Allt var fel – men nu har Veams Mynta två raka segrar

På papperet ser det så enkelt ut. Två starter har gett två segrar.

Verkligheten är något helt annat.

Men Vemas Mynta kan bli riktigt bra.

– Jag tror det i alla fall, säger 21-årige Jakob Asplund som äger och tränar.


Med Raja Mirchi som pappa och en mamma som heter Vendi och som tjänat 2,1 miljoner, vunnit i Frankrike och varit tvåa På Vincennes är stoet född till stjärna.

Men så enkelt är det inte.

Allt började en grå novemberdag för två år sedan och Jakob såg ett–åringen utbjuden till försäljning. Han gillade stammen, men sen…

– Ärligt talat så såg hon rätt tråkig ut. Hon stod fel både bak och fram.

Det var en del större tränare som också inspekterade hästen, men de tyckte inte att det var något att ha, att hon stod för dåligt.

Men Jakob såg ändå något, slog till och köpte henne för 100 000 kronor dagen innan auktionen.

– Jag får aldrig veta om det var en bra eller dålig affär, om hon blivit billigare eller dyrare om jag väntat till auktionen. Men jag inbillar mig att hon skulle ha blivit dyrare.

Veams Mynta är en stor häst. Var 164–165 cm hög redan som 1-åring och har fortsatt att växa. Sen fortsatte problemen, hon är opererad för en lös benbit och hon har stått i sex månader med en efterhängsen infektion och när hon tillslut var lite på G så blev hon alldeles gul.

– Det var bara att åka till veterinären en gång till, då hade hon borelia.

Men skam den som ger sig. Jakob kanske en del känner sedan tidigare. Han blev frälst i travsporten efter ett besök på Hugo Åbergs Memorial, testade köra dubbelsulky och anmälde sig sedan till kurser på Jägersros travskola. Han tog licens, gick gymnasium med travinriktning och skaffade sig en egen häst (Kingen In Ima) som han också vann lopp med. Han har praktiserat hos tränare som Per Nordström, Palle Günther och Elke Frinta innan han började jobba hos Ola Samuelsson. Det lite udda i sammanhanget är att alla dessa fyra har hållit till på samma gård i Kvarnby – bara ett drygt upplopp från Jägersro.

– Jag är nog fast här, skämtade Jakob.

Åter till Vemas Mynta som nu hunnit bli tre år. Hon har visat fin uppfattning, tränat på och fick debutera på den lilla danska banan Nykøbing tillsammans med Ken Ecce. Det blev seger på 19,1. I andra starten körde Stefan Persson och då blev det seger på 17,7 i Halmstad.

På söndag är det dags igen, då ska hon starta på Charlottenlund.

– Det är inte så enkelt som alla tror, det finns alltid ett par bra hästar på Lunden.

Tanken är i alla fall att Vemas Mynta ska få starta på ett par gånger i höst, sen ska hon få bra med träning under vintern.

– Hon behöver mer muskler, all hennes energi har gått åt att växa så jag tror att det här blir en fin häst på sikt.

Och vi kan slå fast att det inte handlar om någon färdig häst.

– Hon har aldrig jobbat snabbare än 1.40 och är egentligen inte färdig. Hon har öppet huvudlag, går med huva och extra under den och är tungt balanserad.

Det finns alltså en hel del att göra på talangen.

För det är hon. Och det är Jakob.

Han är fortfarande bara 21 år, brinner för sporten och har sitt mål klart.

– Jag vill bli tränare. Om det sedan tar trettio år eller tio år vet jag inte. Men att träna häst är ju det roligaste som finns. Hos Ola har jag dessutom hand om unghästarna, har precis satt några 1-åringar för vagn.

Att köra lopp är inte det viktigaste för Jakob Asplund. Även om han ska köra säsongens första lopp på onsdag.

– Ola frågade om jag ville. Det är ett ungdomslopp och Ready Häggenäs som jag ska köra är min passhäst. Det ska bli kul, men det bästa med den här sporten är att få träna hästar och se hur de utvecklas.

 

 

Publicerad fredag 15 oktober 2021.