Chockseger av Dragster – står över finalen

Ett vrålande upplopp.
Dragster chockade såväl ledande Sorbet, Örjan Kihlström som spelarna då han spurtade hem den sista delfinalen till Paralympiatravet.


– Jag trodde inte på seger förrän vi var i mål, sade en omtumlad Roger Malmqvist.Den första delen av loppet gick helt enligt ritningarna.

Avslutningen av blev lika dramatisk som oväntad.

Att Sorbet skulle ta ledningen och få Very Kronos utvändigt var nog huvudscenariot för de flesta som analyserat lördagens gulddivision på Örebro. Sedan återstod bara att se vem som var bäst.
Men Very Kronos galopperade i slutsvängen och lämnade Sorbet helt ensam i vad som såg ut att bli en defileringstriumf.

Då drog Roger Malmqvist sina växlar.

Samtidigt som Sorbet och Örjan Kihlström verkade ha sina tankar på nästa veckas final i Paralympiatravet så accelererade Dragster på sällan skådat vis och slog av en sällsynt snopen Kihlström.
– Jag uppfattar fortfarande inte hur det gick till att jag förlorade. Det är surt efteråt att jag inte drog huvan. Jag tycker att Sorbet höll farten bra, det var Dragster som kom som en katapult, förklarade Kihlström direkt efter loppet.

Lika överraskad över utgången var Roger Malmqvist vars nioåring nu visade att genombrottet i vintras inte berodde på någon tillfällig formtopp.
– Jag fick köra lite på säkerhet i sista sväng och det gick jättefort i det läget. När Very Kronos galopperade så inriktade jag mig på andrapriset, men när jag ryckte tussarna så ökade han och ännu mer när jag tog norsken. Men jag trodde inte på seger förrän vi gick i mål, förklarade Malmqvist efter triumfen på 1.10,4/1 609 meter autostart och tackade samtidigt bestämt nej till sin fribiljett till lördagens storlopp på Åby
– Det här är hans bästa distans. Vi väljer att inte möta de allra bästa över full distans om en vecka, det skulle bli för tufft för honom, förklarade lördagens skrällkusk.

För svenske mästaren Very Kronos blev det långt ifrån någon idealisk uppladdning inför det stora slaget om en vecka.
– Det är så klart en superbesvikelse. Samtidigt var det ingen dumgalopp, han tappade rytmen i sista sväng och kändes väldigt stark i det läget. Jag hade inte gett slaget förlorat. Det känns skit idag, men det är två dagar till anmälan och sju dagar till loppet och jag tyckte ändå att han kändes så pass stark att det inte är några yxor i sjön i dag i alla fall, förklarade körande Erik Adielsson.
Därmed sitter Åbys sportchef Jon Walter Pedersen plötsligt på ännu ett wild card till Paralympiatravet.

En logisk aspirant skulle vara Moni Viking.

Fjolårets stayerkung visade nämligen att han är tillbaka i samma slag genom att närmast förnedra sina konkurrenter i Orebro Intn’l. Istället för att spara speeden i kön så valde Björn Goop att parkera utvändigt om ledande Algot Zonett och sedan som vanligt gasa ifrån sina konkurrenter över upploppet.
– Jag år så imponerad, det är en ära att få ha honom. Nu ska han vidare till Björn, förklarade uppfödaren, ägaren och tillfällige tränaren Jan Lyng.

En annan häst som lär siktas mot de största loppen under året är Seismic Wave. Timo Nurmos’ sexåring gjorde blott sju starter i fjol och återkom efter nästan halvårslång frånvaro, men spelades ändå till omgångens särklassigt största favorit. Efter snabbstart bakom bilen blev det en ren expeditionsaffär där den enda dramatiken kom då Björn Goop körde över banmarkeringen i slutsvängen.

Hästen har sin låga prissumma till trots tillhört favoriterna till segern i Elitloppet hela vintern och frågan är om Nurmos väljer att sikta dit eller ta de ”säkra” pengarna i silverfinalen samma helg.
Ägaren Leif Tynong hymlade inte med vad som är målet:
– Planen är Elitloppet, det har varit så hela tiden. För oss ägare är det lite stressande att hästen årsdebuterar så sent, men Timo tycker att det här är perfekt. Nu blir det en start till innan elitloppshelgen.

Tynongs byggfirma har även tagit över sponsorskapet för Claes Sjöström som gjorde bästa tänkbara reklam för sin nya dress genom att sätta dit Eddy West – vilken åter visade prov på smått makalösa speedresurser.

I ett sällsynt ryckigt lopp där andra halvvarvet travades långsammare än 1.20 blev det våldsam temposkärpning på sista bortre långsidan. Positioneringssystemet var nere i 1.04-fart en kort bit när Il Duce Boko pressade sig till grepp, men bakom tassade Eddy West som avgjorde till synes joggande.

Hastighetsmätaren skulle emellertid gå ännu högre i ett annat lopp.

Nämligen i Diamantstoet då ett positionsbyte vid varvningen mättes till 57 kilometer i timmen, eller 1.03-tempo, en kort bit när ledande favoriten Global Benefit försvarade sin position. Att dylika speedryck brukar bädda för en viss Örjan Kihlström kanske är en klyscha, men stämde väl denna gång då Erin Zet satte klorna i den tappra favoriten kort före mål och såg till att Kihlström och tränaren Daniel Redén slapp åker hem segerlösa.

Det behövde inte heller Adielsson som innan galoppen med Very Kronos spårat runt om med Peter G Norman-tränade Cash Cowboy.

Jerry Riodans nyförvärv Halo Am utgjorde eftermiddagens tredje favoritvinnare för Magnus A Djuse vilket bidrog till att hålla nere utdelningen på V75 till 57 549 kronor för sju rätt.

Text: Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad söndag 2 maj 2021.