Kolgjinis Elitloppsdröm sprack – Lucifer Lane snabbast

Det var loppet där Tae Kwon Deo skulle fixa sin elitloppsbiljett.
Istället slutade det i uppvisning från Lucifer Lane.
– Det är klart att vi skulle tacka ja. Det är ju det största som finns, svarade tränaren Thomas L Nilsson på frågan hur han skulle ställa sig till en inbjudan till Elitloppet.


Majpokalen avslutade Gentlemannadagen på Jägersro och såg på förhand ut som en utmärkt chans för forne Sprintermästaren Tae Kwon Deo att skaka av sig missen i årsdebuten och bjuda på en tillräckligt imponerande uppvisning för att få ännu en inbjudan till Elitloppet.
Men av det blev intet.
Sexåringen såg knackig ut i såväl värmning som provstart varpå Adrian Kolgjini valde att köra av banan och stryka hästen kort före start.
– Jag vet vad det var. Hästen har en tramp, det sitter inte illa, men han känner av det. Han trampade sig i loppet senast och nu när han kom på lite fastare hårdare underlag så kände han av det. Jag provade i två provstarter eftersom jag vet att det inte är någon fara, men sedan körde jag av, väl medveten om att det kanske var min elitloppsplats som åkte. Säsongen är längre än Elitloppet. Jag vill visa upp hästen i 100 procentigt skick, inte 90 procentigt, förklarade Kolgjini sitt beslut.

”Då springer de aldrig ifrån honom”
Det förändrade givetvis förutsättningarna i loppet radikalt. Däremot inte taktiken för Johan A Nilsson som redan innan deklarerat att man gjort långresan från Örebro för att ladda mot spets och vinst. Lucifer Lane övertog kommandot från Maze Runner i en 1.08-öppning och då andrahandsfavoriten Shocking Superman galopperade under angrepp in på slutrundan var spänningen över. Men att Lucifer Lane skulle vara så överlägsen och lämna konkurrenterna med åtta längder var ändå oväntat imponerande.
– Jag känner jätteglädje. Vi provade att dra bakskorna också idag, han har för dåliga fötter för att göra det oftare, men det hade effekt. Hästen är otroligt bra och hade spänst in i mål, det är det som jag är så väldigt glad över, mös tränaren Thomas L Nilsson som fick frågan hur han skulle ställa sig till en eventuell inbjudan till Elitloppet.
– Det är en dröm som man har haft. Jag har väl hela tiden tyckt att hästen varit strax under den nivån, men när han har sina bättre dagar som idag, då springer de aldrig ifrån honom. Det är klart att vi skulle tacka ja, jag kommer väl aldrig att få en häst till i Elitloppet, det är ju det största som finns om det skulle vara så.
Segertiden för Lucifer Lane blev 1.10,4/1 640 meter autostart och man satte punkt för en V64 som betalade 3 160 kronor för sex rätt.

Text: Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad torsdag 13 maj 2021.