Jägersro ikväll: Vår i luften och stjärnor på banan

Vi kan kalla dem för A–barn.

Ni vet, de där som har det där lilla extra.


Aquarius, Akilles, Aristoteles, Afrodite – alla med efternamnet Face och uppfödda i Vomb av Lutfi Kolgjini och Anna Svensson – tränade av sonen Adrian.

Och första frågan given. Vem är bäst?
– Av de vi har sett på tävlingsbanan så är vi inte säkra på om Aquarius Face eller Akilles Face är bäst, men det vi vet är att båda kommer att bli riktigt, riktigt bra, säger Lutfi Kolgjini.

”Ludde” är seniortrainer eller något liknande i stall Kolgjini, har massor av erfarenhet och ännu mer att jämföra med. Så vi tar dem i tur och ordning.

Aquarius Face, Breeders Crownvinnaren, som startar på Jägersro ikväll?
– Jag körde ett jobb med honom i söndags och det var första gången jag kände på honom sedan vi var tvåa i Breeders Crown. Han kändes fantastisk, lysande, och han kommer att göra ett bra lopp. Jag tror att han bara vinner.

Akilles Face galopperade i mål på Solvalla i lördags?
– Han var inte frisk. Han hostade som tusan efteråt och stod med hög puls flera timmar efter loppet, så han får ta igen sig några veckor. Annars hade han inte förlorat det loppet.

Afrodite Face som också startar tisdag och kvalade så fint?
– Ett toppsto, men det finns lite passgång i henne. Hennes mamma var passgångare så det finns nära.

Till sist måste vi kolla hur det är med 4,7 miljonershästen Aristoteles Face?
– Han mår utmärkt. Han blev ju rädd för grusstänket senast. Nu kommer att han gå ett kvallopp den 15 april och då får ni se en riktigt fin häst.

Ett av de säkraste tecknen finns på travbanan, när de riktigt stora talangerna börjar visa upp sig. Och ikväll startar två av dem.

Per Nordström, med ett fantastiskt 2020 bakom sig, har en riktigt intressant tisdag på Jägersro med både Kritertiehoppet Felix Orlando och Derbyhoppet Önas Prince till start.
– Det är klart att det är spännande, men jag är nöjd så här långt, säger han.

Felix Orlando var trea i Svensk Uppfödningslöpning och är en häst som Per hopppas ska finnas med i finalen av Svenskt Travkriterium till hösten.
– Han är lite bekväm och avslöjar inte så mycket i träningen. Jag har inte heller tryckt på så mycket utan vid tisdagens start är det tänkt att han ska få ett snällt upplägg och gå med full fart över mål. Visst kan han vinna, men det är till hösten som han ska vara som bäst.

När det gäller Önas Prince så handlar det om mer form. Han har gått 17,5/2000 meter hemma på gården och Per tror att han bara vinner årsdebuten.
– Han är mer vässad. Tanken är att han ska gå till Derbytrail här på Jägersro den tionde april, sen mot Kungapokalen.

Islay Mist Sisu, vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning, ska årsdebutera i ett Breeders Crown–lopp på Örebro den åttonde april och storloppsvinnaren Grande Diva Sisu årsdebuterar på Färjestad kommande fredag.

Det är vår i luften – och på banan.

Publicerad tisdag 30 mars 2021.