Sweetman gav Lars I bästa presenten

Under 1.10-strecket i november.

Sweetman satte tonen för onsdagens superjackpot med en härlig uppvisning och födelsedagspresent till tränaren Lars I Nilsson.

– Det är nog det snabbaste jag har kört någon gång, sade en förbluffad Stefan Persson efter åkturen.


Över 32 miljoner kronor landade i åttarättspotten under onsdagens superjackpot på V86.

Dessa kom att fördelas på tio system.

Vägen mot miljonvinsterna stakades ut av en makalös prestation signerad Sweetman.

Hästen har gjort sig känd som en av landets mest utpräglade frontrunners och hade läge för favoritpositionen. Men att han skulle vara så bra hade nog få räknat med.

Favoriten Rackham hängde i tredjespår hela första varvet och kämpade sig i mål på 1.10,4.

En insats som normalt borde räckt till både tapperhetsmedalj och seger, men inte denna gång.

Långt framför sprintade nämligen Sweetman ifrån, till synes bekymmerslöst, på för årstiden fenomenala 1.09,8/1 640 meter autostart.

image50t8.png

– Det var nog det snabbaste jag har kört någon gång tror jag. Egentligen kändes han oslagbar hela vägen. Dessutom var han inte i närheten av tom heller. Det var skoj för Lars, nu gottar han sig hemma, kommenterade Stefan Persson och åsyftade tränaren Lars I Nilsson som avstod Jägersro för att fira sin födelsedag.

Och en bättre present än vad Sweetman bjöd på är svårt att tänka sig. Femåringen tog sin tionde seger i karriären och gemensamt för samtliga är att han fått trava i front.

- Jag körde honom för en vecka sedan i ryggar, då springer han mest och funderar och tycker inte att det är så roligt. När han kommer till ledningen är han som en tiger, konstaterade Persson efter årets sannolikt sista 1.09-tid i landet.

Deborah mot Stochampionatet

Segrar är något som Crashed Eggs lyckats undvika trots att hon sprungit in över en halv miljon på 25 starter. Nu var det äntligen dags sedan Örjan Kihlström hittat rätt från spår 12 bakom bilen.

- Det värmer väldigt bra att hon skulle få sätta nosen först en gång. Hon har alltid haft arbetsskjortan på sig och gjort bra jobb, men kanske matchats lite fel av mig och inte vunnit, pustade tränaren Roger Walmann efter omgångens första stora överraskning.

Liknande ord uttryckte Fredrik Persson sedan Deborah S.H. visat sig tuffast i ett naggande gott treåringslopp för ston.

- Det är roligt att ha så här fina hästar i stallet och få skörda. Det värmer i hjärtat. Nu vilar vi och siktar på nästa år och framförallt Stochampionatet. Jag tycker att hon är lika bra som Ultra Bright var vid samma tid, jämförde Persson med sin tidigare årgångstopp.

Offensiva drag i lärlingsloppen

Det var kvällens enda favoritseger.

Smaragd Norrgård visslade till spets och hade sannolikt fixat en till om inte Linus Lönn vaket kört fram utvändigt halvvägs in i loppet med pappa Thomas nyförvärv Newlight Coger, vilken avgjorde i tilltalande stil.

al-s-boozy-suzy-782707.jpg

Kanske inspirerades Lönn av årskamraten Dante Kolgjini som använt exakt samma segerrecept i lärlingsloppet på Jägersro några minuter tidigare. Hästen som gjorde jobbet där var Giuseppe Lubranos treåring Al’s Boozy Suzy som visade sig betydligt kaxigare än sina äldre konkurrenter.

Apropå smarta drag så tillhörde Samuel Reshevsky världseliten i schack under mitten av 1900-talet och var (ö)känd för att ständigt hamna i tidsnöd. Kenneth Haugstad använde en passande strategi när väntade in i det sista med sitt vinstdrag bakom treårige Reshevsky som smögs fram från jumboposition och satte konkurrenterna matt på upploppet.

Mångmiljonvinster

Joakim Lövgren sparade också på krutet bakom Global Workaholic som sköt till sylvasst och snuvade stallkamraten Conrads Massiv och Tyler Mifsud på en jätteknall i de allra sista stegen.

global-workaholic-782711.jpg

Den andra storskrällen kom istället i avslutningen då Peter G Norman visade att Anna Montana tagit steget från lunchhäst till STL-vinnare i en ursinnig avslutning.

Till glädje för alla med åtta rätt, men också för lillasyster Ann-Sofie som sköter hästen och avrundade kvällen med följande citat:

- Jag sa att jag aldrig skulle börja jobba med hästar igen, men Peter fick mig att ändra mig och komma tillbaka och det finns ju inget bättre, faktiskt. Visst det kan vara långa dagar, det är regnigt, det är skitigt, men man får tillbaka. Hästarna ger tillbaka.

Allra mest gav hästarna tillbaka till ett andelssystem inlämnat via atg.se som drog in 8,2 miljoner fördelat på 25 vinnare.

De övriga nio systemen med åtta rätt belönades med mellan 4,2 och 2,7 miljoner vardera.

Från tävlingsdagen i övrigt på Jägersro noterar vi:

Stall Lövgren tog två dubbelsegrar under kvällen; den andra noterade vi för Irony som spurtade ner Rexoni.

– Båda två svarade för en fina insatser, men jag tycker ändå inte att det var rätta draget i Irony. Vi lärde oss nog att han vill ha lite längre mellan starterna, sammanfattade Joakim Lövgren.

Med ett lopp i kroppen var Nero Maximus tillbaka i form och segen blev överlägsen.

– Han var helt fantastisk, berömde Conrad Lugauer. Det är är en typisk V75–häst, men det kan också bli avstickare till Frankrike.

Per Nordström blev hyllad i vinnarcirkeln för sin Breeders Crown-triumf med Önas Prince. Sen tog han sig dit en gång till; när han satte dit nyförvärvet Denarius.

– Snabb i benen så när vi blev nerstrukna ett hack så bestämde jag mig för att ladda. Det blev också rätt.

Trots en snabb öppning hade 3-åringen kraft och mod att hålla hela vägen och det fick tränaren att dra lite extra på smilbanden.

Kvällen avslutades av Lutfi Kolgjini som höll Adorable Face i herrans tukt och förmaning och då blev det en lätt seger.

– Det är mycket steg och mycket vikt, men bra kapacitet, sa Kolgjini när han äntligen hittade till vinnarcirkeln.

– Stefan [Persson] undrade varför jag var på väg mot stallet när jag vunnit. Jag kör ju inte så ofta så jag hade glömt rutinerna, att jag ska till

vinnarcirkeln när jag vunnit, skämtade Kolgjini.

 

Publicerad torsdag 11 november 2021.