30 år sen senast– nu vann Uhrberg Müllers igen

Extreme fortsätter att imponera.
På lördagen utklassade Danmarks bästa häst motståndet i C.L. Müllers Memorial på Jägersro.
- Han är alla gånger topp tio av alla hästar som jag har kört, sa segerkusken Thomas Uhrberg.


Danske travnestorn Steen Juul har tagit fram åtskilliga topphästar under sin långa och framgångsrika karriär. Frågan är om inte Extreme kan bli den allra bästa. Femåringen, som i fjol vann Danskt Travderby, har tagit steget upp i äldre eliten med buller och bång och i C.L. Müllers Memorial stack han ifrån ett knippe topphästar från ledningen.
- Han bara går ifrån över 2 600 meter! Jag vet inte vad jag ska säga... Man bara njutet. Vi är mycket tacksamma över den här hästen, sa Camilla Juul, dotter till tränaren och hästens skötare.
- Det är en fantastisk känsla att köra den här hästen. Det är en sådan häst som man skulle unna alla att få köra. Han är stor och kraftig men rör sig fjäderlätt, sa Thomas Uhrberg.
Jägersrokusken fick visserligen köra det inledande varvet på långsamma 1.15,7 men sättet som hingsten vann på imponerade ändå stort.
- Vi kom enkelt till ledningen och fick bestämma men sedan blev det stenhård körning 1 200 kvar. Men jag kände mig optimistisk hela vägen och lät honom vinna avstannandes med tussarna kvar i öronen.
Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2 640 meter med autostart och loppets förstapris uppgick till 400 000 kronor. Totalt har Extreme vunnit 19 av 38 lopp och tjänat 3,4 miljoner kronor. Esprit Sisu avslutade starkt som tvåa och Upstate Face höll godkänt från positionen som första häst i andraspår.

Snackhästen övertygade
Ture L.A. gjorde sin andra start efter långt skadeuppehåll och var en av de stora snackhästarna inför omgången. När starten gick i klass II hade han seglat upp som favorit och han infriade alla förväntningar när han tog hand om ledningen från spår två bakom bilen och sedan gick undan till mycket enkel seger på snabba 1.11,7 över 1 640 meter.
- En väldigt trevlig häst! Det var kul att kunna matcha in honom till det här loppet och ha honom i så fin författning. Vi har siktat hit en längre tid efter uppehållet så det var kul att kunna leverera också, sa hästens tränare och kusk Johan Untersteiner.
Halmstadtränaren var på väg mot segern även i diamantstoet men när hans Bluehill's Wind galopperade kort före mål gick segern istället till Joakim Lövgrens nyförvärv Ovation L.A., som också var vad man brukar kalla för den "moraliske vinnaren" efter ett blytungt lopp ute i spåren.
- Prestationen var femstjärnig men sedan var det tur inblandat i att Johans häst galopperade bort segern, sa Lövgren.

Adde visade vinnarskalle
I silverdivisionen underlättades vägen till vinnarcirkeln av att favoritspelade Rackham galopperade bort sig i starten men Peter Untersteiner-tränade Adde S.H. ska absolut inte be om ursäkt för fullträffen. Tvärtom visade han härlig vinnarskalle när han från ledningen svarade en likaledes djärv Oscar L.A. hela vägen till mållinjen i en tät upploppsstrid.
- Det är så fantastisk alltså. Han är säker den här hästen så det var inget bekymmer även om det blev tajt till slut, sa kusken Sören Boel efter sin tredje V75-seger för året.

326 895 för sju rätt
Flemming Jensens Billi Time tog hem bronsdivisionen med en nos marginal före en tapper Red Mile Brodde, i klass I blev det enkel seger för Jörgen Westholms Parker (Erik Adielsson) från ledningen och Fredrik Persson-tränade skrällen Hurricane Silas (Magnus A Djuse) var starkast i Oktoberstayern över tre varv. På V75 låg det jackpotmiljoner i sjurättspotten och de som hade markerat samtliga vinnare fick för det 326 895 kronor. Sex rätt gav 1 337 kronor och fem rätt 103 kronor.

Publicerad lördag 30 oktober 2021.