Daniel Redén: "En otroligt värdig vinnare

Daniel Redén kallade fjolåret för ”kraschen” då Propulsion fråndömdes segern i Elitloppet.
På söndagen var det dags för den stora revanschen.
Solvallas Internationella Elitlopp 2021 gick till hemmatränaren Daniel Redéns nye stjärna Don Fanucci Zet - mästerligt körd av Örjan Kihlström.
- Nu är det Don Fanucci vi ska prata om och han är en otroligt värdig vinnare, sade en lycklig Daniel Redén.


Det såg länge ut som att Elitloppet 2021 skulle gå till Italien.
Efter loppet vajade den svenska flaggan mest på Solvalla.
Solvallas Internationella Elitlopp gick till hemmatränaren Daniel Redéns nye stjärna - svenskfödde Don Fanucci Zet.
Daniel Redén har gjort sig känd för att köpa hästar och träna dem till stjärnor.
Nu är han framgångsrik uppfödare.
Don Fanucci Zet är född hemma på gården och är en avkomma till Stall Zets hingst Hard Livin.
- Jag har skapat den här hästen från dag ett och köpte mamman som är passgångare på skoj och lät Hard Livin få prova som pappa. Ett riktigt "hemmakok", sade Solvallatränaren efter söndagens seger värd tre miljoner kronor.
Förra året trodde Daniel Redén att han vunnit Elitloppet med Propulsion. Hästen fråntogs dock segern när en utredning visade att den skulle ha varit nervsnittad.
Ett ingrepp som skulle vara gjort i hästens hemland USA innan den såldes på auktion.
- Allt som hände förra året ligger fortfarande på bordet (håller på att utredas). Nu är det Don Fanucci Zet vi ska prata om och han är en otroligt värdig vinnare, sa tränaren.
I Solvallas vinnarcirkel slog han ut med ena handen i en gest mot kusken Örjan Kihlström.
- Elitloppet är det största vi har i Sverige och ... mannen här bredvid. Utan honom hade jag inte stått här. Så är det ju bara. Han bygger ju hästarna i loppen, bygger och bygger. Jag tror att han kände redan i Sprintermästaren att det här var en kandidat till att vinna ett elitlopp, sa Daniel Redén.

Avgjorde via tredjespår
I elitloppsförsöket tidigare på dagen kördes Don Fanucci Zet upp utvändigt ledande förhandsfavoriten Vivid Wise As och italienske Alessandro Gocciadoro och slutade tvåa efter denne.
Inför finalen "vann" Gocciadoro spårlottningen och fick välja spår först, tog innerspåret och anförde finalen till kort före mål.
Örjan Kihlström satt i andraparet utvändigt och lyfte ut Don Fanucci Zet i tredjespår 700 meter från mål när ledaren börja dra upp tempot och tog sig förbi den italienske hästen efter en femstjärnig prestation. Tredjespår i 700 meter!
Segertiden skrevs till 1.08,9 över 1609 meter med bilstart.
100 meter från mål stod det fortfarande och vägde. Örjan Kihlström visade sig dock omöjlig igen som mästerskapskusk.
- Så jäkla skön häst alltså! sa segerkusken skrattande. En fantastiskt inställning, han kämpar som tusan. Han blev faktiskt lite fladdrig i aktionen av att springa barfota till slut men höll ju reda på benen ändå med sin fina inställning, sa Örjan Kihlström som vann Elitloppet för fjärde gången.
Kihlström klev tillbaka och tillägnade segern folket som har att göra med Don Fanucci Zet till vardags.
- Daniel har ju aldrig vunnit det här loppet höll jag på att säga…nu fick han äntligen sin seger. Jag är speciellt glad för Daniel och Ellinor (skötaren Wennebring) och hela stallet, sade Örjan Kihlström.

En Djuse på tredjeplats
Italienskt på andraplats alltså i form av Vivid Wise As och Alessandro Gocciadoro.
Sensationell trea Mats E Djuse, 22-årig jämte som var med i sitt första elitlopp efter att ha fått chansen bakom Jerry Riordans Gareth Boko.
- Det var en riktigt bra upplevelse. Jag hoppas att man får köra elitlopp någon fler gång. Det kunde inte ha gått så mycket bättre tycker jag. Vi hade en del tur och det känns som att vi fick maxutelning. Det var otroligt häftigt att titta på alla hästar och kuskar när man åker upp bakom bilen och får känna att man är en av dem. Det är tråkigt att det inte är någon publik, men det är ändå väldigt stort, sade Mats E Djuse.
Brodern Magnus Djuse var även han med i finalen men hamnade helt fel i loppet med Aetos Kronos efter ett ha försökt sig på en offensiv och slutade sist i mål.

Publicerad söndag 30 maj 2021.