Hallå, vart tog ni vägen?

Hallå, vart tog ni vägen?

Titta på bilden, kusken Stefan Persson får kika på storbildsskärmen på innerplan för att se vart alla konkurrenter tog vägen. Så bra var alltså Pere Ubu i sin comeback.


– Det var en ”jävla” häst, var Perssons spontana kommentar efter segern. Tänk om man alltid fick köra såna här hästar, då vore livet härligt.

Den extremt startsnabba Pere Ubu tog hand om ledningen, men fick Alpago WF utvändigt och det gick fort – 1.07,6/500 meter och under 1.10 första varvet.

– Visst var det lite onödigt fort, men det var inte jag som bestämde tempot. Nu var det inte några problem, Pere Ubu kändes stark hela vägen och vann med krafter kvar.

Peter Untersteiner tränar och hade alltså ställt i ordning hästen i toppskick efter en skada där han trampat sig själv på hoven.

– Det här var en av de bästa som jag har kört på länge, fortsatte en upprymd Persson hyllningarna.

imagemu95.png

Dagen började annars med att Thomas Uhrberg visade upp ännu en talangfull unghäst. Miking, en helsyster till Nova Mahrion, var visserligen lite grön och orutinerad, men i Uhrbergs säkra händer blev det ledning och seger.

– Jag försökte mest hålla henne rak i vagnen, kvick i benen är hon, sa Uhrberg och fortsatte:

– Maharajahmärrar verkar vara det finaste man kan ha.

Uhrberg hade ytterligare en seger på gång i loppet efter, men Flirting Diamond galopperade i segerstriden dryga 100 meter från mål. Nu var det istället Conrad Lugauer som kunde vinna med Borga Inkasso som var förbättrad med ett lopp i kroppen.

– Planen var att ta ledningen och det klarade vi, men jag var lite nervös eftersom det blev en tuff inledning. Men hon var jättefin.

Conrad blev dagens enda dubbelsegrare då han också satte dit Devs Donator – också det efter ledning större delen av loppet.

– Jag tog det medvetet lugnt från start för att inte riskera galopp. Sen hade vi lite tur när Dantes [Kolgjini] häst galopperade så vi fick ledningen. Han var lite bekväm den sista biten och lite trött. Men det hade regnat och banan var kanske lite seg.

På tal om dubbelsegrare så var Johnny Takter det också – dessutom i två länder.

Det började med att han vann ett uttagningslopp till Danskt Kriterium med Ola Samuelssons Goodfather.

– Det är en talangfull häst som växt mycket i sommar, säkert fem-sex centimeter, sa Johnny. Han är fortfarande lite orutinerad, men det är en löpare som kommer att bli fin.

Sen var det ilfärd till Jägersro och seger med Nyras Irene (tränare Lars I Nilsson). Prick från springspåret, ledning och säkert undan.

– Idag var min uppgift att träffa starten. Hon har gjort fina lopp och utvecklats hela tiden, så den här segern var hon värd.

Dagens kopiering svarade Hanna Lähdekorpi och Stian Stoum för. Hanna släppte ledningen med Anxious to Matters – fick luckan och speedade till lätt seger.

– Planen var egentligen att köra i ledningen, men det gick fort och jag tänkte jag släpper. Sen kom luckan perfekt och han tog verkligen i när jag ryckte tussarna, sa Hanna.

I loppet efter hade Stian Stoum samma taktik med Lexington Zon.

– Jag ville inte köra så mycket mitt i loppet utan hoppades på luckan och den kom ju också perfekt.

Och egentligen använde Malin Andersson den taktiken också när Mozartkugel kunde spurta hem dagens montélopp.

– Jag hade tänkt ta ledningen, men kunde inte riktigt skicka iväg honom från start. Nu blev det här ju perfekt också.

Publicerad lördag 25 september 2021.