{{next.header}}
På förhand var det ett av de bästa derbyn som skådats.
Och det levde upp till alla förväntningar.
Önas Prince i ledningen, Calgary Games på utsidan med Brambling och San Moteur skuggande bakom.
Övriga slagna.
Så såg det ut när fältet svängde in på upploppet i Svenskt Travderby 2021.
Fyra undantagshästar i karriärens viktigaste lopp.
Men när det väl drog ihop sig fanns det plötsligt bara en häst på banan.
Sista 100 meterna lunkade Calgary Games ifrån sina utmanare i en uppvisning som redan är svensk travhistoria.
- Jag kunde titta mig omkring 500 kvar, då hade jag alla krafter kvar. Det har varit en topphäst hela tiden och idag var han extra bra. Han vann mycket lätt, konstaterade Jorma Kontio som tidigt parkerade utvändigt om Kungapokalsvinnaren och Sprintermästaren Önas Prince - hästen som dominerat kullen under säsongen, startat tre gånger så ofta som Calgary Games och sprungit in tjugofalt så mycket pengar.
Världsrekord
För när konkurrenterna stångats om miljoner i årets andra stora lopp har Timo Nurmos stannat hemma och tränat.
Och tränat.
Och tränat.
- Han har nog sprungit lika mycket som de andra, han har bara inte tävlat. Jag tycker att loppen sliter mycket, förklarade Nurmos sitt upplägg efter segern i derbykvalen.
Det var då Calgary Games gjorde karriärens sjätte start och för första gången tävlade om en prischeck högre än 40 000 kronor.
Det slutade i en utklassning som gjorde honom till derbyfavorit, trots sina i övrigt löjligt tunna meriter.
Och prestationen i finalen visade att Nurmos unika koncept fungerade till fullo.
Segertiden 1.11,7/2 640 meter autostart är nytt löpningsrekord och därmed också världsrekord, en putsning med tre tiondelar av Who’s Whos tid från 2018 och sekunden snabbare än pappa Readly Express travade vid sin derbyseger två år tidigare.
Bättre än pappa?
Och jämförelserna med Timo Nurmos största stjärna genom tiderna är svåra att undvika.
Inte minst därför att tränaren själv gör dem hela tiden.
- Redan när jag såg hästen som föl så tyckte jag att han var en kopia av pappa. Jag har flera hästar efter Readly och det här är den som påminner mest. Inte bara travet och kroppen utan även många psykiska saker. När han springer är han så koncentrerad. Han tänker inte på någonting annat, han tittar fem meter framåt och bara kör på. Skillnaden är att han går lite lägre med huvudet än sin pappa och är lite mer naturlig i travet. Pappan var en otrolig häst och den här är samma klass, eller lite bättre, förklarade Nurmos som köpte Calgary Games för egen räkning och därmed ostört kunnat genomföra sitt koncept att bara sikta mot ett enda lopp.
- Det är bara att kolla i kylskåpet. Är det tomt så anmäler man hästen till start, skojade Nurmos som belönades med fyra miljoner kronor och närmast har siktet inställt på att fortsätta i Readly Express fotspår och ta hem Europaderbyt, som körs på Åby 9 oktober med kvalen om tre veckor.
Överladdad San Moteur orsakade omstart
Där kan han mycket väl få stöta på Önas Prince och San Moteur igen.
Den förre var tapper i sitt första nederlag för säsongen och fick två miljoner i andrapris.
San Moteur störde ritningarna för många i loppet genom att orsaka en omstart.
- Han var inte reglerbar, han var alldeles för överladdad, kommenterade Björn Goop incidenten som fördröjde starten.
- När loppet gick iväg kunde jag inte riktigt köra som jag ville från start. Därför tappade jag andra ytter. Det betydde att vi fick göra en speed på bortre långsidan. Det var inte segern som rök där, men kanske andrapriset. Den som vann var fantastiskt bra och jag tycker att min häst också gjorde ett bra lopp, fortsatte Goop efter tredjeplatsen.
Nöjd var också Daniel Redén med fjolårets kriterievinnare Brambling.
- Det blev lite fördröjt och det gynnade inte honom som är lite stressad av sig. Men med allt som varit innan, att han fick stå fem veckor på box i somras, och sedan vara fyra i derbyt. Jag är jättestolt över hästen.
Honey Mearas - bäst när det gäller
Redéns glada humör berodde säkert på att han dessförinnan vunnit Derbystoet med Honey Mearas.
Precis som i Stochampionatet föll hon i försöket, drog ett oförmånligt utgångsläge, men visade sig klassen bättre än sina kullsystrar när det väl gällde.
Loppet fick en oväntad inledning då Global Brilliance blåste förbi favoriten Hall of Am och Erik Adielsson tydligt markerade att han ville köra i front.
Kihlström lade sig lugn på utsidan och bevakade, som så många gånger förr.
- När Örjan började titta bakåt 600 kvar så fick jag upp förhoppningarna, det brukar betyda att han har mycket att åka med, förklarade Daniel Redén vars förmåga att forma kulldrottningar varit smått förbluffande de senaste åren.
Nu visade Honey Mearas att hon är väl så bra som Conrads Rödluva och Diana Zet när hon kämpade ner den tappra ledarinnan och lämnade övriga på efterkälken.
- Det är en fantastisk häst. Hon är som Diana, hon behöver ett försök på sig och vet när det är dags för final. Då hon fått sitt lopp så studsar hon upp. Idag såg hon väldigt fin ut i biken, hon bara svävade fram. Det är en häst med en otrolig gång, hon lägger mycket mark under sig, förklarade Redén sedan han skådat sin häst putsa Cash Crowes löpningsrekord med en tiondel till 1.11,5/2 140 meter autostart.
En andraplats att minnas
För b-licensierade David Persson var andrapriset på en miljon kronor karriärens i särklass största segercheck.
Men i stridens hetta var det ingen glad silvermedaljör.
- Det är ingen som minns en tvåa, tyvärr. Jag är väldigt stolt över hästen, över skötaren och mig själv lite grann. Om någon dag kommer jag säkert att vara jättenöjd, men just nu känns det sådär, konstaterade en sammanbiten Persson.
Desto nöjdare var Carl Johan Jepson sedan han styrt Fredrik Wallins Sayonara till tredjeplatsen från tredje par utvändigt.
- Det var inte mycket att tveka om att sitta kvar när de angrep på sista långsidan. Hästarna som satt framför mig var de jag hade störst respekt för. Men Magnus häst (Hall of Am) hade en lite sämre dag så vi fick inte med oss rätt fart ut ur svängen, det kostade nog andrapriset, konstaterade Jepson efter en sylvass spurt.
För Wallin skulle revanschen komma i Diamantstoet. En dittills favoritbetonad V75 fick en häftig upplösning då Claes Sjöström satte dit 112-oddsaren Xanthis Delicious och såg till att utdelningen för sju rätt nådde 55 235 kronor.