Per Nordström: ”Det är en enorm glädje och stolthet”

Robert Bergh var ytterst nära att vinna en storloppsdubbel.
Men storfavoriten Önas Prince tog hem Kungapokalen för sin tränare Per Nordström.
I en våldsam speeduppgörelse höll han undan med ett nödrop före Rome Pays Off.
– Det är en enorm glädje och en riktig stolthet, sa Per Nordström efter segern som var värd en miljon kronor.


Kungapokalen utmynnade i ett rafflande upplopp och en dramatisk avslutning. Detta efter att det varit lugna gatan under loppets gång. Storfavoriten Önas Prince tog planenligt hand om ledningen och Robert Bergh valde den här gången att inte utmana om täten utan kröp snällt ner i rygg på ledaren med Rome Pays Off. Sedan gick det i ett moderat tempo under loppets gång och det hände inte så mycket. Första varvet travades efter beskedliga 1.15. Per Nordström skruvade upp farten rejält mitt i sista kurvan och kom in på upploppet med Rome Pays Off klistrande i rygg. De övriga hästarna kom aldrig i närheten utan upploppet kom att handla om dessa två hästar. I en vildsint fight där det gick kusligt fort de sista tvåhundra metrarna, så plockade Rome Pays Off in en hel längd på Önas Prince. Robert Bergh kastade ner sin häst via open stretch och närmade sig hela vägen och på mållinjen var de båda jämnsides. Men den längsta nosen hade Önas Prince som vann med några centimeters marginal för sin tränare Per Nordström. Segertiden blev 1.13,0/2140a och samma tid noterade Rome Pays Off. Tredjeplatsen togs av Leif Witasp-tränade Jacoby Keeper och Torbjörn Jansson.
– Det är en enorm glädje och en riktig stolthet att ta fram hästen hela vägen hit. Det går inte att beskriva. Det måste upplevas, sa Per Nordström om sin häst som tog femte raka segern (totalt 12 av 17 i karriären) och har sprungit in 2,7 miljoner kronor.
– Jag visste att vi hade värsta motståndaren i ryggen och jag gav min full marschorder tvåhundra kvar. Då gick det ruskigt fort och jag tror aldrig jag har kört så fort i ett lopp förut.
– Det är den bästa häst jag har tränat, har Nordström tidigare sagt om den fyraåriga hingsten.

”Det var surt – men otroligt ändå”
Robert Bergh var alltså ytterst nära att ta storslam och ta hem de båda pokalloppen. Men efter segern i Drottning Silvias Pokal fick han ge sig med minsta möjliga marginal med Rome Pays Off.
– Jag kände att vi inte hann dit och det var surt. Men det var otroligt ändå att han kunde ta en längd på Pers häst som var så snabb. Det var bara de två hästarna som hade chansen i loppet och därför blev det bevakat och ingen som kunde gå fram och sätta upp något tempo. Nu blir det Fyraåringseliten, sa Robert Bergh som ändå var nöjd med dagen förstås, då det även blev en seger i V75 med Easy Cash och en andraplats med Mellby Harissa som blev målfotoslagen mot favoriten Allegra Gifont efter en vass spurt via open stretch.

Flirting Diamond (nedan) och Thomas Uhrberg vann STL Klass II-försöket. Anja Jörgen-sen sköter om Flirting Diamond. Larsen & Larsen I/S i Danmark äger den norskfödde fyraåringen. Segertiden 1.13,4/2140 är nytt banrekord.

 

Flirting-Diamond-mal-2820-1024x640.jpg

Det small ordentligt i finalen av Paralympiatravet på Åby och man kan verkligen säga att det blev ett ”Hell of a race”. Det var rejäl körning på flera händer och ett minst sagt händelserikt lopp. Från början tog franske Gelati Cut ledningen och sedan blev det vild fight när utvändige Who’s Who och Örjan Kihlström svarade ut Ecurie D. och Björn Goop som kom via tredjespår runt den första kurvan. Första femhundra metrarna travades efter 1.06,7 och därefter tog Who’s Who tog över ledningen. Samtidigt fick Ecurie D. den otacksamma uppgiften att trava utvändigt resten av loppet. Tempot var fortsatt stenhårt och man varvade på 1.10,5. I andra par utvändigt satt Aetos Kronos perfekt placerad och i tredje par utvändigt gottade sig Delia du Pommereux. Johan Untersteiner attackerade drygt sexhundra meter kvar med Aetos Kronos och fick i sin rygg Delia du Pommereux. Med i den sistnämndes rygg följde Very Kronos och Erik Adielsson.

image3abrn.png

”Kände i slutsvängen att vi skulle vinna”
Aetos Kronos tog över för ett kort ögonblick inne på upploppet men hade inget att sätta emot när Eric Raffin lossade kanonen med Delia du Pommereux. Fransyskan flög fram över upploppet och visade att hon är världens bästa travsto. För några månader sedan besegrade hon självaste FaceTime Bourbon i Paris. Nu vann hon en ny storloppsseger värd 1,5 miljoner kronor. Segertiden blev 1.10,9/2140a och tvåa blev en mycket bra spurtande Very Kronos, medan Aetos Kronos höll till tredjeplatsen. Däremot så föll favoriten Ecurie D. tillbaka helt över upploppet och slutade sist i mål långt efter övriga. Även om han fick ett blytungt lopp så kan han knappast ha varit frisk.
– Magnifikt! Det är en stor stjärna, sa segerkusken Eric Raffin som för tio år vann Olympiatravet med en annan världsstjärna Rapide Lebel.
– Vi fick en superresa och det blev perfekt när Aetos Kronos attackerade före oss i tredjespår. Men annars hade jag kunnat gå själv också för hon tål sådana upplägg. När Delia är i form så går hon alltid hela vägen in i mål. Jag kände i utgången av slutsvängen att vi skulle vinna, fortsatte Raffin.

Öppnar för Elitloppet
I och med segern i Paralympiatravet fick Delia du Pommereux en rosa biljett och per automatik en direktplats i Elitloppet. Innan Paralympiatravet sade sig dock kretsen kring stjärnstoet att man inte var intresserade av Elitloppet. Men nu efter segern har en dörr öppnats lite på glänt för en start på Solvalla sista söndagen i maj. Detta enligt tv-reportern Kristin Ödegård som har varit i kontakt med tränaren Sylvain Roger. Kusken Eric Raffin lät också väldigt sugen på Elitloppet.
– Hon är åtta år och det är svårt att säga nej till Elitloppet. Hon var perfekt idag, sa Eric Raffin.
V75 blev annars favoritbetonad på Åby och sju rätt betalade 2077 kronor. Sex rätt gav 45 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det jackpot till kommande lördag då V75 avgörs i Umeå. Enligt ATG:s beräkningar finns det då 52 miljoner kronor enbart i sjurättspotten.

Text: MICHAEL CARLSSON/KANAL 75, RICKARD OLSSON
Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Publicerad lördag 8 maj 2021.