår varvet från mål och levererade en vass avslutning för att avväpna länge ledande Mellby Joker. Annars var det kanske måltvåan Indy Rock som var det stora utropstecknet i loppet. Johan Untersteiners löfte inledde med en rejäl galopp, men återkom och spurtade vansinnigt i spåren för att knipa andra finalbiljetten. 1.13,8 över 2640 auto var segertiden.
Nästa kriterieskräll kom i ett lopp där Lee Harvey Bros blev stekhet i spets och kastade handduken in på sista bortre. Atomic Face tog över och fick Aquarius Face utvändigt om sig. Den senare kopplade ett grepp in på upploppet efter ett blytungt lopp men fick ändå se sig snuvad på finalplatsen efter att Global Cashflow och Ninepoints Lasse avslutade virvlande ute i banan. Den sistnämnde, som tränas av Jörgen Westholm och kördes av Björn Goop, hann fram på linjen. 1.13,6 över 2140 auto var tiden.

Kashmir River fick Röcklinger att jubla
Björn Röcklinger har något speciellt i sin Kashmir River. Kvällens seger var mäkta imponerande. Trots en öppning i underkant 1.08 första 500 meterna, med favoriten Glamorous Rain i ledningen, valde Petter Lundberg i sulkyn att syna utvändigt ledaren. Därifrån avgjorde Kashmir River på råstyrka den sista biten. Två riktigt vassa hästar vidare till final på segertiden 1.12,5a över 2140.
- Underbart…hon är så jävla grym hästen. Det bara bubblar i mig…man sitter hela dagarna och nöter för att få det att funka, så gör det så. Hon är väldigt speciell den här hästen, men ju mer harmoni hon får desto bättre blir det, sa en mycket nöjd Björn Röcklinger.
Red Lady Express vann E3-finalen i somras. Nu är Christian Perssons häftiga fuxa på väg mot en ny stor årgångsfinalsfjäder i hatten. För Björn Goop drog storfavoriten till ledningen och var efter det aldrig i någon segerfara. Runt om i fjärde raka segern, tagen på 1.14,2 över 2140 auto.

Nurmos stekhet i oaksvalen - fick fyra vinnare
Timo Nurmos var het i oakskvalen, hetaste hästen är kanske Senorita Tokio. Tillsammans med Ulf Ohlsson vann Senorita Tokio duellen mot Hans-Owe Sundbergs Great Skills - båda kom obesegrade till det här mötet. Det var Great Skills som fick det jobbigaste loppet och fick gå utvändigt ledaren, övertog täten i sista sväng men kunde inte värja sig sista biten mot Senorita Tokio som enkelt avgjorde efter en resa i ryggen. Senorita Tokio noterade 1.12,7 över 2140 auto och kommer till finalen med fyra segrar på lika många starter.

Samma obesegrade facit tar Isabelle Cash (bilden ovan) med sig till finalen. Nurmos-stoet bjöd på show i kvällens avslutande uttagning. Carl Johan Jepson hamnade långt bak i fältet och tog inte sin plats som huvudrollsinnehavare förrän på upploppet - Isabelle Cash avslutade rykande ute i vida spår den sista biten och vann till slut faktiskt säkert före Good Vibes/Per Nordström. Ett riktigt läckert sto som klockades till 1.12,9 över 2140 auto.
Lara Boko ser ut som en riktig liten flygmaskin. Timo Nurmos adept imponerade vid ny seger, körd av Mika Forss. Djali Boko-dottern fick överta ledningen efter ett halvvarv och hade sedan lekstuga. Lara Boko smattrade undan över upploppet för att skära mållinjen, till synes med gott om krafter kvar, på skarpa 1.12,4 över 2140 auto.
Den tunga vägen avskräckte inte Rihanna W.I. Timo Nurmos tuffa madam såg till att föra ännu en häst från Solvallatränarens stall till oaksfinalen. Jorma Kontio placerade Rihanna utvändigt den ledande Bright Crystal och tog säkert ned den samma i upploppsstriden. Klockorna visade 1.12,9 över 2140 auto för vinnaren. Här galopperade favoriten Lacille Boko bort sig i starten.
- Det är otroligt bra och att vi lyckades, vi hade många dåliga spår på förhand men vi fick med oss fem till final. De imponerade på mig allihop, sammanfattade Timo Nurmos.
Finalerna i kriteriet och oaks avgörs på Solvalla den 25 september.

Svenskt Travkriterium
2640 auto:
1. Kavatosåfin - Robert Bergh
2. Mister Invictus - Timo Nurmos
3. Franscesco Zet - Daniel Redén
4. Donizetti - Jerry Riordan
5. Dowhatyoudodowell - Peter Rudbeck
6. Henessi Walk - Hanna Olofsson
7. Indy Rock - Johan Untersteiner
8. Global Cashflow - Peter Untersteiner
9. Ninepoints Lasse - Jörgen Westholm
10. Mellby Jinx - Svante Båth
11. Mustang Racer - Robert Bergh
12. That’s So Clever - Markus B Svedberg

Svenskt Travoaks
2140 auto:
1. Senorita Tokio - Timo Nurmos
2. Red Lady Express - Christian Persson
3. Isabelle Cash - Timo Nurmos
4. Lara Boko - Timo Nurmos
5. Rihanna W.I - Timo Nurmos
6. Kashmir River - Björn Röcklinger
7. Good Vibes - Per Nordström
8. Identity - Fredrik Wallin
9. Bright Crystal - Björn Goop
10. Glamorous Rain - Daniel Redén
11. Deborah S.H - Fredrik Persson
12. Great Skills - Hans-Owe Sundberg

Publicerad fredag 10 september 2021.