Nu har Per Nordström laddat om

Önas Prince fick se sig besegrad av omöjlige Calgary Games i derbyt.
Men Per Nordström har ingen anledning att gräma sig.
Nu blickar han fram mot uttagningarna till Kriteriet och Oaks.


Efter segrar i både Kungapokalen och Sprintermästaren var förstås förhoppningarna stora att Önas Prince skulle kunna fullborda sin fantastiska säsong även med guld i derbyt. Allt gick också enligt plan i söndags, bortsett från en sak - Calgary Games. Fenomenet tuggade i sig Önas Prince den sista biten trots ett lopp hela vägen utvändigt.
- Precis efter mål var det väl lite som om luften gick ur en. Vad var det där för monster som kom upp på utsidan?, tänkte jag. Vår häst var i toppslag och jag fick loppet precis dit jag ville och vi lämnade de övriga hästarna, men Calgary Games hade en extra växel... Men så här med distans till det så har det ändå börjat sjunka in, Önas Prince var fantastiskt bra och det var kanske så att vi fick se tre, fyra blivande världsstjärnor i loppet. Det går inte att hänga läpp, sammanfattar Per Nordström söndagens derby med några dagars perspektiv.

Haft en strålande säsong
Året har onekligen varit angenämt för Jägersrotränaren. Med nästan 11,5 miljoner inkört till stallet i år har han redan mer än dubblat fjolårets siffror. Men säsongen är knappast över. När det på fredag körs uttagningar till Svenskt Trav-Kriterium och Oaks på Solvalla är tränaren som specialiserat sig på att plocka fram unghästar av dignitet, i allra högsta grad medverkande.
1 Felix Orlando (V5-4) heter kriteriehoppet. Treåringen har hittills i år segrat i båda E3-finalerna och är nu framme vid säsongens stora mål.
- Han har gjort det väldigt bra i år och vi fick ett mycket fint utgångsläge här. Jag kan inget annat säga än att om hästen är vid sunda vätskor och får fortsätta att vara så här fräsch och fin så är han en som har i en kriteriefinal att göra, säger Per och fyller i:
- Det här tror jag kan vara min nästa derbyhäst, jag ser många likheter mellan honom och Önas Prince och det kändes faktiskt lite som en tröst efter mållinjen i söndags, att jag har kriteriekvalen att se fram emot...

Lång distans inga problem
Felix Orlando bärgade i sin senaste start som sagt finalen i E3 över sprinterdistans då han noterade 1.11,6 över 1640 meter. På fredag kväll debuterar Orlando Vici-sonen över lång distans, som sig bör när det handlar om kriteriet.
- Vi har korsat honom på det sättet att det finns franskt i stammen både på pappan och mammans sida så jag tror han ska kunna funka bra som stayer också. Samtidigt är han väldigt snabb och det är trots allt ett väldigt viktigt vapen. Han har hjärta och lungor och är cool i loppen; han springer bara och väntar på mina signaler. Han ska tävla med tåskor i den här starten.

Islay Mist räknas trots läget
I uttagningarna till Oaks för treåriga ston mönstrar Per Nordström två hästar. 11 Islay Mist Sisu (V65-5/DD-1) segrade i fjol i Svensk Uppfödningslöpning, det största loppet för tvååringarna, och har i år fortsatt att skörda fina framgångar. Även hon kommer från vinst i den korta E3-finalen.
- Islay Mist Sisu var den som fick det sämsta läget av våra och det kommer att krävas lite tur härifrån, men vi får hoppas att vårt flyt håller i sig. Hon är snabb ut men har gått bra bakifrån också, det är en klok och fin häst och kan vi ramla ned i några fina ryggar lär hon kunna gå vasst till slut.
Hon har gjort det väldigt bra i år och hon kollades upp med veterinär efter senaste starten, blev lite tillfixad och hon är helt hundraprocentig till den här starten, hon ska vara ännu rappare.
Avslutningsvis, hur går tankegångarna kring Good Vibes (lopp 12)?
- Hon gjorde det bra senast på Solvalla och gick en fin tid. Hon var lite segare i starten innan det efter att hon fått ta igen sig efter den fina insatsen i E3-finalen där hon var tvåa från dödens. Det är en stark och oöm dam som jag tror har fin utveckling till nästa år och jag är inte rädd för dödens igen med henne, jag tycker hon gör väldigt bra lopp därifrån. Det ska vara en god chans till en Oaksbiljett. Vi kommer sätta på henne en ryckhuva den här gången.
Sex uttagningar vardera för kriteriet och Oaks avgörs på Solvalla under fredagen. De två främst placerade går till finalerna som körs på samma bana den 25 september.

Publicerad torsdag 9 september 2021.