Lösdriften kan ha räddat karriären för Derbyfavoriten

Per Nordström har en filosofi att hästar ska tillåtas vara hästar. De går ute på lösdrift – dygnet runt. Har vindskydd, mat och vatten. Men också möjligheten att röra på sig hur mycket som helst eller vila när de vill.

Det kan ha räddat karriären för Önas Prince, favoriten i Svenskt Travderby på söndag.


– Jag vet inte hur han fungerat om han fått stå i en box hela dagarna. Nu har han möjlighet att röra på sig så mycket han vill, göra av med sin överskottsenergi.

Önas Prince är en fantastisk häst. Snabb, stark och byggd som en löpare med rejäl plats för hjärta och lungor. Men han är – eller i alla fall har varit – en gangster.

Uppfödaren Tomas Jonsson i Nossebro har berättat för facktidningen Travronden:

– Han var nästan farlig. En riktig buse som sparkade och bet allt som kom i hans väg.

Att sälja hästen på auktion var inte att tänka på. Han skulle helt enkelt inte fungera i den miljön utan att få ”frispel”. Men Thomas Moberg, avelsrådgivare, kom att tänka på Per Nordström och hans sätt att hantera unghästar.

Idag skrattar Per åt sina minnen av den första tiden med Önas Prince.

– Han försökte bita och sparka. Han fick ”ryck” när han släpptes ut i en hage och kunde kicka till när han skulle sättas för vagn. Han hade helt enkelt överskottsenergi.

 

image2m0ma.png

– Det som normalt tar en månad med en vanlig häst, det tog två månader med Önas Prince. Så hela första året var det bara jag som körde honom.

I sin iver och överenergi slog Önas Prince också en frivolt i hagen som gav en muskelbristning i bogen. Massage och ultraljud löste problemet och efter det har Önas Prince inte haft minsta problem med fräschören.

Efterhand lugnade han också sig, den stora hagen på lösdriften gav honom helt enkelt utrymme att röra sig precis så mycket som han önskade. Han gjorde av med överskottsenergin och blev hur foglig som helst när det var träning och tävling.

Men natten innan Derbyt då?

– Han är ute, precis som vanligt. Vi tar in honom på morgonen och snyggar till honom. Sen åker vi in till Jägersro.

Nu har han tio raka segrar, är obesegrad under 2021 och kan bli den andre att vinna Triple Crown – Kungapokalen, Sprintermästaren och Svenskt Travderby.

– Bara det är helt otroligt, säger Per och låter hur lugn som helst och tillägger:

– Jag är lugn, det ska bara bli spännande. Vi vunnit både Kungapokalen och Sprintermästaren i år, vår säsong har ju varit fantastisk redan nu så jag skulle vara nöjd med en andra– eller tredjeplats. Flera av mina konkurrenter har en helt annan press på sig.

Efter Derbykvalen har Per bara underhållit formen med lite lättare jobb, kanske även lättat en aning på träningen för att formen ska vara riktigt bra.

 

Per Nordström med skylten.jpg

– Jag är säker på att formen ska vara ännu bättre nu och förhoppningen är att vi ska kunna ”pipa” till ledningen.

Per och Önas Prince kan vinna det största och finaste loppet för fyraåringar på söndag, men ett eventuellt firande kommer att ske på olika håll.

Per ska äta en god middag, Önas Prince släpps ut i sin stora hage.

För en häst trivs trots allt bäst med att vara häst. Även om man är en stjärna.

Fotnot: 1988 var Gaston Pride den första att vinna Kungapokalen, Sprintermästaren och Svenskt Travderby.

  

 

Publicerad fredag 3 september 2021.