Per Nordström lever sin dröm

Per Nordström lever i en dröm.

Han har snart fullbordat sitt bästa år någonsin, stallet är så fullt av talanger att han tvingats ställa några hos tränarkollegor och han är efterfrågad överallt. Men seger i Svensk Uppfödningslöpning?

– Då måste Tetrick Wania ha en sämre dag. Annars går den inte att slå.


Per selar ut Sommerbrise och Julia Sisu, han väljer själv att köra den sistnämnda eftersom han tycker att den är lite besvärligare. Sommerbrise beskriver han som en bil – bara trampa på gasen och styra.

Men efter en stund smyger det också fram.

– Båda mina hästar har gjort allt rätt efter kvalet, men det är väl så att Julia Sisu har blivit något pulsslag bättre.

Fritt översatt betyder det att Julia Sisu, som stod över ett lopp innan uttagningen, tagit ett steg framåt i form. Något som Per läser av när han kollar pulsen efter hästarnas rutinarbeten.

– Jag tror att mina kan springa runt 1.13 eller strax under, men jag tror inte att det räcker om Tetrick Wania är lika bra igen.

Sista veckan inför Svensk Uppfödningslöpning har varit hektisk. I onsdags var Per i sin hemstad Boden och höll föredrag. Ett 60–tal personer lyssnade till hans tankar och det hörs på Per att han var stolt över den inbjudan han fått från sin gamla hemmabama.

– Det är klart att det var skoj, många roliga minnen som kom upp också.

Under fredagen får han besök av uppfödare, Matteus Lillieborg från Kanal75 kommer för att göra ett reportage och sen ringer förstås telefonen hela tiden.

Han står över fredagstävlingarna på Jägersro, men har fyra hästar till start under lördagen. Och alla har vinstchans i penningstinna lopp.

– Sen börjar vi trappa av säsongen.

Önas Prince har en uppgift kvar, på Solvalla den 26:e november. Felix Orlando går i vintervila efter lördagens start. Islay Mist Sisu och Good Vibes har redan gjort bokslut. Hur det blir med tvååringarna bestäms definitivt efter lördagens start.

– Men jobb finns det. Vi har 23 toppstammade 1-åriga talanger. Sen är det väl någon av de äldre som ska få starta på lite i vinter.

Efter alla framgångar, vi summerar året lite snabbt:

Vid fyra tillfällen har han kört in en miljon eller mer i ett lopp.

Vid fyra tillfällen han han kört in 975 000 kronor i ett lopp.

Ytterligare 17 gånger han har tagit hem en segercheck på 100 000 eller mer.

Jobbar du bara – eller hinner du fira?

– (skratt) Nej, vi försöker faktiskt fira. Vi har inte hunnit fira Önas Prince’s seger i Breeders Crown, den ska vi ta snart. Annars har vi käkat middagar, haft champagnefrukostar, haft bowlingkvällar.

Och kanske finns det anledning att fira en gång till efter lördag.

– Jag kan ju hoppas. Hästarna är i form och jag tror att alla kommer att göra bra lopp.

Dessutom ska ni veta att Per skänker en procent av de hästarna springer in på lördag till Mustaschkampen för att stötta forskningen runt prostatacancer.

Och är du sugen på att hjälpa till kan du göra det här:

https://insamling.prostatacancerforbundet.se/fundraisers/jagersros-travbana/give-donation/start

 

Publicerad fredag 19 november 2021.