Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Lutfi Kolgjini lämnar traktorn för hedersuppdraget att kvala Europas dyraste

Aristoteles Face kostade 4,7 miljoner när han som ettåring såldes på Kolgjini Sales 2019 och är därmed den dyraste ettåringen någonsin i Europa. På tisdagskvällen visar den treårige hingsten för första första gången upp sig på tävlingsbanan. Han ska gå sitt kvallopp hemma på Jägersro – och i sulkyn sitter Lutfi Kolgjini.


– Jag hoppas att det är ett litet hedersuppdrag som jag fått av Adrian, säger Lutfi med stolthet i rösten. Det ska i alla fall bli väldigt roligt.

Aristoteles Face (pappa heter Chapter Seven och mamma är Just Not Into You) köptes av tufft satsande ägarna Ellerströmgruppen och tränas av Adrian Kolgjini. Adrian selar ut tre topphästar i kvalloppet, tillsammans med lillebror Dante tar Adrian hand om två treåringar med Ready Cash som pappa medan pappa Lutfi alltså får hedersuppdraget.

Tankar om Aristoteles Face?
– Det blir en topphäst, i alla fall efter vad han har visat i träning. Sen är han inte färdig ännu. Det är mycket gång i honom, han har ett stort steg, berättar ”Ludde”.

Prick 18.00 startar kvalloppet och kvällens andra deltagare får ursäkta, men snackisen den här tävlingsdagen är kvalhästen Aristoteles Face.
– Precis som de andra av våra hästar kommer han nog att bli som bäst som fyra– och femåring.

Lutfi Kolgjini själv för numera en undanskymd tillvaro. Han har kört ett lopp i år då han testade Zephyr Kronos, annars håller han mest till hemma på gården i Vomb.
– Jag sitter mycket i traktorn och fixar till banorna så grabbarna kan träna på ett perfekt underlag. Sen har jag hand om avelsverksamheten och unghästträningen. Det är en drömtillvaro, jag hinner filosofera en del.

Lutfi Kolgjini har hunnit bli 61 år, han har upplevt det mesta och njuter nu av sin lite lugnare tillvaro.
– De sista åren var jag väldigt less på att resa. Visst var det kul att åka till Frankrike, men allt vardagsslit. Nej, det är skönt att slippa.

Och den annars så friske Kolgjini erkänner att han börjar bli gammal.
– Att fylla 50 var ingenting, men när jag fyllde 60 kände jag att jag började tappa energi.

Om vi spinner vidare lite på det där med unghästtränare så måste han förstås ha koll. Årgången som börjar på A med Aristoteles Face, Aquarius Face och Akilles Face ser ut att bli något extra.
– Utan tvekan är det en riktigt bra årgång, men vänta till nästa år. Årgången som början på B kommer att bli den bästa årgången någonsin.

Men först ska Lutfi Kolgjini känna på 4,7–miljonershästen och sen tipsar han om att det blir en tuff avslutning på veckan.
– Vintern kommer tillbaka, så det är bara att bosätta sig i traktorn. Salta och sladda banor.

Långt från ära och berömmelse – men han trivs.

Publicerad måndag 1 mars 2021.