Tre raka för Larsons reklamhäst

Det finns alltid sagor inom travet.

Federer och Larson Mifsud är en sådan saga.

Elva starter utan en enda seger – sen vände det och nu har 4-åringen tre raka segrar.


Bakom framgången står Larson Mifsud, uppvuxen på Malta men bosatt i Sverige sedan ett par år för att kunna satsa för fullt på travet. Och Federer ser ut att kunna bli en riktig reklamhäst.

– Vi kände tidigt att det fanns potential i hästen, berättade Larson. Vi visste att han var snabb och bra och nu får han visa det.

Nu satt han i ledningen i en snabb öppning, trots att han sedan fick en tryckare varvet från mål så fanns det bara Federer på banan in mot mål.

– Han är startsnabb, stark och kan hålla hög fart länge, berömde Larson.

Med tanke på startsnabbheten är han förmodligen effektivast över sprinterdistans, men han klarar medeldistans också.

En annan som också ståtar med tre raka segrar är Leroy Boko. Skillnaden är att 3-åringen fortfarande är obesegrad och att det finns stora mål framåt hösten.

– Vi har Kriteriet som stor uppgift för honom, förklarade tränaren Conrad Lugauer.

Visst vann Leroy Boko, men det tog också emot en del den sista biten.

– Han är inte alls vässad för det här utan har fått en del tunga jobb. Han har som sagt viktigare lopp än det här framför sig.

Dagen började annars med mycket Joakim Lövgren. Hans Rosewood Hill inledde dagen med att dela segern med Cubalibre Jet (Wim Paal).

– En fin prestation, sa Lövgren. Det är en häst som vi har haft stor tro på hela tiden.

Redan i loppet efter var det dags för stall Lövgren igen. Nu var det Global Chit Chat som v ar först mål tillsammans med förstemannen Bernardo Grasso. Men det dröjde en stund innan resultatet kom.

– Jag väntade och väntade innan jag kunde slinka loss. Det var aldrig någon fara, tyckte Grasso som lirkat loss Global Chit Chat från vinnarhålet.

MT Oscar är en häst som tränaren Tomas Malmqvist har höga tankar om. För varje start på slutet har hästen blivit bättre och bättre. Nu satt kusken Ken Ecce lugn utvändigt ledaren och in mot mål kopplades ett säkert grepp på Victory Lee.

– Han höll sig lugn utvändigt och jag kände att han var stark. När han nu höll ihop travet på ett bra sätt så är det en riktigt bra häst, berömde Ecce.

Men lite dramatik var det, när Ecce skulle rycka det norska huvudlaget hände inte något.

– Det satt fast, men det var lugnt ändå, sa Ecce med ett brett leende.

Från tävlingsdagen noterar vi också en dubbelseger för Stefan Persson, han avslutade V64–omgången med Jason VS och innan dess hade han vunnit med Johan Lejons Hellacopters.

– Hellacopters har utvecklats för varje start så när tempot dämpades valde jag att gå fram. Det är en stark och fin häst.

Publicerad tisdag 29 juni 2021.