En legendarisk hästkarl i Breeders Coursefinalen

1953 vann han sitt första lopp. Det var i monté och då var Jean Pierre Dubois tretton år gammal. På onsdag, 81 år ung, ska han försöka vinna Breeders Course 2 year's old 2021 på Jägersro som ägare och uppfödare.


Under den 68 år långa karriären har han vunnit allt som går att vinna, varit banbrytande inom avel och därmed också en framgångsrik uppfödare.

Nu har han kvalat in två av sina talanger till finalen i Breeders Course. I ett första läge var det tänkt att han skulle köra Look of Love DE själv, men den rådande situationen gjorde att han valde att stanna hemma och överlåter tömmarna till Wim Paal. Jean–Pierre Dubois har dessutom även kvalat in Point of View som Jaap van Rijn kör.

– Det är klart att vi i Breeders Course är glada över att han upptäckt vår fina serie för unghästar runt om i Europa, säger Magnus Rundgren, vd för Breeders Course. Att en sådan som Jean Pierre Dubois har två hästar i finalen ger eko även i Frankrike.

Jean Pierre klev på allvar in i travsporten som 15-åring då han började jobba som lärling, två år senare började han köra sulkylopp och som 18–åring startade han en egen rörelse i Echauffour – en liten by i Normandie inte långt från Argentan.

Egentligen är allt därefter historia. Familjen hade under många år ett lyckosamt samarbete med hästägaren Daniel Wildenstein, Jean–Pierre har vunnit Prix d’Amerique och fanns med i bakgrunden när sonen Jean–Etienne vann både Elitloppet och Prix d’Amerique med Coktail Jet.

Vad som kanske inte är lika känt är att Jean–Pierre och familjen Dubois – tillsammans med Roger Grundin – hade Varenne från början av karriären.

Jean–Pierre Dubois var också en föregångare när det gäller avel. Han var tidig med att korsa det amerikanska och franska blodet. Han bodde en period i Kanada (Quebec) och har på senare år även intresserat sig för fullblod.

Men fortfarande är det travsporten som ligger honom varmast om hjärtat. De två talangerna som kvalat in till Breeders Coursefinalen har båda Ready Cash som pappa. Och det var ju den 81–årige Jean–Pierre som skötte tömmarna vid uttagningsloppet i Wolvega.

Minns någon när han senast körde i Sverige?

Det var sensommaren 2013 då han vann Ahlsell Legends med Jeppas Hugo, tränad av Torbjörn Jansson.

Nu jagar han alltså 600 000 kronor på Jägersro, men han får slå ur underläge.

Av försöken att döma är det Gio Cash (Dion Tesselaar) och Hepburn (Adrian Kolgjini) som imponerat mest.

Startlistan, 1640 meter

1 Jazzy Dancer, Erik Adielsson

2 Urban Africa, Dante Kolgjini

3 Gio Cash, Dion Tesselaar

4 Hepburn, Adrian Kolgjini

5 Point of View, Jaap van Rijn

6 Bellissimo Face, Lutfi Kolgjini

7 Lollo Trot, Petter Engblom

8 Jack J.E, Dwight Pieters

9 Dontfearthejudge, Kevin Oscarsson

10 Thai Mississippi, Nicklas Korfitsen

11 Hurlyburly, Ken Ecce

12 Look of Love D.E. Wim Paal

Publicerad tisdag 28 september 2021.