Per Nordström: ”Han har en av– och på–knapp”

Efter den fina tvååringssäsongen och segern i treåringarnas Vårfavoriten var trycket hårt.
Per Nordströms Felix Orlando var den store favoriten i försöksloppen till Breeders’ Crown i Halmstad på måndagskvällen.
Det blev en enkel spetsseger i de treåriga hingstar och valackernas lopp.
– Framför allt har han ett härligt psyke – med en sån där av- och på-knapp, sa Per Nordström.


På måndagskvällen var det dags för årets andra uttagningsrunda i unghästserien Breeders Crown för tre-och fyraåriga hästar.
Fyra försök avgjordes i Halmstad där de sex främst placerade kvalificerade sig för semifinalerna på Solvalla i slutet av oktober.
Per Nordström satsar på Svenskt Travkriterium i höst med Felix Orlando. Breeders Crown smäller också högst och inför måndagen hade hingsten förberetts för seger.
Felix Orlando kunde vinna utan att brukas för fullt.
Per Nordström körde till ledningen per omgående. Efter att ha fått bestämma tempot helt dansade Nordströms kriteriehopp undan till seger med fyra längder på tiden 1.13,7 över 2140 meter auto.
– Det är en häst som verkligen har visat att han har snabbhet. Sedan har han framför allt ett otroligt härligt psyke. När jag vänder upp hästen efter loppet vill han stanna och stå still på banan. Han är hur cool och lugn som helst. Han har en sån där av- och på-knapp, sa Per Nordström efter segern.
Felix Orlando slutade trea i Svensk Uppfödningslöpning i fjol. Efter sex starter som tvååring och tre som treåring har hingsten nu tjänat 948
000 kronor fördelat på tre segrar, tre andraplatser och en tredjeplats. Äger gör Stall Motvind HB i Ystad.
Samtliga sex prisplacerade hästar kvalificerade sig alltså till semifinalerna på Solvalla i oktober. Tvåa slutade Jerry Riordan-tränade Donizetti efter en sent insatt spurt och trea Robert Berghs Dartboard.

Lillskräll av Båth
Per Nordström var även favoritspelad i de treåriga stonas uttagningslopp.
Där blev det emellertid förlust med Islay Mist Sisu.
I stället slog Svante Båth och Erik Adielsson till. Segervapnet var Lacille Boko som tog sin fjärde seger i sjätte starten som treåring.
Islay Mist Sisu (som vann det största tvååringsloppet Svensk Uppfödningslöpning under fjolåret) var tung favorit och gick till ledningen in i den första kurvan där Erik Adielsson valde att släppa med Lacille Boko.
Lacille Boko fick sedan smyga med i draget och hittade ut i den sista kurvan och spurtade till knapp men säker seger före Islay Mist Sisu som fick ge sig i mitten av upploppet. Trea Glorius Rain, körd och tränad av Johan Untersteiner.

Globalizer kvällsbäst
Jerry Riordan hade en framgångsrik kväll med många inkvalade hästar.
I Breeders Crown-försöket för de fyraåriga stona svarade Globalizer för kvällens prestation i händerna på Stefan Persson.
Ekipaget satt sist invändigt och 600 meter från mål fick Persson backa sig loss som sista häst. Globalizer avgjorde via en tung spurt i spåren och stack nosen först längst ut i banan. Segertiden skrevs till 1.14,2 2140 meter auto.
Mikka Forss hoppade in som kusk bakom Mr Mah Can och vann uttagningsloppet för fyraåriga hingstar och valacker. Fuxen forcerades till täten i den första kurvan och efter att Mikka Forss fått styra och ställa där framme blev segern mycket enkel.
Hästen från Robert Berghs framgångsrika stall noterade tiden 1.14,1 över medeldistansen.
Tvåa Synergy körd av Björn Goop och tränad av Frode Hamre, trea Jerry Riordans Halo Am, körd av Magnus A Djuse.

Text: Mikael Wikner, Kanal75

Publicerad måndag 17 maj 2021.