Supertalangen vann trots galopp

Tetrick Wania är en världsartist i vardande.
På lördagen utklassade den enastående tvååringen motståndet i Svensk Uppfödningslöpning – trots stor startgalopp.
– Jag är jättestolt över honom, sa Riina Rekilä, som blev första kvinnliga kusk att ta hem det klassiska loppet.


Brorsan Walner utsågs till Årets tvååring i USA och är nu den hetaste avelshingsten i Nordamerika. Tetrick Wania är av samma kaliber. Med sin uppfödare och tränare Riina Rekilä i sulkyn pulveriserade han på lördagen konkurrenterna i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.
- Jag är så glad över att jag har tagit fram en så fin häst, sa en samlad Riina Rekilä efter loppet.
Finländskan är lugnet själv men fick hjärtat i halsgropen när hennes stjärna galopperade bakom startbilen. För en vanlig häst hade alla segermöjligheter varit spolierade, men för Tetrick Wania var det bara ett mindre hinder på vägen. Efter ett halvvarv var han ikapp fältet och slutrundan var ren uppvisning. Han dundrade runt sina kullkamrater i tredjespår, pressade sig till ledningen i slutkurvan och gick undan till seger med flera längder.

image1s4h.png

– Jag blev så rädd när han galopperade men när han började trava tänkte jag att de andra inte var för långt bort. Han är en otroligt stark och snabb häst, sa Riina Rekilä, som alltså är första kvinna att ta hem Sveriges äldsta klassiska lopp som kusk.
– Det är jättestort, men framför allt är det stort att jag är uppfödare och tränare till en sådan här häst.

Såld till Tyskland
Riina Rekilä skördade stora framgångar med Tetrick Wanias mamma Random Destiny i Nordamerika och hon försökte sälja Tetrick Wania på andra sidan Atlanten som ettåring. Men då buden var för låga behöll hon hästen. Inför Uppfödningslöpningen inkom andra bud och för en vecka sedan köptes hingsten av tyska storhästägaren Karin Walter-Mommert. Enligt ryktet för storleksordningen 30 miljoner kronor.
- Jag är djupt imponerad. Det är inte ofta man ser en sådan här häst. När han galopperade tänkte jag: okej, det var det. Men sedan körde Riina väldigt modigt och hästen var fantastiskt, sa Karin Walter-Mommert som var på plats i Malmö.
- Nu blir det vila, man får inte glömma att hästen bara är två år, och sedan får vi se vad som händer nästa år. Michael Nimczyk ska träna och vi bestämmer i januari hur vi lägger upp det.
Segern, Tetrick Wanias femte i karriärens sjunde start, inbringade 1,4 miljoner kronor och totalt har jättetalangen tjänat 2,3 miljoner kronor. Andraplatsen i Svensk Uppfödningslöpning tog Monastery Boko och trea blev Julia Sisu.

Kross i guld
Robert Bergh-tränade Mindyourvalue W.F. fortsätter att leverera topprestationer. Efter fullträffarna i Monté-SM, Silverörnen och ett större montélopp i Paris, tog han nu fjärde raka segern i Meadow Prophets Minne, tillika gulddivisionen. Favoritspelade Harran Boko tog programenligt ledningen men blev väl pigg när han fick en tryckare av Mindyourvalue W.F. i första sväng. Den senare veks ner i rygg på ledaren och avgjorde sedan enkelt efter att ha fått anfallsorder på den sista bortre långsidan.
- Han var jättefin och kändes väldigt, väldigt laddad. Hästen är stenhård och Robban gör ett kanonjobb som håller igång honom hela tiden, sa kusken Björn Goop.

eight-hour-mal-782920.jpg

Rycktussar gav ny växel
Segern i diamantstoet gick till Eight Hour som levererade en stark avslutning och svarade bra när Stefan Persson ryckte tussarna ur hennes öron för första gången i karriären.
- Vi har en duktig kusk och jag tror att tussarna gjorde susen i dag. Hon är lite flegmatiskt och vaknade nog till av tussarna. Det var en femstjärnig insats, sa tränaren Björn Lindblom.
Nederländaren Ideaal har hittat stilen hos danske Anders Pedersen och när han nu hade den rätta turen och fick lucka från rygg på ledaren spurtade han hem klass I.
- Det blev så bra det kunde bli, konstaterade kusken Erik Adielsson, som dubblade inom V75 när han höll undan från ledningen i klass II med Ola Samuelssons Rare Magic.
Bronsdivisionen vanns av Björn Goops Kurri Jari Boko och i silverdivisionen var Christoffer Erikssons Rackham enorm när han tuggade ner favoriten Sweetman.

rackham-782915.jpg

- Det klart att det är roligt att ha en häst av den här kalibern i stallet, sa Eriksson, som nu blickar mot ett lopp i Paris 19 december med sin topphäst.
På V75 delade sju rätt ut 6 141 kronor och för sex rätt uppgick belöningen till 82 kronor. Femrättspotten frös inne och därmed väntar jackpot när V75 avgörs på Solvalla om en vecka.

 

Publicerad söndag 21 november 2021.